Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20
Συναντιούνται σήμερα στο Αμβούργο οι ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Εντονη αντιπαράθεση αναμένεται να εκφραστεί στις συνομιλίες που ολοκληρώνονται αύριο

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Αμβούργο, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να εκφράζονται εντονότερα στο «ελεύθερο εμπόριο», την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», την «τρομοκρατία». Ολα αυτά στο φόντο των συγκρούσεων στη Συρία και την Ουκρανία, αλλά και με την Αφρική να έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα των καπιταλιστικών κρατών του G20.

Η Γερμανία, που έχει φέτος την προεδρία στο G20, στοχεύει στο να αποσπάσει μια δέσμευση υπέρ του «δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου» και καταδίκης «του προστατευτισμού και του απομονωτισμού», καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί με μέτρα που θίγουν τα γερμανικά μονοπώλια. Θυμίζουμε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκφράστηκαν και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία.

Στο G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο. Επίσης, θα παρευρίσκονται ως προσκεκλημένα τα εξής κράτη: Ισπανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη. Θα εκπροσωπηθούν ακόμη η Αφρικανική Ενωση μέσω της Γουινέας, η Νέα Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Αφρικής μέσω της Σενεγάλης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού μέσω του Βιετνάμ.

Διαρροές και εκτιμήσεις

Μιλώντας στο Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (AFP), ο Γίργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες: «Οι ΗΠΑ είναι ισχυρές, όταν αποδίδουν μέσα σε πολυμερείς δομές όπως το G20 και δεν επιχειρούν μονομερείς ενέργειες», υπογράμμισε. Σε σχέση με τη διαμάχη για το παγκόσμιο εμπόριο, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Θεωρώ ότι θα κατορθώσουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού».

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης του G20, που έχει στη διάθεσή του, σύμφωνα με το οποίο έχει βρεθεί μια συμβιβαστική «φόρμουλα» στη διένεξη για το κλίμα: «Σημειώνουμε την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού», από τη μια κι από την άλλη, «οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια σφαιρική προσέγγιση που μειώνει τις εκπομπές, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνει τις ανάγκες της ενεργειακής ασφάλειας». Παράλληλα, γίνεται ρητή αναφορά πως για τους άλλους ηγέτες του G20 η Συμφωνία του Παρισιού είναι «μη αναστρέψιμη». Δηλαδή, γίνεται ένας σαφής αν και «στρογγυλεμένος» διαχωρισμός της στάσης των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για το τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.

Ολη τη βδομάδα πραγματοποιούνται στο Αμβούργο διαδηλώσεις κατά του G20, που κατά βάση εξαντλούνται σε μια αντι-Τραμπ ρητορική. Στις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του G20 θα συμμετάσχουν και οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία, με αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό πλαίσιο αιτημάτων. Σήμερα το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) οργανώνει επίσης εκδήλωση - συζήτηση στο Αμβούργο. Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη για την «ασφάλεια της Συνόδου», εκατοντάδες οχήματα και πολλά ελικόπτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ