ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Ραγδαία επιδείνωση της βίας απομακρύνει και την αποστολή του ΟΗΕ

NTIΛI - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Ούτε η αποστολή του ΟΗΕ θα παραμείνει στο σπαρασσόμενο από τη βία (παρα) στρατιωτικών δυνάμεων στο Ανατολικό Τιμόρ... Τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν ήδη πως σήμερα θα αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης του συνόλου των 206 μελών διεθνούς και 167 ατόμων του ντόπιου προσωπικού του Οργανισμού, που έως χτες το βράδυ παρέμενε εγκλωβισμένο στο κτίριο της αποστολής του ΟΗΕ στο Ντίλι με προβληματικές τηλεπικοινωνίες και δυσκολίες στην ηλεκτροδότηση. Οσο για το τι επικρατεί στο υπόλοιπο νησί; "Χάος, βία και λεηλασίες των ερημωμένων σπιτιών από τους ίδιους τους Ινδονήσιους στρατιώτες", απαντούν ελάχιστοι από τους κατοίκους που είχαν την τόλμη να διαβούν τους δρόμους του νησιού, προτού, τουλάχιστον, πάρουν και αυτοί με τη σειρά τους το δρόμο της προσφυγιάς σε Δυτικό Τιμόρ, Κουπάνγκ, Μπαλί ή Τζακάρτα... Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για ξένη στρατιωτική επέμβαση με ή χωρίς τη συγκατάθεση της Ινδονησίας, ενώ παράλληλα στην Τζακάρτα παίρνουν και δίνουν οι φήμες (που επισήμως διαψεύδονται εντόνως) για στρατιωτικό πραξικόπημα...

Φεύγει και η αποστολή του ΟΗΕ!

"Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και δε βελτιώνεται", δήλωσε χτες απόγευμα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανακοινώνοντας την είδηση της αποχώρησης (όλων ή των περισσότερων) μελών του ξένου και ντόπιου προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από το Ντίλι.

Πάντως, η απόφαση εκκένωσης του κτιρίου του ΟΗΕ στο Ντίλι φαίνεται πως πάρθηκε μετά τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Ινδονήσιο Πρόεδρο Χαμπίμπι και τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ.

Της απόφασης για την απομάκρυνση του προσωπικού του ΟΗΕ από το νησί, είχαν προηγηθεί οι μαζικές αποχωρήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων. Χτες, έφυγαν, για παράδειγμα, και οι τελευταίοι έξι γιατροί και νοσοκόμοι της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα". Ετσι, πλέον στο μαρτυρικό Α. Τιμόρ έχουν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι, καθώς μόνον χτες αναφέρθηκε πως αποχώρησαν πάνω από 60.000 άτομα με το συνολικό αριθμό των έως τώρα προσφύγων να ανέρχεται σε 200.000! Η πλειοψηφία των ατόμων που παραμένουν στο νησί είναι οι ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, που αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση του νησιού (παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Αυγούστου) και οι χιλιάδες Ινδονήσιοι στρατιώτες. Μάλιστα, οι τελευταίοι, που υποτίθεται πως στάλθηκαν για να επιβάλουν την τάξη, επιδίδονται πλέον (σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες), και σε λεηλασίες ερημωμένων σπιτιών, φορτώνοντας τρόφιμα, τιμαλφή, ηλεκτρικά είδη και οτιδήποτε άλλο κρίνουν "χρήσιμο" σε οχήματα της αποστολής του ΟΗΕ, τα οποία προηγουμένως έχουν κλέψει ή κατασχέσει επικαλούμενοι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου!...

Φουντώνουν τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης

Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει γενικώς τις εξελίξεις στο Α. Τιμόρ έως ότου αποφασίσει πότε θα αναλάβει κάποια δράση, κυβερνήσεις χωρών, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ εντείνουν τις πιέσεις τους για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης.

Για παράδειγμα, χτες η εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι ο Σιράκ είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως η Γαλλία θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά το Ανατολικό Τιμόρ, όπως έγινε με το Κόσσοβο.Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στο Ανατολικό Τιμόρ.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν,ήταν πιο σαφής από τη συνάδελφό του Μαντλίν Ολμπράιτ όσον αφορά το τι προτίθεται να πράξει η Ουάσιγκτον εν σχέσει με τα δραματικά τεκταινόμενα στο Ανατολικό Τιμόρ. Πρώτον, οι ΗΠΑ δε σκοπεύουν (όπερ επιβεβαιώνει τις προ ημερών πληροφορίες από το Λευκό Οίκο...) να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Ανατολικό Τιμόρ, δίχως ωστόσο να αποκλείεται η παροχή κάποιας άλλης μορφής "βοήθειας". Δεύτερον, υποστηρίζουν την αποστολή άλλων ξένων δυνάμεων στο νησί...

"Πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί για το πού θα στείλουμε τις δυνάμεις μας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Αυτή δεν είναι μια περιοχή όπου είμαστε προετοιμασμένοι να δεσμεύσουμε τις δυνάμεις μας", σημείωσε ο Κοέν, υπονοώντας πως προηγείται η "προώθηση" των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια (ή και στη Λατινική Αμερική...)! Συμπλήρωσε μάλιστα πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρούνται οι αστυνομικοί του κόσμου".

Αντιθέτως, οι Αυστραλοί φαίνεται πως ενδίδουν όλο και περισσότερο στον "πειρασμό" να παίξουν ηγετικό ρόλο "περιφερειακής" δύναμης αδεία των Αμερικανών. Ενώ έως προχτές δήλωναν έτοιμοι να αποστείλουν δύναμη 2.000 στρατιωτών, για να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή μίας πολυεθνικής αποστολής του ΟΗΕ, χτες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, έκανε λόγο ακόμη και για 7.000 στρατιώτες. Επιπλέον, άρχισε να παίρνει αποστάσεις από την προηγούμενη πολιτική του (δηλαδή αποστολή Αυστραλών στρατιωτών μόνον με τη συγκατάθεση ΟΗΕ και Ινδονησίας), απειλώντας πως εάν η Τζακάρτα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση τότε πρέπει να αναμένονται άλλα μέτρα όπως "η άσκηση διεθνούς οικονομικής πίεσης κατά της Ινδονησίας" (δηλαδή επιβολή διεθνούς εμπάργκο...).

Καταγγελίες για "διαπλεκόμενα" Αυστραλίας - Ινδονησίας

Ομως, οι Αυστραλοί που διατείνονται πως είναι σε θέση να "σώσουν" την ήδη χαμένη κατάσταση στο Ανατολικό Τιμόρ... έχουν "λερωμένη" εδώ και χρόνια τη "φωλιά τους", καθώς είναι "κοινό μυστικό" πως παρείχαν στρατιωτική - και όχι μόνον... - εκπαίδευση τόσο σε άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας όσο και σε μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που σήμερα δρουν στο Α. Τιμόρ.

Η βρώμικη "εμπλοκή" και "συνενοχή" της Αυστραλίας σ' ό,τι σήμερα διαδραματίζεται στο Ανατολικό Τιμόρ επανήλθε με δημοσιεύματα μερίδας του αυστραλέζικου Τύπου, αλλά και από καταγγελίες που έκανε χτες ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Ζοζέ Ράμος Χόρτα (βραβευμένος το 1996 με Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα του υπέρ της απελευθέρωσης του νησιού από τα ινδονησιακά στρατεύματα κατοχής).

Ο επίσκοπος Χόρτα δήλωσε χτες στον τηλεοπτικό σταθμό SBS της Μελβούρνης ότι η Αυστραλία είναι άμεσα υπεύθυνη για την τραγωδία στο Ανατολικό Τιμόρ εξαιτίας της μακρόχρονης πολιτικής στρατιωτικής συνεργασίας της με την Τζακάρτα. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: "Μην ξεχνάτε! Για πολλές δεκαετίες, ήταν οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας που εκπαίδευαν εκεί τις επίλεκτες ινδονησιακές δυνάμεις, τις ίδιες δυνάμεις... Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Αυστραλία είναι άμεσα υπεύθυνη για την τραγωδία στο Ανατολικό Τιμόρ εξαιτίας της επί πολλά χρόνια στενής στρατιωτικής συνεργασίας της με τις δυνάμεις αυτές. Οι Αυστραλοί ξόδεψαν εκατομμύρια δολάρια σε κοινές ασκήσεις για την εκπαίδευσή τους. Η Αυστραλία χορήγησε στην Ινδονησία ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση..."

Πάντως, τέτοιες καταγγελίες δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε στην Ινδονησία. Δεκάδες Ινδονήσιοι διαδήλωσαν χτες έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της Καμπέρα στο Ανατολικό Τιμόρ. Εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και αυγά στο κτίριο του ΟΗΕ στην Τζακάρτα κατηγορώντας ξένες δυνάμεις για ανάμειξη στο Ανατολικό Τιμόρ.

Επιπλέον, οι φήμες φουντώνουν στην Τζακάρτα για ανατροπή της κυβέρνησης Χαμπίμπι από το στρατό, κάτι που επισήμως διαψεύστηκε χτες από τον υπουργό Εξωτερικών, Αλί Αλάτας. Δημοσιεύματα μερίδας του ξένου Τύπου υποστήριζαν χτες πως η απόφαση για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στο Α. Τιμόρ ελήφθη από τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Γουιράντο, ο οποίος είχε αγνοήσει επιδεικτικά προηγουμένη αρνητική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Σφοδρές μάχες

ΜΟΣΧΑ.-

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς κυνηγημένοι από τις μάχες στο Νταγκεστάν, φτάνοντας στις 22.000, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στο μεταξύ, οι εκατοντάδες ισλαμιστές που εισέβαλαν στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν από τη γειτονική Τσετσενία, κατέλαβαν χωριά στην περιοχή Νοβολάκσκογε (δυτικό Νταγκεστάν), έδιωξαν τα γυναικόπαιδα και ανάγκασαν όμως τους άντρες να παραμείνουν για να τους χρησιμοποιήσουν στο σκάψιμο τάφρων και και την κατασκευή οχυρωματικών έργων.

Από την άλλη μεριά, στη Μόσχα οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν στρατηγικά σημεία στο Νταγκεστάν, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες με τους ισλαμιστές αντάρτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισλαμιστές εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους στο όρος Εκεμπε στην περιοχή Νοβολάκσκογε. Παράλληλα, ρωσικά ελικόπτερα και βομβαρδιστικά συνεχίζουν να σφυροκοπούν έξι χωριά που έχουν καταλάβει οι αντάρτες από την Κυριακή.

Ο συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Λουτοβίνοφ, εκπρόσωπος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε άρθρο στη στην εφημερίδα του στρατού "Κράσναγια Ζβεζντά" με τίτλο "Το πρόσωπο του εξτρεμισμού και οι συνέπειες των διδαγμάτων από τις ισλαμικές προκλήσεις στο Νταγκεστάν", σημειώνει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό με σκοπό την αποσταθεροποίηση στο Βόρειο Καύκασο και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που έβγαλε η Μόσχα, ο Λουτοβίνοφ τονίζει ότι "οι εξελίξεις στο Νταγκεστάν απέδειξαν πόση σημασία έχει να εκφράζεται η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα του ομοσπονδιακού κέντρου για τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ανακοπούν οι επιθετικές ενέργειες".

Μέλη του ινδονησιακού στρατού με μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ντίλι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ