ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά σε άσκηση για πρώτη φορά από το 2017

Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, με συνοδεία αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, στην άσκηση «Vigilant Storm»

South Korean Defense Ministry

Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, με συνοδεία αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, στην άσκηση «Vigilant Storm»
Σε κινήσεις συστηματικής αναβάθμισης της στρατιωτικής τους παρουσίας σε Ασία - Ειρηνικό προχωρούν οι ΗΠΑ, στο συνολικότερο πλαίσιο της ολόπλευρης όξυνσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα που συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Χαρακτηριστικά, στα νέα κοινά μεγάλα γυμνάσια των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα με τον κωδικό «Vigilant Storm», τα οποία ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο μετά από 6 μέρες με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαχητικών αεροσκαφών, πήραν μέρος και αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B για πρώτη φορά μετά το 2017. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από το Γενικό Επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ως απόδειξη για «τις συνδυασμένες αμυντικές δυνατότητες και την αποφασιστικότητα της Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ να απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τη βούληση των ΗΠΑ να θέσουν σε εφαρμογή την ισχυρή δέσμευσή τους για διευρυμένη αποτροπή».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι, την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του G7 στο Αμβούργο, μιλώντας για «από κοινού εργασία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», κάτι «για το οποίο προσπαθούμε μέσω διαφόρων συμφωνιών και οργανισμών, από το IPEF (Οικονομικό Φόρουμ για τον Ινδο-Ειρηνικό) μέχρι και το σχήμα QUAD» (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ μίλησε για «περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας μας», εν μέσω «ολοένα και πιο σοβαρού από πλευράς ασφαλείας περιβάλλοντος, με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι».

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την «επιτακτική ανάγκη της διατήρησης ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος και των Στενών της Ταϊβάν» αλλά και για τις «συνεχείς επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας. Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος «έδωσε έμφαση και στη σημασία της ισχυρής και συνεχούς στήριξης της Ιαπωνίας για την Ουκρανία αλλά και στη συνεργασία μας που βαθαίνει στον Ινδο-Ειρηνικό για ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένων της ενεργειακής ασφάλειας και της διασφάλισης εφοδιαστικών αλυσίδων».

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα, η οποία προειδοποίησε εκ νέου για «ακλόνητη» και «συντριπτική» απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, προχώρησε σε νέες βαλλιστικές δοκιμές πυραύλων, με κατεύθυνση την Κίτρινη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική πλευρά, οι πύραυλοι αυτή τη φορά ήταν μικρού βεληνεκούς και διένυσαν περίπου 130 χιλιόμετρα φτάνοντας σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων.

Βρετανική αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν

Στο μεταξύ, σταθερά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα παραμένει το θέμα της Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να σταματήσει κάθε είδους επίσημες συναλλαγές με την Ταϊβάν, με αφορμή τα σχέδια του Βρετανού υπουργού Εμπορίου, Γκρεγκ Χαντς, να επισκεφθεί αυτήν τη βδομάδα το νησί για να συναντήσει και την Πρόεδρο, Τσάι Ινγκ-βεν.

Το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου πάντως επέμεινε ότι «η επίσκεψη στην Ταϊβάν αποτελεί σαφές μήνυμα της δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Ταϊβάν» και ότι «η Ταϊβάν είναι υπέρμαχος του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου».

Στο μεταξύ, η Λιθουανία εγκαινίασε το εμπορικό γραφείο της στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της βαλτικής χώρας, Οσρίν Αρμονάιτε. Το άνοιγμα του γραφείου έγινε αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως το επενδυτικό της ταμείο θα επενδύσει 3,5 εκατ. ευρώ σε μια λιθουανική εταιρεία τεχνολογίας λέιζερ.

Το Πεκίνο έχει αντιδράσει έντονα για την κίνηση του Βίλνιους, ενώ η Αρμονάιτε υποστήριξε πως η χώρα της «δεν αναπτύσσει διπλωματικές σχέσεις» με την Ταϊβάν, αλλά «εμπορικές σχέσεις».

Σήμερα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ενδοαστικές αντιθέσεις και επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Σήμερα πραγματοποιούνται οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - με περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν ήδη ψηφίσει στο πλαίσιο των συστημάτων «πρόωρης ψηφοφορίας» - για το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας και για θέσεις νέων κυβερνητών ή γενικών εισαγγελέων σε 39 Πολιτείες.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται με φόντο τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια του αμερικανικού κεφαλαίου να διατηρήσει τη διεθνή πρωτοκαθεδρία έναντι της Κίνας, ενώ σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω εντείνονται συνεχώς οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ανέβασαν μέχρι την τελευταία στιγμή τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αποτυπώνοντας ξανά τις έντονες καπιταλιστικές αντιθέσεις και επιχειρώντας να εγκλωβίσουν τον λαό σε αποπροσανατολιστικές και κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές».

Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα θα πάρουν από τους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αμφίρροπη θεωρείται η μάχη για τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν σήμερα οριακή πλειοψηφία, μίας ψήφου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα από τους Δημοκρατικούς, καθώς και ο τέως Πρόεδρος Ντ. Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους, εστίασαν τις τελευταίες μέρες στις Πολιτείες - κλειδιά, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η Πενσιλβάνια, όπου ο Ρεπουμπλικάνος εκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, ο οποίος στηρίζεται από τον Τραμπ, διεκδικεί την έδρα της Γερουσίας απέναντι στον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν, ο οποίος στηρίζεται από τους Μπάιντεν και Ομπάμα.

«Χρίσμα» στους Ρεπουμπλικάνους από τον Μασκ

Χαρακτηριστική της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι η δημόσια τοποθέτηση υπέρ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων από τον δισεκατομμυριούχο και νέο ιδιοκτήτη του Twitter Ιλον Μασκ, στο όνομα της «εξισορρόπησης» μεταξύ της εξουσίας των δύο κομμάτων.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Μασκ ανέφερε: «Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους: Η κοινή εξουσία περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως συνιστώ να ψηφίσουμε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η προεδρία είναι Δημοκρατική».

Είχαν προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή δηλώσεις του Μπάιντεν επικριτικές απέναντι στην εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, ο οποίος - όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος - αγόρασε «μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο».

Επιπλέον, χτες ο Ρώσος μεγιστάνας Γ. Πριγκόζιν, ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner», εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Σε σχόλια που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte από την υπηρεσία ενημέρωσης της εταιρείας του, «Concord», ο Πριγκόζιν δήλωσε: «Είχαμε ανάμειξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμειξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμειξη. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε».

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αναφέρουν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν έρευνες κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν αν ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής τους στο Σώμα, Κέβιν Μακάρθι, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν πέρυσι και στον χειρισμό της πανδημίας, ενώ δεν απέκλεισε πιθανή εκκίνηση διαδικασιών προτάσεων μομφής.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Στο επίκεντρο οι ανταγωνισμοί γύρω από την «πράσινη μετάβαση»

Ξεκίνησε χτες στην Αίγυπτο, στο τουριστικό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέιχ, η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, γνωστή και ως COP27.

Η Διάσκεψη, που θα ολοκληρωθεί στις 18/11, πραγματοποιείται παρουσία δεκάδων ηγετών χωρών, απουσιάζουν όμως οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Πίσω από τις υποκριτικές αναφορές περί «προστασίας του περιβάλλοντος» και του «μέλλοντος της ανθρωπότητας», οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιούνται με φόντο τους σφοδρούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για την «πράσινη μετάβαση», με στόχο την εξασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να επιδρά καταλυτικά στην παραπέρα όξυνση αυτών των ανταγωνισμών.

Επαναλαμβάνοντας το γνωστό μείγμα «προειδοποιήσεων» και «ευχολογίων», ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ανοίγοντας χτες τις εργασίες της Διάσκεψης, απηύθυνε έκκληση για ένα «σύμφωνο κλιματικής αλληλεγγύης», προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα «βαδίζει ολοταχώς προς μια "κλιματική κόλαση"». «Οι δύο μεγάλες οικονομίες - οι ΗΠΑ και η Κίνα - έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτήν τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι στη Γλασκόβη, στην COP26, τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη μπλόκαραν μια πρόταση για έναν οργανισμό που θα χρηματοδοτεί τις απώλειες και τις ζημιές από τις επιπτώσεις αλλαγών στο κλίμα, υποστηρίζοντας αντ' αυτού τη διεξαγωγή ενός νέου τριετούς διαλόγου σχετικά με χρηματοδοτήσεις.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο καλωσόρισμα, έκανε έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι κλιματικές προκλήσεις «εντείνονται μέρα με τη μέρα», με «τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», στο περιβάλλον και την οικονομία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ζήτησε στο περιθώριο της Διάσκεψης, την άσκηση πίεσης «στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες» και κυρίως στις ΗΠΑ να καταβάλουν το «μερίδιό τους» για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. «Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού», σημείωσε, αναφερόμενος στη μείωση των εκπομπών ρύπων και την «οικονομική αλληλεγγύη».

Σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι η χώρα της θέλει να θεσπίσει μια «προστατευτική ασπίδα απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» των οικονομιών, παρουσιάζοντάς την ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της Ενέργειας. Σε σχετικό μήνυμά της υποστήριξε ότι η επένδυση στις ΑΠΕ «θα καθιστούσε την οικονομία μας όχι μόνο πιο "πράσινη" αλλά και πιο αυτάρκη», ενώ «θα περιόριζε τον κίνδυνο της εκτόξευσης των τιμών της Ενέργειας».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστήριξε σε συνέντευξή της σε αμερικανικό δίκτυο ότι η κρατική βοήθεια και η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις σχετικές πρωτοβουλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι απαιτούνται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα έκρηξη σε ορυχείο

Τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά, μετά από νέα έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία την Κυριακή, στη βορειοδυτική επαρχία Ζονγκουλντάκ. Δύο εργάτες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αγκυρας.

Το νέο «ατύχημα» σημειώθηκε λίγο μετά την αύξηση των θυμάτων της πρόσφατης πολύνεκρης έκρηξης στις 14 Οκτώβρη σε ορυχείο στην Αμάσρα. Ενας από τους εργάτες που νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένοι, ο Τάνερ Σεν, κατέληξε, αφού έδωσε μάχη για τη ζωή του επί τρεις βδομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ