Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά σε άσκηση για πρώτη φορά από το 2017

Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, με συνοδεία αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, στην άσκηση «Vigilant Storm»

South Korean Defense Ministry

Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, με συνοδεία αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, στην άσκηση «Vigilant Storm»
Σε κινήσεις συστηματικής αναβάθμισης της στρατιωτικής τους παρουσίας σε Ασία - Ειρηνικό προχωρούν οι ΗΠΑ, στο συνολικότερο πλαίσιο της ολόπλευρης όξυνσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα που συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Χαρακτηριστικά, στα νέα κοινά μεγάλα γυμνάσια των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα με τον κωδικό «Vigilant Storm», τα οποία ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο μετά από 6 μέρες με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαχητικών αεροσκαφών, πήραν μέρος και αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B για πρώτη φορά μετά το 2017. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από το Γενικό Επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ως απόδειξη για «τις συνδυασμένες αμυντικές δυνατότητες και την αποφασιστικότητα της Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ να απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τη βούληση των ΗΠΑ να θέσουν σε εφαρμογή την ισχυρή δέσμευσή τους για διευρυμένη αποτροπή».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι, την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του G7 στο Αμβούργο, μιλώντας για «από κοινού εργασία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», κάτι «για το οποίο προσπαθούμε μέσω διαφόρων συμφωνιών και οργανισμών, από το IPEF (Οικονομικό Φόρουμ για τον Ινδο-Ειρηνικό) μέχρι και το σχήμα QUAD» (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ μίλησε για «περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας μας», εν μέσω «ολοένα και πιο σοβαρού από πλευράς ασφαλείας περιβάλλοντος, με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι».

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την «επιτακτική ανάγκη της διατήρησης ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος και των Στενών της Ταϊβάν» αλλά και για τις «συνεχείς επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας. Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος «έδωσε έμφαση και στη σημασία της ισχυρής και συνεχούς στήριξης της Ιαπωνίας για την Ουκρανία αλλά και στη συνεργασία μας που βαθαίνει στον Ινδο-Ειρηνικό για ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένων της ενεργειακής ασφάλειας και της διασφάλισης εφοδιαστικών αλυσίδων».

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα, η οποία προειδοποίησε εκ νέου για «ακλόνητη» και «συντριπτική» απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, προχώρησε σε νέες βαλλιστικές δοκιμές πυραύλων, με κατεύθυνση την Κίτρινη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική πλευρά, οι πύραυλοι αυτή τη φορά ήταν μικρού βεληνεκούς και διένυσαν περίπου 130 χιλιόμετρα φτάνοντας σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων.

Βρετανική αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν

Στο μεταξύ, σταθερά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα παραμένει το θέμα της Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να σταματήσει κάθε είδους επίσημες συναλλαγές με την Ταϊβάν, με αφορμή τα σχέδια του Βρετανού υπουργού Εμπορίου, Γκρεγκ Χαντς, να επισκεφθεί αυτήν τη βδομάδα το νησί για να συναντήσει και την Πρόεδρο, Τσάι Ινγκ-βεν.

Το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου πάντως επέμεινε ότι «η επίσκεψη στην Ταϊβάν αποτελεί σαφές μήνυμα της δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Ταϊβάν» και ότι «η Ταϊβάν είναι υπέρμαχος του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου».

Στο μεταξύ, η Λιθουανία εγκαινίασε το εμπορικό γραφείο της στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της βαλτικής χώρας, Οσρίν Αρμονάιτε. Το άνοιγμα του γραφείου έγινε αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως το επενδυτικό της ταμείο θα επενδύσει 3,5 εκατ. ευρώ σε μια λιθουανική εταιρεία τεχνολογίας λέιζερ.

Το Πεκίνο έχει αντιδράσει έντονα για την κίνηση του Βίλνιους, ενώ η Αρμονάιτε υποστήριξε πως η χώρα της «δεν αναπτύσσει διπλωματικές σχέσεις» με την Ταϊβάν, αλλά «εμπορικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ