Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1995
Οι εργαζόμενοι φορολογούνται σαν... πλούσιοι!

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν οι καλύτεροι "πελάτες" της εφορίας, καθώς δήλωσαν το 65,5% των συνολικών εισοδημάτων, ενώ οι εμποροβιομήχανοι με τα παχυλά κέρδη μόλις το 19,3%

Τα μεγάλα υποζύγια του προϋπολογισμού, εξακολουθούν να παραμένουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που εξακολουθούν να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους στην εφορία καθώς, μην μπορώντας να φοροδιαφύγουν, εμφανίζονται να έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα από όλες σχεδόν τις άλλες κατηγορίες των φορολογουμένων (επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ.). Αυτό προκύπτει από ορισμένους πίνακες με αναλυτικά στοιχεία, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1994 και δηλώθηκαν πέρσι στην εφορία.

Από τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν το 1995 οι 3.840.071 φορολογούμενοι κάθε κατηγορίας, προκύπτει ότι για το 1994 δηλώθηκε στην εφορία συνολικό εισόδημα 9.748,1 δισ. δραχμές. Η ανάλυση του δηλωθέντος εισοδήματος κατά κοινωνική κατηγορία είναι η ακόλουθη:

  • Τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ανήλθαν σε 6.381 δισ. δραχμές, που αποτελούν το 65,5% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
  • Τα εισοδήματα από εμπορικές - βιομηχανικές - βιοτεχνικές επιχειρήσεις(δηλαδή τα εισοδήματα που είχαν οι ιδιοκτήτες με μικρομάγαζα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που είναι οι κύριοι μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων), ήταν μόλις 1.883 δισ. δραχμές ή το 19,3%.
  • Τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες,ήταν 393 δισ. δραχμές.
  • Τα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκοι ομολόγων και μετοχών επιχειρήσεων) ήταν μόλις 1.780 δισ. δραχμές.
  • Τα εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις ήταν 214 δισ. δραχμές και από οικοδομές (ενοίκια κλπ. ) 857 δισ. δραχμές.

Ενδεικτικό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στην οποία επιδίδονται με μαεστρία οι κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες, είναι και το γεγονός ότι, ενώκαι το 1995 τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που δηλώθηκαν στην εφορία, αντιπροσώπευαν το 65,5% του συνόλου των εισοδημάτων που δηλώθηκαν από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, το μερίδιο των εισοδημάτων που δήλωσαν οι εμποροβιομήχανοι και βιοτέχνες ήταν μόλις 19,3%.Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων (επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι) δήλωσαν το 1995 πολύ περισσότερα από πρόπερσι λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ