Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά στο Συκάμινο

Την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει γίνει από τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή Συκαμίνου του Δήμου Ωρωπού ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Μεσούντος του ψευδεπίγραφου, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Κινδύνων στον Ασωπό, που υιοθέτησε το ΥΠΕΚΑ το Φλεβάρη του 2010, διαπιστώνεται και πάλι ότι στην πράξη η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Μόνο στα όρια της τότε κοινότητας (τώρα τοπική κοινότητα) Συκάμινου (του Δήμου Ωρωπού) εντοπίστηκαν τρεις ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτες χωματερές) με έντονη την παρουσία επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Μία από αυτές - η κοινοτική ανεξέλεγκτη χωματερή στη θέση "Μπουρδέχτη" - βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον πολύπαθο Ασωπό και τον τροφοδοτεί, ιδιαίτερα σε περιόδους βροχοπτώσεων, με τοξικά στραγγίσματα. Σημειώνεται ότι οι τρεις πιο πάνω ΧΑΔΑ - για λόγους που δεν γνωρίζουμε - δεν έχουν ενταχθεί, παρ' όλη την επικινδυνότητά τους, στο πρόγραμμα του ΕΔΣΝΑ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Αττικής.

Υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον (με πρώτο "θύμα" τα επιφανειακά και υπόγεια νερά της περιοχής) είναι τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, καθώς το βασικό τους κριτήριο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική, και σε όλη τη χώρα, ήταν και παραμένει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Ευθύνες, όμως, έχουν επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ και η τοπική διοίκηση της περιοχής, τόσο η προηγούμενη (κοινοτική Αρχή Συκαμίνου) όσο και η μετά το 2010 (δημοτική Αρχή Ωρωπού), η τελευταία λόγω - κυρίως - της ένοχης σιωπής της άρα και της συνέργειάς της στη διατήρηση και επιδείνωση των επιπτώσεων σε βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ολα τα παραπάνω πιστοποιούνται και από τις ίδιες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες με μια σειρά από αυτοψίες, εκθέσεις ελέγχου, πράξη βεβαίωσης παράβασης, χημικές - ορυκτολογικές αναλύσεις και άλλα υπηρεσιακά έγγραφα.

Υστερα από 4 και πλέον χρόνια από την πρώτη αυτοψία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), που διαπίστωσε τη σοβαρότητα του προβλήματος των 3 ΧΑΔΑ, ούτε καν η χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης για τον ένα από αυτούς (στη θέση "Μπουρδέχτη") δεν έχει διασφαλιστεί. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι τη σχετική πρόνοια θα αναλάμβανε επιτέλους το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής (σχετικό και το από 22.7.13 έγγραφο της Αποκ. Διοίκησης Αττικής προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής) με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Σγουρό, αποφασίστηκε τελικά στη συνεδρίαση του ΔΣ του υπόψη Ταμείου, την 11.10.13, να προωθηθεί το σχετικό αίτημα του Δήμου Ωρωπού στον ΕΔΣΝΑ (με πρόεδρο επίσης τον κ. Σγουρό), "ο οποίος θα αναλάβει και όλες τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του έργου". Και στο μεταξύ η ρύπανση του Ασωπού, των υπόγειων νερών και του εδάφους συνεχίζεται ακάθεκτη, χωρίς κανένα αρμόδιο πολιτικό πρόσωπο να ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό των βιομηχανιών από τις οποίες προέρχονται τα παράνομα απορριπτόμενα βιομηχανικά απόβλητα, επικίνδυνα και μη.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

  • Γιατί δεν μερίμνησαν ώστε να ενταχθούν οι ΧΑΔΑ του Συκαμίνου στο πρόγραμμα αποκατάστασης των 11 (από τους 22 μεγάλους) ΧΑΔΑ της Αττικής, που κι αυτό παρουσιάζει δραματική υστέρηση στην υλοποίησή του;
  • Γιατί δεν έδωσαν σχετική εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τον εντοπισμό των πηγών προέλευσης των παράνομα απορριπτομένων βιομηχανικών αποβλήτων, παρόλο που η σύσταση των αποβλήτων αυτών "φωτογραφίζει" μερικές από αυτές (π.χ. μονάδες επεξεργασίας αλουμινίου); Αποδέχονται την ασυδοσία του βιομηχανικού (στην προκειμένη περίπτωση) κεφαλαίου να ρυπαίνει και μάλιστα χωρίς καμιά συμμετοχή στο κόστος αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης που η ανεξέλεγκτη δράση τους προκαλεί;
  • Εάν δεν προτίθενται να παραμείνουν σε απραξία ως προς το σοβαρό αυτό ζήτημα, ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε να εκπονηθεί άμεσα η απαιτούμενη μελέτη και να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των πιο πάνω ΧΑΔΑ αλλά και η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί, και συνεχίζει να υφίσταται, η υπόψη περιοχή;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ