ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20
Συναντιούνται σήμερα στο Αμβούργο οι ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Εντονη αντιπαράθεση αναμένεται να εκφραστεί στις συνομιλίες που ολοκληρώνονται αύριο

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Αμβούργο, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να εκφράζονται εντονότερα στο «ελεύθερο εμπόριο», την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», την «τρομοκρατία». Ολα αυτά στο φόντο των συγκρούσεων στη Συρία και την Ουκρανία, αλλά και με την Αφρική να έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα των καπιταλιστικών κρατών του G20.

Η Γερμανία, που έχει φέτος την προεδρία στο G20, στοχεύει στο να αποσπάσει μια δέσμευση υπέρ του «δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου» και καταδίκης «του προστατευτισμού και του απομονωτισμού», καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί με μέτρα που θίγουν τα γερμανικά μονοπώλια. Θυμίζουμε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκφράστηκαν και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία.

Στο G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο. Επίσης, θα παρευρίσκονται ως προσκεκλημένα τα εξής κράτη: Ισπανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη. Θα εκπροσωπηθούν ακόμη η Αφρικανική Ενωση μέσω της Γουινέας, η Νέα Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Αφρικής μέσω της Σενεγάλης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού μέσω του Βιετνάμ.

Διαρροές και εκτιμήσεις

Μιλώντας στο Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (AFP), ο Γίργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες: «Οι ΗΠΑ είναι ισχυρές, όταν αποδίδουν μέσα σε πολυμερείς δομές όπως το G20 και δεν επιχειρούν μονομερείς ενέργειες», υπογράμμισε. Σε σχέση με τη διαμάχη για το παγκόσμιο εμπόριο, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Θεωρώ ότι θα κατορθώσουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού».

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης του G20, που έχει στη διάθεσή του, σύμφωνα με το οποίο έχει βρεθεί μια συμβιβαστική «φόρμουλα» στη διένεξη για το κλίμα: «Σημειώνουμε την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού», από τη μια κι από την άλλη, «οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια σφαιρική προσέγγιση που μειώνει τις εκπομπές, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνει τις ανάγκες της ενεργειακής ασφάλειας». Παράλληλα, γίνεται ρητή αναφορά πως για τους άλλους ηγέτες του G20 η Συμφωνία του Παρισιού είναι «μη αναστρέψιμη». Δηλαδή, γίνεται ένας σαφής αν και «στρογγυλεμένος» διαχωρισμός της στάσης των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για το τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.

Ολη τη βδομάδα πραγματοποιούνται στο Αμβούργο διαδηλώσεις κατά του G20, που κατά βάση εξαντλούνται σε μια αντι-Τραμπ ρητορική. Στις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του G20 θα συμμετάσχουν και οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία, με αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό πλαίσιο αιτημάτων. Σήμερα το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) οργανώνει επίσης εκδήλωση - συζήτηση στο Αμβούργο. Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη για την «ασφάλεια της Συνόδου», εκατοντάδες οχήματα και πολλά ελικόπτερα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες

Ο Τραμπ μίλησε στην πλατεία Κρασίνσκι της Βαρσοβίας, μπροστά από αλεξίσφαιρο τζάμι, στο μνημείο που συμβολίζει την εξέγερση της πόλης κατά των ναζί

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ μίλησε στην πλατεία Κρασίνσκι της Βαρσοβίας, μπροστά από αλεξίσφαιρο τζάμι, στο μνημείο που συμβολίζει την εξέγερση της πόλης κατά των ναζί
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Καθ' οδόν προς τη Σύνοδο του G20, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε να επισκεφτεί χτες την Πολωνία, απ' όπου εξαπέλυσε μια σφοδρή αντικομμουνιστική επίθεση, με το ιδεολόγημα της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, μιλώντας για «τους Πολωνούς που πάλεψαν ενάντια στη διπλή κατοχή των ναζί και της Σοβιετικής Ενωσης». Από την κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας, Κρασίνσκι, εκθείασε τον αντεπαναστάτη Λεχ Βαλέσα, τον «αγώνα για την ελευθερία από την κομμουνιστική τυραννία και δημοκρατία», με το πλήθος - προερχόμενο από το αντιδραστικό κυβερνών «Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης» - να τον επευφημεί. Ωστόσο, υπήρξαν και συγκεντρώσεις διαφόρων οργανώσεων που χαρακτήριζαν τον Τραμπ ανεπιθύμητο.

Ο Τραμπ, πέρα από το θαυμασμό για τις αντιδραστικές δυνάμεις στην Πολωνία σε όλο το διάβα της Ιστορίας, αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στις διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ, «που νίκησε τον κομμουνισμό», είναι σήμερα «ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας στον κόσμο» και το «άρθρο 5» (η επίθεση σε ένα κράτος - μέλος είναι επίθεση σε όλους και λαμβάνει την ανάλογη απάντηση) «είναι ο πυλώνας του». Και τόνισε ότι μια ισχυρή Πολωνία και μια ισχυρή Ευρώπη είναι «ευλογία για τη Δύση και τον κόσμο». Δεν έλειψαν ωστόσο οι αιχμές ότι πολλές χώρες - αυτό, διευκρίνισε, δεν αφορά την Πολωνία - «πρέπει να μη μένουν στα λόγια, άλλα να κάνουν περισσότερα για τη συλλογική ασφάλεια και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ». Η αναφορά γίνεται για το ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο είχε κατακρίνει έντονα τη Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης στη δήθεν δέσμευση για «καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και την ασφάλεια, που συνέδεσε με την «απειλή των μεταναστευτικών ροών» (σημείο που ταυτίζεται με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης όπου αναπτύσσεται το ευρωσκεπτικιστικό αστικό ρεύμα). Επίσης, εστίασε ιδιαίτερα στον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία και αλλού».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι «διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση» και «η αμοιβαία κατανόηση να διέπει τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ» για να καταλήξει: «Αυτός είναι ο λόγος ακριβώς που περιμένουμε την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων» (αναφερόμενος στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο περιθώριο του G20) «που μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία να εξηγήσουν και τελικά να κατανοήσουν ο ένας τις πραγματικές θέσεις του άλλου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και όχι τις θέσεις τους όπως τις παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης».

Συμφωνίες και εξοπλισμοί

Πάντως, ο Τραμπ, κατά το 16ωρο ταξίδι του στην Πολωνία, συμμετείχε σε διάσκεψη με τη συμμετοχή των ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλτικής, αλλά και των Βαλκανίων, που οργάνωσαν η Πολωνία και η Κροατία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του περιφερειακού εμπορίου, αλλά και των υποδομών και της αγοράς Ενέργειας.

Στη συνάντηση με τους ηγέτες 12 κρατών της λεγόμενης πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών» (Βαλτική, Μαύρη, Αδριατική Θάλασσα), επανέλαβε ξανά τα περί νίκης κατά «του σιδηρούν παραπετάσματος» και αξιοποίησε το βήμα για να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην Ενέργεια για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) από την αυξημένη παραγωγή από σχιστόλιθο, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει «ενεργειακή ποικιλία», στην πραγματικότητα όμως να αντιμετωπιστούν τα ρωσικά μονοπώλια του κλάδου, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, μία μέρα πριν από την επίσκεψη του Τραμπ, η πολωνική κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία για αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Αντόνι Ματσιέρεβιτς, ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Πεντάγωνο για αγορά αξίας 7,6 δισ. δολαρίων και, βέβαια, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε πολλές φορές να ευχαριστήσει τους ...πελάτες του και επίσης για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Πάντως, τα μηνύματα που εξέπεμψε η επίσκεψη Τραμπ δεν περνάνε απαρατήρητα από τις άλλες αστικές τάξεις στην ΕΕ, με δεδομένες τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της, με τη λεγόμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), που εκδηλώθηκε με αφορμή το Μεταναστευτικό αλλά αφορά και ευρύτερα ζητήματα, για τους όρους δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά η πολωνική αστική τάξη (σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ με 38,6 εκατομμύρια πληθυσμό) επιχείρησε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει τη στήριξη Τραμπ.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Συναντήσεις με Τραμπ και άλλους ηγέτες

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ενόψει της συνόδου του G20 στο Αμβούργο. Στην σύντομη ενημέρωση που δόθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «το θέμα της Βόρειας Κορέας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τη σύνοδο» χωρίς να δοθούν παραπέρα λεπτομέρειες.

Επίσης στις άλλες συναντήσεις της Μέρκελ διαπιστώθηκε σύμπλευση με τον Λι Χσιέν Λουνγκ πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης (που είναι προσκεκλημένη χώρα στη Σύνοδο), στο θέμα του «ανοιχτού εμπορίου και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Η Μέρκελ αναφέρθηκε στις στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως και στη συνεργασία τους στην Ερευνα και στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Οπως είπε, οι χτεσινές συνομιλίες τους αφορούν ακόμη στενότερη μελλοντική συνεργασία σε τομείς όπως βιομηχανική παραγωγή στην εποχή της ψηφιοποίησης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αειφόρο ενεργειακό εφοδιασμό, ενεργειακή μετάβαση.

«Από τη Βόρεια Κορέα ξεκινά μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε προχτές η Α. Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν. «Η πίεση στη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να διατηρηθεί και οι κυρώσεις θα πρέπει να αυξηθούν», δήλωσε η Μέρκελ. Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του G20.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ