ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ

Παγκόσμια πρωτοτυπία, για τα δεδομένα της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί το κτιριακό πρόβλημα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και η μη αυτονόμησή του καθώς μέχρι σήμερα αντί για Σύγκλητο εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 1984, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά ιδιόκτητο κτίριο για να κάνουν μάθημα οι φοιτητές. Οι διδακτικές αίθουσες που έχουν παραχωρηθεί, δεν επαρκούν και δεν προσφέρονται για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να βρουν χώρο για να μπορέσουν να κάνουν μάθημα, λόγω της έλλειψης διδακτικών αιθουσών, προχώρησαν πριν από δύο χρόνια σε καταλήψεις δύο κτιρίων, στο Πέτρινο κτίριο του παλιού φρουρίου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το τμήμα Μουσικών Σπουδών και σε ένα τμήμα της Ιόνιας Ακαδημίας.

Ακούγοντας κανείς ορισμένα από τα ονόματα των κτιρίων στα οποία κάνουν μάθημα οι φοιτητές, νομίζει πως βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Μέγαρο Ιωάννης Καποδίστριας, Ιόνιος Ακαδημία, βίλα Μπερνιέ, Βασιλικά Ανάκτορα, είναι μερικά από τα εύηχα και εντυπωσιακά ονόματα. Οποία φενάκη! Η επωνυμία των κτιρίων δε συνάδει ούτε με την ποιότητα ούτε με τη λειτουργικότητά τους. Επιπλέον επειδή οι αίθουσες δε φτάνουν για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, έχουν «επιστρατευτεί» κτίρια που προορίζονταν για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και τέσσερις αίθουσες στο παλιό ξενοδοχείο «Καλυψώ» στο οποίο λείπει το εποπτικό υλικό (καρέκλες, έδρανα, πίνακες κ.ά.) χωρίς φυσικά το πρόβλημα να λύνεται.

Η ευθύνη των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, συνεπικουρούμενες από το Δήμο Κερκυραίων, τη Νομαρχία αλλά και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σκοπό τη στενότερη και αποδοτικότερη υπαγωγή της στα μονοπωλιακά συμφέροντα.


IONIO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στη δίνη της πολύχρονης υποβάθμισης

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
Ενα βασικό στοιχείο της λύσης των προβλημάτων, σε ένα βαθμό, είναι να ενεργοποιηθεί η λύση του χώρου στο Παλιό Φρούριο όπου έχουν γίνει κάποιες εργασίες βελτίωσης των κτιρίων, σε συνδυασμό με τη μελέτη Δοξιάδη, η οποία περιλαμβάνει εκτός από την αξιοποίηση όλου του Φρουρίου, το παλάτι του Αγίου Μιχαήλ και Γεωργίου, την Ιόνιο Ακαδημία, το Μέγαρο Καποδίστρια. Αλλωστε ο χώρος του Φρουρίου είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όταν ιδρύθηκε, για να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Οι λύσεις όμως αυτές προσκρούουν σε όλες τις Διοικούσες Επιτροπές που έχουν περάσει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έχουν διοριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Ιδιαίτερα η σημερινή διοίκηση με πρόεδρο τον Γιώργο Γραμματικάκη έχει δρομολογήσει σχέδιο μελετημένων ενεργειών και μεθοδεύσεων, ώστε να πετάξει κυριολεκτικά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έξω και διά παντός από το Παλιό Φρούριο, αδιαφορώντας πλήρως για τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας...

Επίσης φαίνεται να έχουν σοβαρή βάση οι φήμες που κυκλοφορούν από χρόνια, ότι εποφθαλμιά για την κατάκτηση του παλιού φρουρίου γνωστό μονοπωλιακό συγκρότημα που δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής και της εκπαίδευσης.

Ηδη η κυβερνητική μεθόδευση συναντάει την παλλαϊκή καταδίκη του κερκυραϊκού λαού, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να μην επιτρέψει την άλωση του Φρουρίου, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της ουράς στο ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί η ΝΔ.

Τροχοπέδη στις σπουδές αποτελεί η έλλειψη κτιρίων

«Η πολιτική υποβάθμισης του Πανεπιστημίου - μας λέει ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου "Πέτρος Βράιλας Αρμένης" και επίκουρος καθηγητής, Περικλής Παπαβασιλείου - είναι πασιφανής. Μας υποσχέθηκαν - η σημερινή Διοικούσα Επιτροπή - μεγαλόπνοα σχέδια με πρόγραμμα σε βάθος χρόνου, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο. Υπάρχουν φορές που οι σπουδαστές ενός τμήματος δε χωράνε σε μια αίθουσα κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος. Πώς να γίνει έτσι μάθημα. Πριν δύο (;) χρόνια δόθηκαν 2,5 δισ. για την ανακαίνιση (;) της Ιόνιας Ακαδημίας, η οποία από διδακτικές αίθουσες μετατράπηκε σε έδρα της Συγκλήτου από την προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή, 1,2 δισ. φέτος για αγορά οικοπέδου, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ιδιόκτητα διδακτικά κτίρια. Και αυτά όταν υπάρχουν στο Παλιό Φρούριο τόσα κτίρια προς ανακαίνιση και που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των φοιτητών».

Ο καθηγητής και Συντονιστής του τμήματος Μουσικών Σπουδών Χάρης Ξανθουδάκης τόνισε «πως το κτιριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς από τον ιδρυτικό νόμο προβλέπεται τα κτίρια του Παλιού Φρουρίου να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των τεσσάρων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου», επιρρίπτοντας την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας.

Για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μεταφραστικό Τμήμα, που είναι και το μεγαλύτερο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μίλησε ο καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος, Γιάννης Μάζης, καθώς η έλλειψη διδακτικών αιθουσών αποτελεί τροχοπέδη για τις σπουδές των φοιτητών. Κατηγόρησε τη Διοικούσα Επιτροπή πως αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση. «Ολόκληρο το τμήμα αρνείται να δεχτεί την καταρράκωση της αξιοπρέπειας της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ξεφύγει από την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και να ξεπεραστούν τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα επίσης αποτελεί το καθεστώς των λεγόμενων συμβασιούχων του ΠΔ 407 του '80, καθώς η Διοικούσα Επιτροπή αντί να λύνει το πρόβλημα, από το καλοκαίρι πρέπει να φτάσει ο χειμώνας για να «λυθεί», ενώ γίνονται και διάφορες αλχημείες με τις πιστώσεις του ΠΔ 407 του '80 (μια πίστωση κατά κανόνα καλύπτει δύο συμβάσεις). Οπως σημειώνει ο Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, «ενώ μέχρι πέρσι στο Πανεπιστήμιο είχαν δοθεί 44 πιστώσεις του ΠΔ 407 του '80 φέτος δόθηκαν 48. Δεδομένο ότι τα δύο τμήματα, το Μεταφραστικό και το Μουσικό, δε θέλουν παραπάνω συμβάσεις από τις περσινές, οι ανάγκες των δύο άλλων τμημάτων, της Ιστορίας και του Βιβλιοθηκονομίας - Αρχειονομίας, μπορούν άνετα να καλυφθούν με τις παραπάνω τέσσερις πιστώσεις. Αντί η διοίκηση να πράξει έτσι, κόβει δύο πιστώσεις από το τμήμα Μετάφρασης, μια από το Μουσικών Σπουδών και τις δίνει αντίστοιχα στα δύο άλλα τμήματα. Κρατάει έτσι τις επιπλέον τέσσερις συμβάσεις, για να επανδρώσει διοικητικές υπηρεσίες, κάτι που δεν είναι σύμφωνα με το νόμο».

Μεταπτυχιακές σπουδές, πιστοποιητικά σπουδών και όχι επιστημονική γνώση

«Οι μεταπτυχιακές σπουδές, κατά κύριο λόγο και για την πλειοψηφία των φοιτητών, δε θα έχουν το χαρακτήρα της επιστημονικής εμβάθυνσης σε έναν ορισμένο επιστημονικό τομέα, αλλά περισσότερο μιας επαγγελματικής κατάρτισης που μπορεί να αποκτηθεί στη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής και θα καθορίζεται από τις επιχειρήσεις» μας λέει ο Κώστας Εγγλέζος, μέλος της ΠΚΣ και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Μουσικού Τμήματος και συνεχίζει: «Αλλωστε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Κ. Τριανταφυλλίδης ήταν σαφής: `Η τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα εναρμονιστούν με τις προϋποθέσεις του Γ` ΚΠΣ (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) ή το Πανεπιστήμιο θα είναι αναγκασμένο να βρει από μόνο του πόρους για να τα λειτουργήσει.

Αυτό σε απλή μετάφραση σημαίνει πως ή δεχόμαστε την παρέμβαση των επιχειρήσεων στα προγράμματα σπουδών των μεταπτυχιακών για να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ ή βάζουμε δίδακτρα για να τα λειτουργήσουμε».

«Προφανώς η κυβέρνηση δε θα προσπαθήσει να περάσει το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά με νόμο-σκούπα για να μη συναντήσει αντιδράσεις. Θα προσπαθήσει μέσω αλλαγών στα προγράμματα σπουδών και μέσω ίδρυσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων να διαμορφώσει την κατάσταση όπως τη θέλουν οι αποφάσεις της Μπολόνιας και της Πράγας και στη συνέχεια να τη νομιμοποιήσει με νομοσχέδιο. Αυτό μας δείχνει ο τρόπος με τον οποίο η Διοικούσα Επιτροπή πάει να θεσμοθετήσει τα μεταπτυχιακά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή τη λογική - τονίζει Μαρία Κατσαλή, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας - και πιστεύουμε πως μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου είναι η αγωνιστική διεκδίκηση για:

  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, υποταγμένη στις ανάγκες του λαού και του τόπου και όχι στις ορέξεις των επιχειρήσεων.
  • Ειδίκευση και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στο πτυχίο. Μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που θα οδηγούν στο διδακτορικό, χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τα κτίρια του Παλαιού Φρουρίου να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των τεσσάρων τμημάτων του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Δημιουργία μεγάλης φοιτητικής εστίας που να καλύπτει πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες όλων των φοιτητών και λέσχης ιδιόκτητης του Πανεπιστημίου.
  • Αμεση αυτονόμηση των δύο σχολών που υπολείπονται, Μουσικό Τμήμα και Τμήμα Αρχειονομίας, ώστε σύντομα να αποκτήσει αιρετή διοίκηση το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Μόνιμο και επαρκές διδακτικό και διοικητικό προσωπικό για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ