Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις - υπολογισμοί για την πρόταση μομφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν δήλωσε ότι "αν ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης, τότε κι εμείς οφείλουμε να κάνουμε τα βήματά μας" και έθεσε ορισμένους όρους που αποβλέπουν στην ουσιαστική διόρθωση της ακολουθούμενης πολιτικής. Μεταξύ τους μπορούν να είναι: Εισαγωγή του κρατικού μονοπωλίου στις εξωτερικές πράξεις του συμπλέγματος πετρελαίου - φυσικού αερίου, εξασφάλιση ευρείας πρόσβασης της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ, απομάκρυνση των πρώτων αντιπροέδρων της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ. "Δεν αποκλείω ότι το ζήτημα της δυσπιστίας μπορεί να αποσυρθεί, αν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα", τόνισε ο Ιλιούχιν. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του "Γιάμποκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι επισήμανε ότι η παράταξή του δε θα ψηφίσει την πρόταση μομφής, αν η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιο του νέου Φορολογικού Κώδικα. Ο αντιπρόεδρος της Δούμας, που ανήκει στην κυβερνητική παράταξη "Σπίτι μας - η Ρωσία", Βλαντίμιρ Ριζκόφ σημείωσε ότι οι προθέσεις του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και της κυβέρνησης για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης είναι πολύ σοβαρές και πρόσθεσε: "Αν ξεγελάσουν και πάλι την αντιπολίτευση, τότε μέσα σε 5 λεπτά θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους και θα ξεκινήσει όλη τη διαδικασία εκ νέου".

Φαινομενικά υπάρχουν οι ενδείξεις της προθυμίας της εκτελεστικής εξουσίας να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός. Ετσι, ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, που αποτέλεσμά της ήταν η προθυμία του Γιέλτσιν να συμμετάσχει ενεργά στη συνεδρίαση του "συμβουλίου των τεσσάρων" (πρόεδρος, πρωθυπουργός και πρόεδροι των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου) και στη "Στρογγυλή τράπεζα" (τα μέλη του "συμβουλίου των τεσσάρων" και οι ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου και των συνδικάτων). Ο Σελεζνιόφ είπε ότι οι συνεδριάσεις των "τεσσάρων" και της "Στρογγυλής τράπεζας" μπορούν να γίνουν πριν από την καθορισμένη για την Τετάρτη, 22 Οκτώβρη, ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, το απόγευμα στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ο Τσερνομίρντιν: "Δεν επιτρέπεται να μιλάει κανείς έτσι με την κυβέρνηση. Σήμερα δεν τους αρέσει ο μαύρος, ο κοκκινομάλλης ή ο σγουρομάλλης (αντίστοιχα ο ίδιος, ο Τσουμπάις και ο Νεμτσόφ). Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση" και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στην κυβέρνηση. Στο μεταξύ, μετά τον Τσερνομίρντιν, και ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι διατύπωσε τη θέση του αφεντικού του: Ο Γιέλτσιν είναι, πράγματι, πρόθυμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση στα πλαίσια των "τεσσάρων" και της "Στρογγυλής τράπεζας". "Η ενέργεια του Γιέλτσιν δεν πρέπει να εκληφθεί ως εκδήλωση αδυναμίας. Ορισμένοι στην αντιπολίτευση αρχίζουν να έχουν εντελώς απαράδεκτες απαιτήσεις". Ο Γιέλτσιν "δεν έχει την πρόθεση να κάνει τους Τσουμπάις και Νεμτσόφ ανταλλάξιμο νόμισμα", αλλά θα υποστηρίζει και τον πρωθυπουργό Τσερνομίρντιν και τους αντιπροέδρους του. Επίσης, ο Γιέλτσιν δε σκοπεύει να συζητήσει για τη δυνατότητα να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, κατέληξε ο Γιαστζέμπσκι.

Επομένως, η αντιπολίτευση και οι κυβερνώντες καθόρισαν την αντίληψή τους για το συμβιβασμό. Οι θέσεις είναι φανερά αμοιβαία μη αποδεκτές. Το ΚΚΡΟ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του στην Ολομέλεια της ΚΕ που θα συνέλθει το Σάββατο, 18 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ