Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιστολές διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ για τουρκικές εισβολές

Ενώ η πρόσφατη συνάντηση στην Αστάνα του Καζακστάν με πρωτοβουλία των λεγόμενων εγγυητριών δυναμένων για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία (Ρωσία, Ιράν Τουρκία) οδήγησε προς το παρόν στη δημιουργία επιτροπών που θα ασχοληθούν με 7 κείμενα σχετικά με τις ζώνες αποκλιμάκωσης, η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επιθέσεις μέσα στο συριακό έδαφος, στις βόρειες περιοχές του Χαλεπίου. Μάλιστα, έστειλε επιστολές διαμαρτυρίες στον γγ του ΟΗΕ και στον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ζητώντας να καταδικάσουν τις πρόσφατες τουρκικές εισβολές σε συριακό έδαφος στις περιοχές Αζάζ, Τσιμπρίν, Εκθρίν στο βόρειο Χαλέπι. Στις επιστολές γίνεται λόγος για «τουρκική επιθετικότητα», για «κατοχή συριακών εδαφών, διευκόλυνση στη δράση ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων, που εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία», ενώ εμποδίζεται η δραστηριότητα των Σύρων αγροτών που ζουν στην περιοχή. Σημειώνεται επίσης ότι «η συνεχιζόμενη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθαρρύνει το καθεστώς Ερντογάν».

Από την πλευρά της, η Τουρκία μέσω του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νουμάν Κουρτουμλούς, υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Αφριν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εχθρικών δυνάμεων των «Κούρδων ενόπλων τρομοκρατών (σ.σ όπως θεωρεί τις Μονάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας YPG ως παρακλάδι του PKK) που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας». Είπε ακόμα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», ότι «αυτό δεν είναι κήρυξη πολέμου αλλά προετοιμασία για ενδεχόμενες απειλές» και ότι «πρόκειται για μέτρο που νομιμοποιείται για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας μας». Επίσης, η Τουρκία επικαλείται την παρουσία των Τουρκμένων στη Βόρεια Συρία, ενώ έχει δηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά της για τον εξοπλισμό από τις ΗΠΑ των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία όπως οι YPG, θεωρώντας ότι προωθείται η δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορά της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην επιχειρησιακή εμπειρία του ρωσικού στρατού στη Συρία και της χρήσης διαφόρων οπλικών συστημάτων, είπε ότι «είναι μια τεράστια ευκαιρία να τα αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και να εξελίξουμε καινούργια στρατιωτικά προϊόντα». Σημείωσε δε κυνικά ότι η δράση στη Συρία συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών όπλων. Δηλαδή ήταν η καλύτερη ...διαφήμιση για τα μονοπώλια του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ