ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υγεία στην ταχύτητα της αγοράς

Μπορεί το νομοσχέδιο για την υγεία, για τη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Υγείας (ΕΦΥ), που συνέταξαν ο πρώην υπουργός Δ. Κρεμαστινός και οι επιτελείς του, να μείνει στα ράφια όμως στο χώρο της υγείας όλα κινούνται και τίποτε δε μένει στάσιμο.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία κινούνται προς την κατεύθυνση της παραπέρα συνειδητής υποβάθμισης των παρεχόμενων απ' αυτά φροντίδων υγείας προς το λαό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μείωσης ουσιαστικά των δαπανών για την υγεία, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1996, και της σχεδιασμένης υπερχρέωσης των Δημοσίων Νοσοκομείων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές δαπάνες τους.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρέχεται απ' τα Κέντρα Υγείας στην επαρχία και τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας, στις πόλεις, κινείται σε καθημερινή φθίνουσα πορεία, καθώς παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και ανάγκες.

Αυτή, όμως, που δεν κινείται απλώς αλλά τρέχει ιλιγγιωδώς, είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση της υγείας, με τη διεύρυνση της "Αγοράς παροχής υπηρεσιών Υγείας", αλλά και τα συνακόλουθα κέρδη της προς τους επιχειρηματίες αυτής της "Αγοράς".

Σε πρόσφατη έρευνα - μελέτη του ICAP, στοιχεία της οποίας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι ο τζίρος της "Αγοράς υπηρεσιών Υγείας" για το 1994 άγγιξε τα 270 δισ. δραχμές, ενώ για το 1995 οι προβλέψεις είναι για 290 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 1994 ο συνολικός τζίρος των ιδιωτικών κλινικών και μαιευτηρίων αυξήθηκε κατά 12,5% έναντι του 1993 για να φθάσει τα 84 δισ., ενώ ο συνολικός τζίρος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων αυξήθηκε κατά 11% για να φθάσει τα 37 δισ. δραχμές, ενώ ο τζίρος ιδιωτικών γιατρών σε αμοιβές υπολογίζεται σε 150 δισ. δραχμές.

Αλλα στοιχεία αυτής της έρευνας είναι ότι οι κυρίαρχοι της "Αγοράς παροχής υπηρεσιών Υγείας" είναι ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις που αποσπούν το συντριπτικό κομμάτι αυτής της "Αγοράς". Συγκεκριμένα οι ιδιωτικές κλινικές "Υγεία" και "Ιατρικό Κέντρο Αθηνών", κατέχουν το 14% και 13% αντίστοιχα της συνολικής "Αγοράς" ενώ οι υπόλοιπες κλινικές συμμετέχουν με μερίδια αγοράς μικρότερα του 7% η κάθε μια. Στα μαιευτήρια, τα τέσσερα μεγαλύτερα της Αττικής καλύπτουν περίπου το 90% της "Αγοράς", ενώ μόνο το "Μητέρα" ξεπερνά το 45% αυτής.

Στα Διαγνωστικά Κέντρα, από τα 421 που καταγράφονται και λειτουργούν μ' αυτή την ονομασία σ' όλη τη χώρα σύμφωνα με την έρευνα, ξεχωρίζουν τα "Ευρωμέντικα", "Εγκέφαλος" και "Βιοϊατρική". Αυτές οι τρεις επιχειρήσεις κατέχουν το 10% της συνολικής αυτής "Αγοράς". Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχουν και ένα σημαντικό αριθμό θυγατρικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στα ίδια ή παραπλήσια αντικείμενα εργασίας. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι οι λεγόμενοι "κυρίαρχοι της Αγοράς", στις επιχειρήσεις τους πρωτοστατούν σε αντεργατικές μεθοδεύσεις και ιδιαίτερα στο χτύπημα και στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και αντίστασης.

Σημειώνουμε ότι η έρευνα δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα εκατοντάδες μικρά ακτινολογικά ή μικροβιολογικά εργαστήρια, τα οποία προφανώς τα εντάσσει, από οικονομικής άποψης, στους ιδιώτες γιατρούς.

Τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από τα στοιχεία, είναι ότι σε αυτή την "αγορά παροχής υπηρεσιών Υγείας" οι τάσεις μονοπώλησης αυξάνουν, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι επενδύσεις ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια, μιας και η οσμή των κερδών είναι αρκετά έντονη και μεθυστική, σ' ένα χώρο δράσης, όπως είναι η ανθρώπινη ανάγκη για διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας.

Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πολύχρονες πρασινογάλανες κυβερνητικές πολιτικές έχουν υπονομεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και αντικειμενικά αυτό λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με την "αγορά παροχής υπηρεσιών Υγείας".

Ακόμα σήμερα φαίνεται όλο και περισσότερο, η αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός πλατιού μετώπου πάλης και δράσης, για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, μέσα στα πλαίσια ενός γενικότερου εθνικού σχεδιασμού για την υγεία. Θα πρέπει να γίνει πλατιά αντιληπτό, ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της "Λευκής Βίβλου" για την υγεία που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τους μόνους που εξυπηρετεί είναι την ολιγαρχία του πλούτου και το μεγαλοϊατρικό κατεστημένο από δίπλα, ενώ χειροτερεύει καθημερινά και γίνεται πανάκριβη και δυσπρόσιτη η υγεία που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Σ' αυτό το μέτωπο πάλης πρέπει να πρωτοστατήσει η εργατική τάξη και η οργανωμένη έκφρασή της, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και σ' αυτό το μέτωπο πάλης, θέση έχουν όλοι οι επιστήμονες της υγείας, που σέβονται τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους, ανησυχούν για την υπάρχουσα κατάσταση και δεν έχουν μεθύσει από την οσμή του χρήματος. Εχουν θέση το νοσηλευτικό και το άλλο προσωπικό, που κρατά την αξιοπρέπειά του, που δε σκύβει τη μέση και δεν εργάζεται με απλωμένο χέρι.

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε εργαζόμενο, ότι η πάλη για ένα ανθρώπινο δημόσιο σύστημα υγείας είναι όρος ζωής γι' αυτόν και τα παιδιά του, στα πλαίσια των γενικότερων, ριζοσπαστικών - αντικαπιταλιστικών αλλαγών των οποίων έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Βασίλης ΤΟΥΜΠΕΛΗΣ

Πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ

ΦΑΡΜΑΚΑ
Επανακοστολόγηση, μετά κοροϊδίας των χαμηλοσυνταξιούχων

"Δε θα κοπεί κανένα φάρμακο", υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά η απόφαση για ενιαία λίστα, είναι ειλημμένη απόφαση

Την εμμονή της κυβέρνησης στις "νέες" ρυθμίσεις για την πολιτική φαρμάκου, επανέλαβαν χτες τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η απόφαση της κυβέρνησης, είπαν και οι δύο, είναι να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων που θα ξεκινήσει μέσα σε πέντε μήνες. Σύμφωνα με την Β. Παπανδρέου αναμένεται η εξοικονόμηση 55 δισ. δραχμών στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, τα οποία θα διατεθούν, όπως πρόσθεσε η ίδια, "αποκλειστικά για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων".

Οπως δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης από την επόμενη βδομάδα θα έχει νέο κύκλο επαφών με τους φαρμακοβιομήχανους, εισαγωγείς και φαρμακοποιούς στα πλαίσια του καθορισμού της νέας πολιτικής, ενώ δήλωσε πως έστειλε εκ των προτέρων σαφές μήνυμα στους φαρμακοβιομήχανους ότι "θα παρθούν μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής". Ο ίδιος επέμενε ότι με τα νέα μέτρα για το φάρμακο "δεν κόβεται κανένα φάρμακο", παρά το γεγονός ότι η ενιαία λίστα για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πια σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κυβερνητική απόφαση, και είναι βέβαιο ότι θα στερήσει από τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους γενικότερα των ταμείων, απαραίτητα φάρμακα.

  • Η αρχή της "μισής αλήθειας" εφαρμόζεται στις διαφημίσεις φαρμάκων προς τους γιατρούς. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα την οποία επικαλείται το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του, όπου αναφέρεται ότι η σχέση επιστολικής διαφήμισης με τα ιατρικά περιοδικά είναι 13% σε βάρος της αντικειμενικότερης θεωρητικά πληροφόρησης την οποία παρέχουν τα δεύτερα. Επίσης, προκύπτει ότι το 65% των διαφημίσεων φαρμάκων δεν προβάλλει εξίσου τις θεραπευτικές ιδιότητες με τις αντίστοιχες παρενέργειες, καθώς και ότι το 45% των διαφημίσεων μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη συνταγογραφία. Τέλος, το 42% των τίτλων, συνθημάτων, επικεφαλίδων των διαφημίσεων φαρμάκων είναι παραπλανητικό, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τα συνθλίβει η σύγκλιση

Οι περικοπές των δαπανών οδηγούν στη στασιμότητα και αφήνουν λαμπρό πεδίο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ συρρικνώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων

Τεχνολογική αποδυνάμωση των δημοσίων νοσοκομείων, καθήλωση των μισθών των εργαζομένων, μείωση του προσωπικού και πάνω απ' όλα στασιμότητα των δημόσιων συστημάτων είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος "σύγκλισης" για την υγεία σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η εξέλιξη αυτή άφησε περιθώρια στον ιδιωτικό τομέα για υπερκέρδη σε τομείς όπου επενδύεται η υψηλή τεχνολογία και απ' τα ιδιωτικά γηροκομεία.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου απ' τον πρόεδρο Μπομπ Αμπερλι και τη γενική γραμματέα Κάρολα Φίσμπαχ της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Επιτροπής Δημοσίων Υπηρεσιών, που πήραν μέρος σε ημερίδα της ΠΟΕΔΗΝ, με θέμα τις εξελίξεις στην υγεία σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. "Οι περικοπές που επιχειρούνται στα Εθνικά Συστήματα Υγείας όλων των ευρωπαϊκών κρατών έχουν οδηγήσει στην τεχνολογική αποδυνάμωση της νοσοκομειακής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας", είπε η Κ. Φίσμπαχ.

Ο Μπ. Αμπερλι επισήμανε ότι με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα προς το παρόν να επιλέξει την οργάνωση του εθνικού συστήματος που επιθυμεί. Στην πράξη όμως, συνέχισε, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι "οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης κάνουν μεγάλες περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας". Ο Μπ. Αμπερλι είπε ότι το 70% των ετήσιων δαπανών για την υγεία απορροφώνται απ' τους μισθούς και τη συντήρηση των νοσοκομείων και τόνισε: "Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι το πάγωμα των μισθών των εργαζομένων, η συρρίκνωση του προσωπικού, αλλά και η στασιμότητα στη μετεξέλιξη των συστημάτων υγείας, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στα σύγχρονα προβλήματα".

Με την πολιτική αυτή, είπε σε άλλο σημείο ο Μπ. Αμπερλι, αμφισβητούνται οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος πρόνοιας και ο ανταγωνισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποβαίνει υπέρ του δεύτερου. Ο Μπ. Αμπερλι αναφέρθηκε ειδικά στις επενδύσεις των Αγγλων ιδιωτών στην τρίτη ηλικία! "Οι ιδιωτικοί οίκοι ευγηρίας, είπε, τους αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη στερλίνες το χρόνο". Η Κ. Φίσμπαχ τόνισε ότι "το κριτήριο του κέρδους δεν πρέπει να εισχωρήσει μέσα στο σύστημα υγείας". "Δεν πρέπει και δεν έχει κανένας δικαίωμα να παίξει με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η λογική "έχω χρήματα, ζω περισσότερο", δεν πρέπει να λειτουργήσει σε κανένα κράτος του κόσμου", κατέληξε η Κάρολα Φίσμπαχ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Γ. Λοβέρδος επισήμανε την ανάγκη να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι ενάντια "στην πολιτική η οποία στη θέση του κοινωνικού κράτους προτάσσει την κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα και τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών".

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Μουτσόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.

"Συμπαράσταση"

Απερίφραστα υπέρ της λίστας των φαρμάκων τάσσονται με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους οι δυο Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ και ΠΟΥΓΥΙΚΑ), τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι έχουν αναστατωθεί με τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ούτε καν στον κόπο δεν μπήκαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους τους και να συζητήσουν,και με την άμεση επαφή που έχουν με το αντικείμενο να τους πείσουν για το - πιθανώς - ορθό ή να διαφωνήσουν για το άδικο τέτοιων ρυθμίσεων. Αυτό επέβαλλε ο ελάχιστος σεβασμός προς εκείνους οι οποίοι υπήρξαν - και είναι - οι αιμοδότες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.

Αλλιώς, τέτοιες ανακοινώσεις μοιάζουν περισσότερο ως "κατευθυνόμενη συνταγογραφία" - που, ορθώς, οι ομοσπονδίες εξορκίζουν στην ανακοίνωσή τους - και δεν έχουν καμιά σχέση με τη συμπαράσταση και υπεράσπιση των έξι εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Λεζάντα 1ου σελ. 19

Το πάγωμα των μισθών των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες,χρησιμοποιείται σαν πρόφαση για να αμφισβητηθεί το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, τόνισαν οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ