Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ

Παγκόσμια πρωτοτυπία, για τα δεδομένα της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί το κτιριακό πρόβλημα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και η μη αυτονόμησή του καθώς μέχρι σήμερα αντί για Σύγκλητο εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 1984, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά ιδιόκτητο κτίριο για να κάνουν μάθημα οι φοιτητές. Οι διδακτικές αίθουσες που έχουν παραχωρηθεί, δεν επαρκούν και δεν προσφέρονται για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να βρουν χώρο για να μπορέσουν να κάνουν μάθημα, λόγω της έλλειψης διδακτικών αιθουσών, προχώρησαν πριν από δύο χρόνια σε καταλήψεις δύο κτιρίων, στο Πέτρινο κτίριο του παλιού φρουρίου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το τμήμα Μουσικών Σπουδών και σε ένα τμήμα της Ιόνιας Ακαδημίας.

Ακούγοντας κανείς ορισμένα από τα ονόματα των κτιρίων στα οποία κάνουν μάθημα οι φοιτητές, νομίζει πως βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Μέγαρο Ιωάννης Καποδίστριας, Ιόνιος Ακαδημία, βίλα Μπερνιέ, Βασιλικά Ανάκτορα, είναι μερικά από τα εύηχα και εντυπωσιακά ονόματα. Οποία φενάκη! Η επωνυμία των κτιρίων δε συνάδει ούτε με την ποιότητα ούτε με τη λειτουργικότητά τους. Επιπλέον επειδή οι αίθουσες δε φτάνουν για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, έχουν «επιστρατευτεί» κτίρια που προορίζονταν για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και τέσσερις αίθουσες στο παλιό ξενοδοχείο «Καλυψώ» στο οποίο λείπει το εποπτικό υλικό (καρέκλες, έδρανα, πίνακες κ.ά.) χωρίς φυσικά το πρόβλημα να λύνεται.

Η ευθύνη των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, συνεπικουρούμενες από το Δήμο Κερκυραίων, τη Νομαρχία αλλά και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σκοπό τη στενότερη και αποδοτικότερη υπαγωγή της στα μονοπωλιακά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ