ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Οι απολύσεις που φέρνουν... «ανάπτυξη»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οι αμερικανικές εφημερίδες πανηγυρίζουν, οι οικονομικοί αναλυτές ενθουσιάζονται, η Γουόλ Στριτ «χαμογελάει», ο πρόεδρος Μπους αρχίζει να ελπίζει. Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει ταχύτατα. Το βεβαιώνουν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η ανοδική τάση του χρηματιστηριακού δείκτη, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για μεγαλύτερα κέρδη.

Ωστόσο, ακόμη και υπό το πρίσμα της αστικής οικονομετρίας, είναι νωρίς για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν οι ΗΠΑ ξεπέρασαν οριστικά το στάδιο της οικονομικής ύφεσης. Τουλάχιστον για όσο καιρό η ανεργία θα στοιχειώνει τον ύπνο των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους υπαλλήλων.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της περιόδου, που υπογραμμίζει την αντιφατικότητα του συστήματος, είναι ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των απολύσεων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας «Challenger, Gray & Christmas», οι αμερικανικές επιχειρήσεις προχώρησαν, τον Οκτώβρη, στην απόλυση 171.874 εργαζομένων!

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα έγιναν 76.506 απολύσεις. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση κατά 125%!

Ο αριθμός των απολύσεων του φετινού Οκτώβρη είναι λίγο μικρότερος από το ρεκόρ του περσινού Οκτώβρη, όταν στις ΗΠΑ απολύθηκαν 176.010 εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία της «Challenger, Gray & Christmas» προκάλεσαν την έκπληξη των «αναλυτών», καθώς αμαυρώνουν την εικόνα της αισιοδοξίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τη συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας. Μόλις πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας ήταν 386.000. Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις ήταν λιγότερες από 400.000, αριθμός που θεωρείται όριο επικινδυνότητας.

Οι εξελίξεις αυτές επικυρώνουν την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως έρμα απ' το οποίο πρέπει να απαλλαγούν για να σώσουν το καράβι τους στην τρικυμία. Και αυτή η αντίληψη χαρακτηρίζει τους καπιταλιστές σ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες απολύουν μέσα σε ένα μήνα 171.874 εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος εργασίας, να βελτιώσουν την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεών τους και να επιβραβευτούν με την άνοδο της τιμής των μετοχών τους. Το ίδιο όμως κάνουν και οι Ιάπωνες, όπως οι ιθύνοντες της Sony, που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα 20.000 απολύσεις από τα εργοστάσια της εταιρίας σ' όλο τον κόσμο. Δε θα μπορούσαν να μείνουν πίσω οι Ευρωπαίοι, όπως η διοίκηση της Alitalia, που ανακοίνωσε την απόλυση 2.700 εργαζομένων (σε σύνολο 21.300 εργαζομένων), προκειμένου να «εξυγιανθεί».

Η εργατική τάξη που πλήρωσε και πληρώνει ακόμη τα «σπασμένα» της οικονομικής ύφεσης, μαθαίνει τώρα ότι θα πληρώσει και την «ανάκαμψη» της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτά και ως απάντηση στους ισχυρισμούς περί της ανάπτυξης που φέρνει δήθεν και την «κοινωνική ευημερία».

Πείνα πίσω από τη βιτρίνα

Η πείνα δεν είναι «προνόμιο» των λαών της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας. Στη μητρόπολη του καπιταλιστικού συστήματος, στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, στις ΗΠΑ, περίπου 12.000.000 αμερικανικές οικογένειες δήλωσαν πέρυσι ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, ενώ το 32% από αυτές δηλώνει ότι σε κάποια στιγμή της ζωής της αντιμετώπισε πρόβλημα πείνας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και δείχνουν την άλλη όψη αυτής της χώρας που θέλει να επιβάλει την «ευημερία» και σε άλλους λαούς ακόμη και με τα όπλα...

Οι δείκτες της πείνας ήρθαν να συμπληρώσουν την εικόνα της «άλλης» Αμερικής μετά τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία 34,6 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούσαν στο όριο φτώχειας πέρυσι, 1,7 εκατ. περισσότεροι απ' ό,τι το 2001.

Τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ακόμη κατά τη διάρκεια του 2002 σε περίπου 3,8 εκατ. οικογένειες κάποιο μέλος τους αναγκάστηκε να περιορίσει τα γεύματά του προκειμένου να τα βγάλουν πέρα οι υπόλοιποι.

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη δείκτης για την κοινωνική πραγματικότητα στις ΗΠΑ όπου ένα ή περισσότερα παιδιά σε 265.000 οικογένειες είχε περιστασιακά στερηθεί πέρυσι γεύματα, είτε γιατί οι οικογένειες δεν είχαν τα μέσα για να εξασφαλίσουν τρόφιμα, είτε γιατί δεν είχαν αρκετά τρόφιμα στο σπίτι. Η έκθεση εκτιμά σε 567.000 συνολικά τα παιδιά που πεινάνε.

Αυτά συμβαίνουν πίσω από τη βιτρίνα του «ευλογημένου από το Θεό έθνους».

ΑΝΕΡΓΙΑ Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία αυξήθηκε τον Σεπτέμβρη στο 9,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλη του 2000. Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία το Σεπτέμβρη έφθασε στους 2.639.000. Η αύξηση της ανεργίας, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο στην ευρωζώνη (8,8%), απομακρύνει τις ελπίδες για ανάκαμψη με απασχόληση της γαλλικής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι περίμεναν η ανεργία να μείνει σταθερή στο 9,6%.

ΕΜΠΟΡΙΟ Κυρώσεις από το Μάρτη του 2004 σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, μέσω της επιβολής δασμών ύψους 200 εκατ. δολαρίων, αποφάσισε την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα από την Ευρώπη χαλυβουργικά προϊόντα.

ΓΑΛΛΙΑ Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα ζητήσει από τις εταιρίες και τα σωματεία εργαζομένων να επιλέξουν ποια δημόσια αργία ή μη εργάσιμη ημέρα θα δουλέψουν, ώστε να χρηματοδοτήσουν ένα βελτιωμένο σύστημα φροντίδας των ηλικιωμένων και των ανάπηρων. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί έως την 1η Ιουλίου 2005, με σκοπό να συγκεντρωθεί το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ το χρόνο για την κοινωνική ασφάλιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ