ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Ακόμη 6,8 δισ. ευρώ σε φόρους και χαράτσια

Εξαπλάσιος ο συμπληρωματικός φόρος που εισπράττει φέτος η συγκυβέρνηση κι αυτό παρά τη ραγδαία μείωση των λαϊκών εισοδημάτων

Πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια ύψους πάνω από 6,8 δισ. ευρώ έβγαλαν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, όταν πέρσι τα αντίστοιχα ποσά είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ!!! Στην πραγματικότητα τα ποσά του συμπληρωματικού φόρου που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος κύρια οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν εξαπλάσια από τα αντίστοιχα περσινά. Αποδεικνύεται έτσι αυτό που οι κομμουνιστές και ο «Ρ» είχαν επισημάνει από το καλοκαίρι του 2011, όταν αρχικά η κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπαδήμου μείωσαν δύο φορές το αφορολόγητο όριο των φορολογουμένων, επιλογή που θα αποτυπωνόταν στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλαμε φέτος.

Η αφόρητη επιβάρυνση στην οποία υπόκεινται ειδικά με τα φετινά εκκαθαριστικά μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι οφείλεται:

α) Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 12 στις 5 χιλιάδες ευρώ. β) Στην πληρωμή, με το εκκαθαριστικό, της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης». γ) Στην ενσωμάτωση του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ, που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι. δ) Στο γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά πέρσι προέβλεπαν «επιστροφές φόρου» λόγω των αποδείξεων αγοράς καταναλωτικών ειδών και πληρωμής υπηρεσιών.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που προκύπτουν από την εκκαθάριση 5,6 εκατομμυρίων φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2011):

-- Στα 3,8 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των νοικοκυριών για τα οποία προκύπτουν συμπληρωματικοί φόροι και χαράτσια, τα οποία κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 1.861 ευρώ.

-- Περισσότεροι από 2 στους 3 (68%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.

-- Ο καθαρός φόρος (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρσι.

-- Από τα 6,8 δισ. ευρώ που ήδη έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη (χρεωστικά σημειώματα) περίπου 5,2 δισ. ευρώ αφορούν στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, 1,4 δισ. ευρώ στο χαράτσι της «αλληλεγγύης» και 294 εκατ. ευρώ στο χαράτσι του επιτηδεύματος.

Πέρα και πάνω από τα προηγούμενα η συγκυβέρνηση έχει να ελπίζει ποντάροντας σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία μέσω της ΔΕΗ, στην απογείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (ακόμη 1 δισ. ευρώ) κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο ελπίζουν να πιάσουν τους αντιλαϊκούς στόχους τους, ακόμη και στην περίπτωση που το 20% των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών δεν καταβάλει τις εμφανιζόμενες «οφειλές» (λεγόμενης αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος).

Διαχειριστικά ζόρια

Πάνω από 11 δισ. ευρώ εμφανίζονται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αυτά που δημιουργήθηκαν στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2012. Από το ποσό αυτό πάνω από 7 δισ. ευρώ αφορούν σε εμφανιζόμενα χρέη που δημιουργήθηκαν στο τετράμηνο Ιούλη - Οκτώβρη, στο διάστημα δηλαδή που οι κυβερνήσεις μέσω του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έστελναν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, προκειμένου να εισπράξουν τους ασήκωτους φόρους εισοδήματος μαζί με τα χαράτσια «αλληλεγγύης», επιτηδεύματος, το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία.

Και οι ίδιοι πλέον διαπιστώνουν ότι δεν τους αποδίδει ούτε η ρύθμιση επιμήκυνσης των δόσεων που ισχύει για το φόρο που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα. Αναγκαστικά επεξεργάζονται νέα ρύθμιση, τάχα για τη «διευκόλυνση» των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις

Στις 10 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Από προηγούμενη παναγροτική κινητοποίηση στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Από προηγούμενη παναγροτική κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ληστρική πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης που πλήττει άγρια και τη μικρομεσαία αγροτιά και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που τους σπρώχνει στο ξεκλήρισμα, προχωρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Με αποφάσεις που πάρθηκαν σε συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, θα πραγματοποιηθούν:

-- Τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, μεγάλο συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

-- Την ίδια μέρα και ώρα, αγωνιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

-- Την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην πλατεία των Φαρσάλων.

Οι Θεσσαλοί αγρότες θέτουν αγωνιστικά τις διεκδικήσεις τους - κατώτερες ικανοποιητικές τιμές για τα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, απόσυρση των νέων φορομπηχτικών μέτρων και κατάργηση των χαρατσιών για την ασφάλιση της παραγωγής, τη σύνταξη, την υγεία, την κατοικία κ.ά., αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, έργα υποδομής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία κ.λπ. - συνδέοντάς τες με την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ και, ταυτόχρονα, προβάλλουν την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών για πρώτες ύλες στη μεταποιητική βιομηχανία.

Σε κινητοποίηση για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής προχωρά η Τοπική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την πραγματοποίηση παλλεσβιακού συλλαλητηρίου την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη και συγκέντρωση την ίδια μέρα στην πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί.

Ποια επιστροφή στην ύπαιθρο;..

Σχέδιο δράσης για την «ενίσχυση» της επιστροφής από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει η τρικομματική κυβέρνηση, σε μια εμφανώς επικοινωνιακή προσπάθεια να φτιασιδώσει την ολέθρια πολιτική των μνημονίων, που έχει οδηγήσει στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια Ελληνες.

***

Το τελευταίο διάστημα, επιχειρείται να δημιουργηθεί επικοινωνιακό κλίμα περί επιστροφής στη γεωργία σε μια εποχή που και οι αγρότες ξεκληρίζονται και τα λαϊκά στρώματα των πόλεων επίσης «ξεκληρίζονται», εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων καθώς και Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεργάζονται για να συνταχθεί σχέδιο δράσης για την επιστροφή στην ύπαιθρο και τη γεωργία και το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα.

Ο,τι και να διαλαλούν οι κυβερνώντες, είναι απόλυτα βέβαιο ότι με την ακολουθούμενη πολιτική, την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των μονοπωλίων δεν πρόκειται να δοθεί λύση στην ανεργία και προοπτική αγροτικής ανάπτυξης σε όφελος των μικρών παραγωγών. Η πολιτική της ΕΕ και η ΚΑΠ, η πολιτική του κεφαλαίου διεθνώς, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να στηρίξει τους αγρότες, ή να επιτρέψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών, αλλά προωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη συνολική καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και των παραγωγικών σχέσεων που θα υπάρχουν σε αυτή. Οι αγρότες, μέχρι να έρθει η στιγμή της οριστικής τους έξωσης από τα χωράφια, θα στενάζουν κάτω από τα εμπόδια που προκαλεί η κυριαρχία του κεφαλαίου, με τις τιμές παραγωγού να κατρακυλούν, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς και την παραγωγή να μένει απούλητη.

Στη χώρα μας, πράγματι, υπάρχουν ακαλλιέργητα, περίπου 3 εκατ. στρέμματα. Και μένουν ακαλλιέργητα, επειδή όλοι οι παράγοντες που συνδέονται με την παραγωγή, το κόστος της, τις προοπτικές διάθεσής της κ.ο.κ. συνθέτουν ένα απαγορευτικό πλαίσιο για την αξιοποίησή τους. Με απλά λόγια, δε συμφέρει τους αγρότες να τα καλλιεργήσουν, επειδή δεν βγάζουν το αναγκαίο για να επιβιώσουν εισόδημα!

***

Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί οι κυβερνώντες να εμφανίζουν την επιστροφή στην αγροκαλλιέργεια σαν αντίδοτο στην ανεργία που προκαλεί η κρίση στις πόλεις, όμως και το χωριό μαστίζεται από την ίδια ακριβώς οικονομική κρίση, τόσο, που καμιά προοπτική δεν ανοίγεται ακόμα και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά και τη γεωργία. Γιατί πέρα από τα λόγια τα παχιά, για να μπορέσουν οι «απόκληροι» της πόλης να στήσουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα τους εξασφαλίζουν το μεροκάματο της επιβίωσης, χρειάζονται πρώτα και κύρια κεφάλαιο, αλλά κι αυτό δε φτάνει. Για να υπάρξει μέλλον απαιτούνται εκτός των άλλων εγγυημένες τιμές παραγωγού, σταθερές τιμές εφοδίων, λιπασμάτων και καλλιεργητικών μέσων. Χρειάζεται προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, απαιτείται εντελώς διαφορετικό σύστημα συγκέντρωσης της παραγωγής. Με δυο λόγια, χρειάζεται η εφαρμογή μιας... άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα είναι ριζικά διαφορετική, θα πηγαίνει κόντρα στη σημερινή. Δεν θα αμφισβητεί απλά, αλλά θα επιδιώκει την ανατροπή της.

***

Στο σημερινό αντιδραστικό και ιστορικά ξεπερασμένο σύστημα, οι εργαζόμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, οι νέοι και οι γυναίκες δεν έχουν καμιά προοπτική σωτηρίας, αφού η πολιτική ικανοποίησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, προϋποθέτει την οικονομική τους εξόντωση και την κοινωνική τους περιθωριοποίηση.


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ