ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά στο Συκάμινο

Την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει γίνει από τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή Συκαμίνου του Δήμου Ωρωπού ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Μεσούντος του ψευδεπίγραφου, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Κινδύνων στον Ασωπό, που υιοθέτησε το ΥΠΕΚΑ το Φλεβάρη του 2010, διαπιστώνεται και πάλι ότι στην πράξη η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Μόνο στα όρια της τότε κοινότητας (τώρα τοπική κοινότητα) Συκάμινου (του Δήμου Ωρωπού) εντοπίστηκαν τρεις ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτες χωματερές) με έντονη την παρουσία επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Μία από αυτές - η κοινοτική ανεξέλεγκτη χωματερή στη θέση "Μπουρδέχτη" - βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον πολύπαθο Ασωπό και τον τροφοδοτεί, ιδιαίτερα σε περιόδους βροχοπτώσεων, με τοξικά στραγγίσματα. Σημειώνεται ότι οι τρεις πιο πάνω ΧΑΔΑ - για λόγους που δεν γνωρίζουμε - δεν έχουν ενταχθεί, παρ' όλη την επικινδυνότητά τους, στο πρόγραμμα του ΕΔΣΝΑ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Αττικής.

Υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον (με πρώτο "θύμα" τα επιφανειακά και υπόγεια νερά της περιοχής) είναι τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, καθώς το βασικό τους κριτήριο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική, και σε όλη τη χώρα, ήταν και παραμένει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Ευθύνες, όμως, έχουν επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ και η τοπική διοίκηση της περιοχής, τόσο η προηγούμενη (κοινοτική Αρχή Συκαμίνου) όσο και η μετά το 2010 (δημοτική Αρχή Ωρωπού), η τελευταία λόγω - κυρίως - της ένοχης σιωπής της άρα και της συνέργειάς της στη διατήρηση και επιδείνωση των επιπτώσεων σε βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ολα τα παραπάνω πιστοποιούνται και από τις ίδιες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες με μια σειρά από αυτοψίες, εκθέσεις ελέγχου, πράξη βεβαίωσης παράβασης, χημικές - ορυκτολογικές αναλύσεις και άλλα υπηρεσιακά έγγραφα.

Υστερα από 4 και πλέον χρόνια από την πρώτη αυτοψία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), που διαπίστωσε τη σοβαρότητα του προβλήματος των 3 ΧΑΔΑ, ούτε καν η χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης για τον ένα από αυτούς (στη θέση "Μπουρδέχτη") δεν έχει διασφαλιστεί. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι τη σχετική πρόνοια θα αναλάμβανε επιτέλους το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής (σχετικό και το από 22.7.13 έγγραφο της Αποκ. Διοίκησης Αττικής προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής) με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Σγουρό, αποφασίστηκε τελικά στη συνεδρίαση του ΔΣ του υπόψη Ταμείου, την 11.10.13, να προωθηθεί το σχετικό αίτημα του Δήμου Ωρωπού στον ΕΔΣΝΑ (με πρόεδρο επίσης τον κ. Σγουρό), "ο οποίος θα αναλάβει και όλες τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του έργου". Και στο μεταξύ η ρύπανση του Ασωπού, των υπόγειων νερών και του εδάφους συνεχίζεται ακάθεκτη, χωρίς κανένα αρμόδιο πολιτικό πρόσωπο να ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό των βιομηχανιών από τις οποίες προέρχονται τα παράνομα απορριπτόμενα βιομηχανικά απόβλητα, επικίνδυνα και μη.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

  • Γιατί δεν μερίμνησαν ώστε να ενταχθούν οι ΧΑΔΑ του Συκαμίνου στο πρόγραμμα αποκατάστασης των 11 (από τους 22 μεγάλους) ΧΑΔΑ της Αττικής, που κι αυτό παρουσιάζει δραματική υστέρηση στην υλοποίησή του;
  • Γιατί δεν έδωσαν σχετική εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τον εντοπισμό των πηγών προέλευσης των παράνομα απορριπτομένων βιομηχανικών αποβλήτων, παρόλο που η σύσταση των αποβλήτων αυτών "φωτογραφίζει" μερικές από αυτές (π.χ. μονάδες επεξεργασίας αλουμινίου); Αποδέχονται την ασυδοσία του βιομηχανικού (στην προκειμένη περίπτωση) κεφαλαίου να ρυπαίνει και μάλιστα χωρίς καμιά συμμετοχή στο κόστος αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης που η ανεξέλεγκτη δράση τους προκαλεί;
  • Εάν δεν προτίθενται να παραμείνουν σε απραξία ως προς το σοβαρό αυτό ζήτημα, ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε να εκπονηθεί άμεσα η απαιτούμενη μελέτη και να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των πιο πάνω ΧΑΔΑ αλλά και η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί, και συνεχίζει να υφίσταται, η υπόψη περιοχή;».
Ημερίδα της ΠΟΑΣΥ

Τι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Αστυνομική Ακαδημία παρουσίασε ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, μιλώντας σε ημερίδα της ΠΟΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Κομοτηνή, με θέμα «Αστυνομική Ακαδημία: Το "άρμα" για την αναγέννηση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Θυμίζουμε ότι στη Θράκη, τον Αύγουστο του 2012, έκλεισαν οι Αστυνομικές Σχολές που λειτουργούσαν σε Διδυμότειχο, Κομοτηνή και Ξάνθη και μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Οι φορείς της περιοχής διεκδικούν την επαναλειτουργία τους.

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Τρέλλης αναφέρθηκε στην επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού που συνοδεύεται από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, με το δόγμα νόμος και τάξη.

Σημείωσε ότι η αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι το χτύπημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και γενικότερα του λαού μας. Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι σταθερά αντίθετο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που εντείνουν την καταστολή ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη δημιουργία από την ΕΕ του «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κατάρτισης για την Επιβολή του Νόμου», που είναι ενταγμένη σ' αυτόν τον προσανατολισμό.

Οπως είπε, «στο πλαίσιο αυτό προωθείται η κατάρτιση στην εκπαιδευτική διαδικασία των αστυνομικών σχολών. Εμπλουτίζεται και ισχυροποιείται το ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Μια τέτοια εξέλιξη γίνεται προσπάθεια να διαπερνάει όλο και πιο βαθιά όλες τις λειτουργίες και τις δομές της Αστυνομίας, χωρίς να αφήνει απ' έξω την αστυνομική εκπαίδευση.

Η Αστυνομική Ακαδημία, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αποκτάει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Η κατάρτιση και η αναζήτηση πιστωτικών μονάδων από τους σπουδαστές των σχολών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατοχυρώνεται με τη χορήγηση πτυχίων, βεβαιώσεων φοίτησης ή παρακολούθησης μαθημάτων.

Οι οικονομικοί πόροι της Αστυνομικής Ακαδημίας θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και δωρεές - επιχορηγήσεις. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, που μέσω των χρηματοδοτήσεων θα αποκτήσουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο περιεχόμενο του προγράμματος, στον προσανατολισμό του, καθώς και σε επιλογή του διδακτικού προσωπικού.

Αυτές οι εξελίξεις, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι προς το συμφέρον του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Εκφράζουν τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και νέα μέτρα.

Αυτή η πολιτική είναι ανάγκη σήμερα να βρει απέναντί της τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας έχει συμφέρον να σταθεί αλληλέγγυο στους αγώνες του λαού, να αναπτύξει τις διεκδικήσεις του για όλα τα δικαιώματά του. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που δίνει ελπίδα για εξελίξεις προς όφελος του λαού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν, χτες, πυροσβέστες, λιμενικοί και αστυνομικοί, αντιδρώντας στην πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην απορρόφηση του επικουρικού τους ταμείου, κάτι που εντάσσεται στο «πολυνομοσχέδιο». Οι εκτιμήσεις των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας αναφέρουν πως με την απορρόφηση αυτή θα περικοπεί από το εφάπαξ τους περίπου το 50%.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της απεργίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην απορρόφηση. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει η Ομοσπονδία την επόμενη βδομάδα.

Οι περίπου 2.000 ένστολοι μετά τη συγκέντρωσή τους κατευθύνθηκαν αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου επέδωσαν σχετικό ψήφισμα, ενώ το ίδιο έπραξαν λίγη ώρα αργότερα φτάνοντας στη Βουλή. Σε αυτό τονίζουν πως αντιδρούν στη «νέα αναίτια, άδικη και καταστροφική επίθεση, που δέχονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία, όταν μάλιστα το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα ότι κακώς η κυβέρνηση υπέπεσε το 2012 στον "πειρασμό" της τρίτης κατά σειράν σύνθλιψης των μισθολογικών μας απολαβών και της επακόλουθης αποδυνάμωσης του αξιόμαχου των Υπηρεσιών όλων των Σωμάτων». Παράλληλα, τονίζουν πως η κυβέρνηση «αποφάσισε δήθεν να μας νοικοκυρέψει, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα Ταμεία μας και βιώσιμα είναι και δεν τυγχάνουν καμίας απολύτως κρατικής επιχορήγησης. Για ακόμα μια φορά στόχος είναι τα υπόλοιπα των αποθεματικών των Ταμείων».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Μωραΐτης. καθώς και ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Απόφαση για τους σχολικούς φύλακες

Το συνυπολογισμό έως πέντε ετών για όσους από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους ΟΤΑ, ενταγμένοι σε προγράμματα κατάρτισης και είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, προώθησαν στη Βουλή οι υπουργοί Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στη νομοθετική ρύθμιση, που εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται πως όσοι από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους ΟΤΑ και είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, θα μπορούν να συνυπολογίσουν το χρόνο εργασίας τους (έως πέντε έτη) ενώ οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν από τους ΟΤΑ οι οποίοι με τη σειρά τους θα πάρουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ