ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1995
Οι εργαζόμενοι φορολογούνται σαν... πλούσιοι!

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν οι καλύτεροι "πελάτες" της εφορίας, καθώς δήλωσαν το 65,5% των συνολικών εισοδημάτων, ενώ οι εμποροβιομήχανοι με τα παχυλά κέρδη μόλις το 19,3%

Τα μεγάλα υποζύγια του προϋπολογισμού, εξακολουθούν να παραμένουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που εξακολουθούν να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους στην εφορία καθώς, μην μπορώντας να φοροδιαφύγουν, εμφανίζονται να έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα από όλες σχεδόν τις άλλες κατηγορίες των φορολογουμένων (επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ.). Αυτό προκύπτει από ορισμένους πίνακες με αναλυτικά στοιχεία, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1994 και δηλώθηκαν πέρσι στην εφορία.

Από τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν το 1995 οι 3.840.071 φορολογούμενοι κάθε κατηγορίας, προκύπτει ότι για το 1994 δηλώθηκε στην εφορία συνολικό εισόδημα 9.748,1 δισ. δραχμές. Η ανάλυση του δηλωθέντος εισοδήματος κατά κοινωνική κατηγορία είναι η ακόλουθη:

  • Τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ανήλθαν σε 6.381 δισ. δραχμές, που αποτελούν το 65,5% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
  • Τα εισοδήματα από εμπορικές - βιομηχανικές - βιοτεχνικές επιχειρήσεις(δηλαδή τα εισοδήματα που είχαν οι ιδιοκτήτες με μικρομάγαζα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που είναι οι κύριοι μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων), ήταν μόλις 1.883 δισ. δραχμές ή το 19,3%.
  • Τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες,ήταν 393 δισ. δραχμές.
  • Τα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκοι ομολόγων και μετοχών επιχειρήσεων) ήταν μόλις 1.780 δισ. δραχμές.
  • Τα εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις ήταν 214 δισ. δραχμές και από οικοδομές (ενοίκια κλπ. ) 857 δισ. δραχμές.

Ενδεικτικό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στην οποία επιδίδονται με μαεστρία οι κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες, είναι και το γεγονός ότι, ενώκαι το 1995 τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που δηλώθηκαν στην εφορία, αντιπροσώπευαν το 65,5% του συνόλου των εισοδημάτων που δηλώθηκαν από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, το μερίδιο των εισοδημάτων που δήλωσαν οι εμποροβιομήχανοι και βιοτέχνες ήταν μόλις 19,3%.Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων (επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι) δήλωσαν το 1995 πολύ περισσότερα από πρόπερσι λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων).

Στα 677 δισ. το τεκμαρτό εισόδημα

Στο ποσό των 677 δισ. δραχμών ανήλθε το τεκμαρτό εισόδημα των εμποροβιομηχάνων και των βιοτεχνών (Δ' πηγή εισοδήματος). Το τεκμαρτό εισόδημα προκύπτει με βάση τις δαπάνες αγορών και τις δαπάνες διαβίωσης που καταναλώνει ένα νοικοκυριό στη διάρκεια του χρόνου. Ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος αφορά τόσο τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα (διατηρούν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, υπηρετικό προσωπικό, πίνακες μεγάλης αξίας κλπ.) όσο και κατηγορίες του πληθυσμού με μικρά και μεσαία εισοδήματα (που είναι κάτοχοι αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας κλπ.). Το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν 50,8 δισ. δραχμές ενώ για τις υπόλοιπες κοινωνικές κατηγορίες δεν υπάρχουν στοιχεία.

Οι τελευταίες δυο στήλες αναφέρονται στο σωρευτικό ποσοστό συγκέντρωση

Οι τελευταίες δύο στήλες αναφέρονται στο σωρευτικό ποσοστό συγκέντρωσης του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, που προκύπτει με βάση τη δεξιόστροφη αθροιστική συχνότητα στα διάφορα επίπεδα εισοδήματος

Τι δήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί - συνταξιούχοι

Η φοροδιαφυγή συνεχίζει να παραμένει το μεγάλο πρόβλημα του φορολογικού συστήματος, μιας και οι μέχρι σήμερα πολιτικές έχουν αποτύχει να το αντιμετωπίσουν, όπως προκύπτει και από τους παρακάτω πίνακες. Από τον πρώτο πίνακα προκύπτει πως 13 επαγγελματικές κατηγορίες δήλωσαν μέσο εισόδημα μικρότερο από 2 εκατ. δραχμές, οι επόμενες 7 μεταξύ 2 και 3 εκατ. δραχμών, άλλες δύο μεταξύ 3 και 4 εκατ. δραχμών και μόνο μία επαγγελματική ομάδα δήλωσε μέσο εισόδημα μεγαλύτερο των 5 εκατ. δραχμών. Στις κατηγορίες που δήλωσαν εισόδημα μικρότερο των 2 εκατ. δραχμών περιλαμβάνονται οι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, γλύπτες, διακοσμητές, διερμηνείς, δικολάβοι, ζωγράφοι - σκιτσογράφοι, μουσικοσυνθέτες - συγγραφείς. Οι γιατροί δήλωσαν μέσο εισόδημα 5.512.649 δραχμές, οι οδοντίατροι 3.224.105 δραχμές, οι κτηνίατροι 2.636.247 δραχμές και οι καλλιτέχνες 3.898.964 δραχμές. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν έδωσε και αναλυτικά στοιχεία για τους εμποροβιομηχάνους (μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις) για ευνόητους λόγους, καθώς φροντίζει με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που γίνεται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες.

Ετσι, με τα αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση πως αυτοί που φοροδιαφεύγουν είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενα τέτοιο μήνυμα θέλει να περάσει η κυβέρνηση, δίνοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν πολύ περισσότερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες,καθώς - όπως προκύπτει από το δεύτερο πίνακα - οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φαντάζουν πλούσιοι σε σχέση με την πλειοψηφία όλων των άλλων κατηγοριών φορολογουμένων.

Στα 694 δισ. τα αφορολόγητα ποσά

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν για το ύψος των αφορολόγητων ποσών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πινάκων τα αφορολόγητα ποσά ανήλθαν συνολικά σε 694 δισ. δραχμές. Από την επιμέρους ανάλυση προκύπτει ότι η έκπτωση εισοδήματος από:

  • Ασφαλιστικές εισφορές ανήλθε σε 219,3 δισ. δραχμές.
  • Συγκέντρωση αποδείξεων για αγορές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών 234,5 δισ. δραχμές.
  • Ιατρικά έξοδα 90 δισ. δραχμές.
  • Τόκους στεγαστικών δανείων 89 δισ. δραχμές.
  • Ασφάλιστρα (ζωής και ατυχημάτων) συνολικά 74 δισ. δραχμές.
  • Προσωπικό αφορολόγητο ποσό συνολικά 72 δισ. δραχμές.
  • Δαπάνες για ενοίκια ήταν 77 δισ. δραχμές.

Παραθέσαμε τις εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα, γιατί πολλές από αυτές τις φοροαπαλλαγές έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών,το οποίο μεθοδεύει την περικοπή τους, στο όνομα "εξυγίανσης" των δημόσιων οικονομικών.

Στα 501 δισ. ο φόρος εισοδήματος

Στο ποσό των 501.068.343.000 δραχμών ανήλθε ο συνολικός φόρος εισοδήματος, μετά την εκκαθάριση των 3.840.071 φορολογικών δηλώσεων του έτους 1995 (αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1994).

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από την προκαταβολή επόμενου έτους, που είναι είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις (ανέρχεται στο 50% του προκύπτοντος φόρου), εισπράχθηκαν 98,6 δισ. δραχμές. Από την πληρωμή του χαρτοσήμου και της εισφοράς υπέρ του ΟΓΑ 30,7 δισ. δραχμές.

Από παρακρατηθέντες φόρους (Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών) εισπράχθηκαν 322,6 δισ. δραχμές, ενώ από την προκαταβολή προηγούμενου χρόνου 58,2 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ