Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Νίκη των δυνάμεων του στρατηγού Σάσου Νγκουέσο;

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Περίεργη τροπή πήρε χτες ο εμφύλιος πόλεμος στο Κονγκό, καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Ντένις Σάσου Νγκουέσο ανακοίνωσαν την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ και τη νικηφόρα προέλαση των στρατευμάτων τους σε βάρος των αντιπάλων τους με επικεφαλής τον Πρόεδρο Πασκάλ Λισούμπα.

Ο Νγκουέσο, ο οποίος πριν τις εκλογές του 1992 ήταν Πρόεδρος του Κονγκό για μία 12ετία, κήρυξε τον τερματισμό του πολέμου και ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει "κυβέρνηση εθνικής ενότητας τις προσεχείς μέρες".

Ο ίδιος φέρεται να απηύθυνε στο ραδιοσταθμό "Radio France International" (RFI) το ακόλουθο μήνυμα: "Για μας ο πόλεμος τελείωσε γιατί έχουμε σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της χώρας, τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ και τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής πρωτεύουσας Πουάντ Νουάρ. Τα όπλα σίγησαν. Στην Μπραζαβίλ επικρατεί ηρεμία, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα πυρά από ανεξέλεγκτα στοιχεία".

Στο μεταξύ, στην αγορά του Πουάντ Νουάρ κείτονταν δεκάδες νεκροί από τα πυρά των "Κόμπρας", της οργάνωσης που στηρίζει τον Σάσου Νγκουέσο. Τα θύματα θανατώθηκαν με τη δικαιολογία ότι "λεηλάτησαν περιουσίες", ωστόσο δεν έχει διακριβωθεί εάν η πληροφορία είναι αληθινή, ή εάν οι νεκροί ήταν αποτέλεσμα των αιματηρών μαχών που έγιναν στο Πουάντ Νουάρ...

Οι "Κόμπρας" κατέλαβαν το Πουάντ Νουάρ τα ξημερώματα της Τετάρτης υποστηριζόμενοι από δυνάμεις που φέρεται να ήρθαν από την Αγκόλα, αλλά ο συνταγματάρχης και στρατιωτικός διοικητής του Σάσου στο Πουάντ Νουάρ διέψευσε την ανάμειξη στρατευμάτων από τη συγκεκριμένη χώρα.

Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατήγγειλαν ότι το γραφείο της οργάνωσης στην Μπραζαβίλ λεηλατήθηκε τελείως χτες.

Ο Πρόεδρος Λισούμπα, από την πλευρά του, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία στις δυνάμεις του στρατηγού Νγκουέσο, θεωρώντας εαυτόν νόμιμο εκπρόσωπο και αρχηγό της κυβέρνησης του Κονγκό, παρά τη νίκη των στρατιωτών του αντιπάλων του.

Στο μεταξύ, διπλωμάτες και αναλυτές υπεραμύνονταν χτες της άποψης ότι και αυτή η αιματοχυσία θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν επέμβει δυνάμεις των Ηνωμένων ΕΘνών. Ενδεικτική για τις παραπάνω αντιδράσεις ήταν η δήλωση του Ντέιβιντ Σέρερ, εμπειρογνώμονα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών για την Αφρική, που υποστήριζε ότι "όλη η έννοια της ειρηνευτικής δύναμης βρίσκεται σε υποχώρηση και η Αφρική είναι εντελώς έξω από το στρατηγικό χάρτη των χωρών που θα μπορούσαν να βάλουν τα χρήματα για την ανάπτυξη αποστολών του ΟΗΕ".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφραζε παρόμοιες ανησυχίες λέγοντας ότι η "ανατροπή της συνταγματικής κυβέρνησης του Κονγκό" (ο Πασκάλ Λισούμπα είχε αναδειχτεί Πρόεδρος στις εκλογές του 1992...) και η "ανάμειξη ξένων δυνάμεων" (σαφής υπαινιγμός στις πληροφορίες περί συμμετοχής στρατευμάτων από την Αγκόλα στο πλευρό του στρατηγού Ντένις Σάσου Νγκουέσο) "γίνονται το πρότυπο για τη διευθέτηση συρράξεων στην Αφρική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ