Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια και δηλώσεις «μετριοπάθειας» για τη νέα κυβέρνηση

Την πρώτη μετεκλογική συνάντησή του με στελέχη του ακροδεξιού «Θρησκευτικού Σιωνισμού» όπως ο βουλευτής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που συμμετέχει στο κόμμα αυτό ως επικεφαλής της φράξιας «Οτζμά Γεχουντίτ», με αντικείμενο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αναμενόταν να έχει χτες στο Τελ Αβίβ ο νικητής των εκλογών στο Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου.

Την Κυριακή ο Μπεν Γκβιρ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Israel Hayom» με τίτλο «Ενα γράμμα προς τα αδέλφια μου στα αριστερά», επιχείρησε να εμφανιστεί πιο «διαλλακτικός», υποστηρίζοντας πως μεγαλώνοντας έγινε «πιο μετριοπαθής» επειδή συνειδητοποίησε πως η ζωή «είναι πιο περίπλοκη». Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε μία μέρα αφού ο συμπρόεδρος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Μπ. Σμότριτς, δήλωσε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες Shin Bet είχαν ρόλο στη δολοφονία το 1995 του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα και οι διαβεβαιώσεις «μετριοπάθειας» των υποψήφιων εταίρων βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με παρεμβάσεις και συνεννοήσεις με τους «συμμάχους» και ισραηλινά λόμπι εντός και εκτός συνόρων.

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μπ. Νετανιάχου για τη νίκη του στις εκλογές, με τον τελευταίο να δηλώνει ετοιμότητα για «περισσότερες ειρηνευτικές συμφωνίες» (αναφερόμενος στις περιβόητες «συμφωνίες του Αβραάμ» με αραβικές χώρες, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ) και για «να αντιμετωπίσουν την απειλή της ιρανικής επιθετικότητας».

Την Κυριακή ο Νετανιάχου επικοινώνησε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ενώ τα συγχαρητήριά του εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ.

Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου από τις κατοχικές δυνάμεις

Παράλληλα, συνεχίζεται απτόητη η κατοχική βία εναντίον των Παλαιστινίων. Το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε ομάδα νεαρών Παλαιστινίων... που τους πετούσαν πέτρες, κοντά στην πόλη Σιντζέλ της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλον έναν.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο κοντά στον οικισμό Μπέιτ (βόρεια Ραμάλα) μετά από διαδήλωση φοιτητών του πανεπιστημίου Μπιρζάιτ.

Παράλληλα, μέσα στο τελευταίο τριήμερο μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Παλαιστινίων, με την επίκληση ότι μέλη των οικογενειών αυτών εξαπέλυσαν επίθεση στις κατοχικές δυνάμεις.

Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ που στηρίζουν πλήρως τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, εμφανίζονται να επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών, όπως είπε την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη Δυτική Οχθη και την «επιδείνωση της έντασης, της βίας και της απώλειας ζωών Παλαιστινίων και Ισραηλινών», επιμένοντας υποκριτικά «στην ανάγκη να εργαστούν όλες οι πλευρές επειγόντως για αποκλιμάκωση»...

  • Χτες στο μεταξύ, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Αίγυπτο, αξιωματούχοι Ισραήλ, Ιορδανίας και ΗΑΕ είχαν προγραμματίσει την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την επιτάχυνση της εφαρμογής ενός σχεδίου που είχε υπογραφεί πέρσι με στόχο την ανταλλαγή νερού με ηλεκτρικό ρεύμα. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί πέρσι μεταξύ των τριών χωρών προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου ηλιακής ενέργειας στην έρημο της Ιορδανίας και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης σε ακτή του βόρειου Ισραήλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ