ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε εξεγερσιακή δίνη...

«Μαντίλι αποχαιρετισμού» κινούν οι διαδηλωτές συμβολικά προς τον Πρόεδρο

Associated Press

«Μαντίλι αποχαιρετισμού» κινούν οι διαδηλωτές συμβολικά προς τον Πρόεδρο
ΛΑ ΠΑΣ.-

Τελικά, ο Πρόεδρος Κάρλος Μέσα δεν άντεξε τη λαϊκή πίεση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων από τις αρχές του μήνα και τη γενική απεργία που ξεκίνησε την Τετάρτη. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων το πακέτο της κυβέρνησης, από την εκδίωξη της γαλλικών συμφερόντων εταιρίας που εκμεταλλευόταν το υδρευτικό σύστημα του Ελ Αλτο, «Aguas de Illimani», μέχρι την ενεργειακή πολιτική και την τύχη του φυσικού αερίου.

Χτες στις 11.05 το πρωί - ώρα Βολιβίας - υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ οι πληροφορίες και κυρίως οι φήμες αναφέρουν ότι τουλάχιστον μέχρι αργά χτες το Κογκρέσο ακόμη συσκεπτόταν εάν θα έκανε δεκτή την παραίτησή του ή όχι. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε ότι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις «μπλοκάρουν τη χώρα», ενώ σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Granma» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κογκρέσου έριξε το βάρος για την «κρίση που προκαλούν οι κινητοποιήσεις» στον ηγέτη του Κινήματος για το Σοσιαλισμό - MAS, Εβο Μοράλες, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «εκβιαστή».

Κάποιος όμως θα πρέπει να υπενθυμίσει στον Κάρλος Μέσα ότι η παραμονή του στην εξουσία αυτό τον περίπου ενάμιση χρόνο ήταν εξαιτίας της «περιόδου χάριτος» που είχε δώσει ο λαός της Βολιβίας. Εξάλλου, ο Κάρλος Μέσα ανέλαβε την προεδρία της χώρας τον Οκτώβρη του 2003, διαδεχόμενος τον Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, ο οποίος έφυγε ατάκτως κατά τη διάρκεια της αιματηρής εξέγερσης του Οκτώβρη του 2003, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 διαδηλωτές και πέρασε στην ιστορία ως «πόλεμος του φυσικού αερίου».

Ομως ο Μέσα, παρά την υποχώρηση σε σχέση με την εταιρία «Αguas de Illimani», κατόπιν και πάλι της λαϊκής πίεσης των διαδηλώσεων που έτεινε να λάβει μορφή εξέγερσης και στις αρχές του χρόνου, ακυρώνοντας το συμβόλαιο, δεν έπραξε τίποτα περισσότερο αναφορικά με τα αιτήματα. Ετσι, εκ νέου ολόκληρη η Βολιβία, από το εξεγερμένο Ελ Αλτο, έως τους δρόμους του Αλτιπλάνο, αλλά και τις περιοχές του νότου βρέθηκε στο δρόμο. Η χώρα παρέλυσε, καθώς οι διαδηλώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, για διάφορα θέματα.

Στην πόλη Ελ Αλτο, το επίκεντρο των επεισοδίων και το 2003, βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία που διοργανώθηκε από κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν την αποχώρηση γαλλικής εταιρίας ύδρευσης. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η εταιρία δεν παρέχει νερό στις φτωχότερες γειτονιές της πόλης.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις πραγματοποιούν άλλες οργανώσεις, με τη συμμετοχή σπουδαστών, δασκάλων και καθηγητών, διεκδικώντας την ίδρυση σχολείου σε αγροτική περιοχή της χώρας. Για το σκοπό αυτό έχουν στηθεί οδοφράγματα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Λα Παζ, η Ορούρο και η Σάντα Κρουζ.

Την ίδια ώρα, αγρότες έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε πόλεις του νότου, ζητώντας αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ενώ πια οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

ΚΟΥΒΑ
Επιθετική η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΑΒΑΝΑ.--

«Προτείνουμε στην αμερικανική κυβέρνηση να ανησυχεί για προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε, αρνούμενος «κατηγορηματικά» την εγκυρότητα της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτιμώντας ότι δεν έχει «καμία αξιοπιστία».

«Αρνούμεθα κατηγορηματικά τις κατηγορίες που περιέχονται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη για τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Αβάνα ο Φελίπε Πέρες Ρόκε.

Για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επαναστατική κυβέρνησης της Κούβας που φυσικά βαπτίζεται «κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο είναι μια "κηλίδα" στο μέσον των εντυπωσιακών προόδων για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών η έκθεση «περιέχει ψέματα για τη χώρα μας με τρόπο μάλιστα εχθρικό και αποτελεί μια πρακτική μονόπλευρη».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η Κούβα εκ νέου φέτος θα παρουσιάσει ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αίτησή της με την οποία θα ζητά τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει τις κατηγορίες για κακομεταχείριση και βασανιστήρια κατά των κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. «Είναι ένα θέμα που το μελετάμε», τόνισε ο Πέρες Ρόκε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταδικάζει άλλες χώρες για παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου» λόγω της πρακτικής των μεγάλης έκτασης βασανιστηρίων σε βάρος των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και στο Ιράκ.

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΝΙΓΗΡΑΣ
Κυκλώματα δουλεμπορίας παιδιών...

ΛΑΓΟΣ.-- Στο κοντέινερ ενός νιγηριανού εμπορικού πλοίου που μετέφερε αλιεύματα βρέθηκαν χτες απ' τις νιγηριανές αρχές στοιβαγμένα 60 με 70 παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 χρόνων. Τα παιδιά, που «συνοδεύονταν» από μία γυναίκα, προορίζονταν ως σκλάβοι (είτε σαν οικιακοί βοηθοί, είτε εργάτες σε αγροτικές καλλιέργειες)... Βγήκαν απ' το κοντέινερ αποπροσανατολισμένα, αφυδατωμένα, πεινασμένα, καθώς είχαν μείνει κλεισμένα επί μιάμιση μέρα. Απ' όταν δηλαδή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε περιοχές της βόρειας Νιγηρίας, έχοντας πωληθεί στη συνοδό απ' τους γονείς τους για μία χούφτα δολάρια...

Από χτες το μεσημέρι, τα δεκάδες αγόρια και κορίτσια βρίσκονται σε αστυνομικό τμήμα του Λάγος, όπου οι ντόπιοι συρρέουν κατά δεκάδες προσφέροντάς τους τρόφιμα, νερό και ρούχα.

Δεν είναι το μόνο, αλλά το πιο πρόσφατο συμβάν σκλαβοπάζαρου παιδιών στη δυτική Αφρική, που εξακολουθεί να «ανθεί» σε πολλές χώρες της περιοχής... Ετησίως υπολογίζεται πως περνούν τα σύνορα χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής πάνω από 200.000 παιδιά - σκλάβοι, πολλά εκ των οποίων αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα κάτεργα τεράστιων φυτειών κακάο, σε μεγάλα κτήματα ή σε σπίτια Αφρικανών μεγαλοαστών...

Χτες, για παράδειγμα, στο (γειτονικό με τη Νιγηρία) κράτος του Νίγηρα ανθρωπιστική οργάνωση που απελευθερώνει σκλάβους, καταβάλλοντας χρήματα στους «εμπόρους», κατήγγειλε τις αρχές της χώρας πως ματαίωσε τα σχέδια απελευθέρωσης 7.000 δούλων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της οργάνωσης, η κυβέρνηση είχε εκφοβίσει τα κυκλώματα δουλεμπορίου, με απώτερο στόχο να διαψεύσει πως στο Νίγηρα γίνεται σκλαβοπάζαρο...

Στο ορφανοτροφείο - κολαστήριο...

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο Λάγος της Νιγηρίας. Πριν λίγες βδομάδες οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα ορφανοτροφείο -κολαστήριο του Λάγος με την επωνυμία ο... «Καλός Ποιμήν», συλλαμβάνοντας την υπεύθυνη για την ομηρία 10 κοριτσιών (εκ των οποίων οι έξι εγκυμονούσες) και δεκάδων μωρών με τις κατηγορίες της απαγωγής και αγοραπωλησίας βρεφών (έναντι 1.300 ευρώ)...

Ομως, η υπόθεση αποδείχτηκε πιο σκοτεινή από ένα ακόμη κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών ή αιχμαλωσίας νεαρών. Σε αποθήκη του «ορφανοτροφείου» βρέθηκαν υπολείμματα απ' τα αποκαΐδια των πτωμάτων δεκάδων βρεφών(!), πράγμα που (σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία) ανάγκασε τις αρχές να προσανατολίσουν τις έρευνές τους και στα κυκλώματα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Οι πρώτες ενδείξεις των αρχών φωτογράφιζαν πως κάποια απ' τα βρέφη θανατώνονταν, αφού προηγουμένως τους είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιματηρή μάχη κοντά στη μεθόριο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε το Σάββατο, αναφέρει ότι σε «μάχη στο ανατολικό Αφγανιστάν» - δε διευκρινίζει το πού ακριβώς, πάντως το ανατολικό τμήμα της χώρας συνορεύει με το Πακιστάν - την περασμένη Τετάρτη σκοτώθηκαν τρεις «ένοπλοι», δύο άμαχοι και τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες «της συμμαχίας» (δε διευκρινίζεται η εθνικότητά τους, αν και κρίνοντας από το ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε από το στρατό των ΗΠΑ, για Αμερικανούς πρέπει να πρόκειται) και δύο άμαχοι.

Τριάμισι χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν και την εγκατάσταση ενός «φίλιου» προς τις ΗΠΑ καθεστώτος στην Καμπούλ (και μόνο), οι αμερικανικές και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αδυνατούν να «ελέγξουν» τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ