ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στα πλαίσια της "επικοινωνιακής" πολιτικής της κατάμαυρης προπαγάνδας παραπληροφόρησης, επώνυμα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη κατέκλυσαν το Σαββατοκύριακο τα δημοσιογραφικά γραφεία εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που τους προσφέρονται αφειδώς για συνεντεύξεις. Μόνον ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, έδωσε ταυτόχρονα συνεντεύξεις σε πολλές κυριακάτικες εφημερίδες! Με πλήθος συνεντεύξεων και δηλώσεων "καρμπόν" επιδόθηκαν, σε μια πρωτοφανή ενορχηστρωμένη εκστρατεία μονολόγου για την κατασυκοφάντηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Επαναλάμβαναν τους γνωστούς ισχυρισμούς πως οι αγρότες υποκινούνται, ότι τα δίκαια αιτήματά τους είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν και τελικά τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αυταρχικά προειδοποιούσαν πως η κυβέρνηση μένει αδιάλλακτη, ενώ ορισμένοι απ' αυτούς - όπως ο κεντροαριστερός και... εκσυγχρονισμένος υπουργός Συγκοινωνιών Χ. Καστανίδης - απειλούσαν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα ληφθούν και κατασταλτικά μέτρα...

***

Πέραν των άλλων γνωστών συκοφαντικών ισχυρισμών των κυβερνητικών, ο θλιβερός υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, όσο και ο εξ απορρήτων του Κ. Σημίτη Θ. Τσουκάτος, αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, πρόβαλαν πως "το πρόβλημα της αγροτικής εξέγερσης είναι πολιτικό"! Κι αυτό, όχι, βεβαίως, γιατί καταγγέλλεται και απορρίπτεται από τους αγρότες συνολικά η καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία υποκλίνεται, αλλά γιατί, όπως υποστηρίζει ο Κ. Σκανδαλίδης, "πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ δεν κρύβουν ότι ο στόχος είναι να συνδέσουν με αυτές τις κινητοποιήσεις τους συνταξιούχους, τα λιμάνια, τους εκπαιδευτικούς, τους μικρομεσαίους, όλα τα συνδικάτα (!). Είναι σαφές ότι οδηγούνται σε τροχιά συνολικής ρήξης και αντιπαράθεσης καθαρά πολιτικού χαρακτήρα", προβάλλει την άποψη ο καθοδηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σκανδαλίδης θεωρεί δικαιολογημένη "τη διεκδίκηση των ασθενέστερων τάξεων του πληθυσμού που - παραδέχεται ότι - φέτος, θα πληρώσουν με ακριβό τίμημα". Αλλά, θέλει να διεκδικούν μόνον "για μια καλύτερη θέση αυτών των κοινωνικών στρωμάτων στην παραγωγική διαδικασία και την κατανομή του εθνικού πλούτου"! Αυτό και μόνο δικαιούνται οι αγρότες και οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι κλπ. Να αγωνίζονται... έτσι για εκτόνωση, αφού οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της σκληρής οικονομικής πολιτικής του Μάαστριχτ και της "σύγκλισης". Της πολιτικής, που ρημάζει αυτά τα κοινωνικά στρώματα και όλο το λαό για λογαριασμό των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και εξορκίζει το συντονισμό του αγώνα των πληττόμενων στρωμάτων, γιατί τότε - εκδηλώνει το φόβο του - οι διεκδικήσεις, με τη δύναμη της ενωμένης πάλης, μπορεί να ξεφύγουν από τα ανεκτά ελεγχόμενα πλαίσια του συστήματοςκαι να υπάρξει γι' αυτούςκίνδυνος ανατροπής της πολιτικής του Μάαστριχτ!

***

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο φόβος της ολιγαρχίας κι αυτόν το φόβο εξέφρασε προχτές με τον πιο καθαρό τρόπο και ο Γ. Ράλλης που έσπευσε απρόσκλητος (;) όχι μόνον να στηρίξει την κυβέρνηση στην άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, αλλά και να καταγγείλει τη δημαγωγική υποστήριξη που εκφράζουν στους αγρότες τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, βεβαίως. Ο Γ. Ράλλης χαρακτήρισε σκέτη δημαγωγία και υποκρισία την υποτιθέμενη συμπαράσταση που εκφράζουν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική της ΕΕ, του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, γιατί ξέρουν, όπως δήλωσε, ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών!

Πέρα από τη φανερή υπερβολή, όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών που, τάχα, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, ο τέως πρωθυπουργός, της ΝΔ, με το δικό του τρόπο θέτει το συνολικό πρόβλημα, που πραγματικά αναδεικνύεται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις: Σαν πρόβλημα πολιτικό, με την έννοια ότι συγκρούεται η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και του Μάαστριχτ, με την απαίτηση των εξεγερμένων αγροτών για μέτρα και πολιτική στήριξης του εισοδήματός τους και της αγροτικής παραγωγής, κόντρα στις επιλογές ΕΕ και κυβέρνησης. Αυτή η αντιπαράθεση, το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει ότι,θα γινόταν και ότι θα συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς, αφού η πολιτική του Μάαστριχτ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. Γιατί καταστρέφει την παραγωγική της βάση στο βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, ρημάζει τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, οδηγεί σε μαζικό, σχεδιασμένο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, διευρύνει την εξαθλίωση και στέλνει στο κοινωνικό περιθώριο ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Και, έτσι, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, όλων των λαϊκών στρωμάτων.

***

Οι εξεγερμένοι αγρότες και τα άλλα κοινωνικά στρώματα των εργαζομένων, σήμερα βιώνουν στο πετσί τους τις άμεσες συνέπειες αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Και μέσα, κυρίως, από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, συνειδητοποιούν τις αιτίες που τις προκαλούν, όπως και το γεγονός ότι τα επιμέρους προβλήματα των αγροτών, των ΕΒΕ, όλων των εργαζομένων, έχουν κοινή βάση, την πολιτική της ΕΕ, του Μάαστριχτ και της "σύγκλισης", της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Σ' αυτήν τη βάση, ακριβώς, προσπαθούν να βρουν και το δρόμο της συντονισμένης απάντησης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ετσι, η αγροτική εξέγερση, με το συντονισμό και τη δυναμική που παίρνει, με το ότι αναδεικνύει τα κοινά συμφέροντα όλων των εργαζομένων και των αγροτών και προωθεί την κοινή συντονισμένη πάλη και την έκφραση αμοιβαίας αλληλεγγύης στις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού, είναι φυσικό να φοβίζει τους υπηρέτες της πολιτικής του Μάαστριχτ. Και, μόνη η ομολογία των κυβερνητικών πως, αν ικανοποιήσουν σήμερα τα αιτήματα των αγροτών, θα αντιμετωπίσουν αύριο και την ανάγκη να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των άλλων εργαζομένων, δείχνει πως ο αγώνας των αγροτών λειτουργεί σαν καταλύτης για το μαζικό λαϊκό κίνημα και την προοπτική του. Γι' αυτό και φοβίζει τους κυβερνητικούς και όλους όσοι εκφράζουν τα συμφέροντα της ΕΕ και της ολιγαρχίας η προοπτική της "ενιαιοποίησης" των αγώνων ενάντια στην καταστροφική πολιτική τους. Γι' αυτό και σπεύδουν να συκοφαντήσουν την προοπτική της "ενιαιομετωπικής" αντιπαράθεσης και προσπαθούν να περιορίσουν τους αγώνες σε απομονωμένες αντιδράσεις των επιμέρους κοινωνικών στρωμάτων, εξορκίζοντας την προοπτική συντονισμού. Ομως, μάταιο κόπος... Ας το πάρουν χαμπάρι. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Οι αγώνες του λαού, δεν μπορεί παρά να συνεχιστούν ενάντια στη συνολικά αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική του Μάαστριχτ. Το γεγονός ότι η πολιτική του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στην πράξη στους αγώνες των αγροτών σήμερα, στους αγώνες όλου του λαού αύριο, δε θα μπορούσε παρά να κάνει τους "ευρωλιγούρηδες" να ανησυχούν. Ομως, όσο επιμένουν να αγνοούν την πραγματικότητα τόσο το χειρότερο γι' αυτούς. Ας το καταλάβουν! Μόνο με ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εξεγερμένων θα ξεμπλέξουν!

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Ας το πάρουν χαμπάρι. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Οι αγώνες του λαού δεν μπορεί παρά να συνεχιστούν. Οσοι επιμένουν να αγνοούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο γι' αυτούς... Ας το καταλάβουν. Μόνο με ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εξεγερμένων θα ξεμπλέξουν!


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΡΕΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Επιτακτική ανάγκη το δημοψήφισμα

- Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και η πορεία που οργανώθηκαν από την Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

- Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος της δράσης της Επιτροπής για το δημοψήφισμα. Ηταν το επιστέγασμα της δουλιάς ενός χρόνου και ταυτόχρονα η αφετηρία της νέας προσπάθειας, ώστε το αίτημα για δημοψήφισμα να αποκτήσει παλλαϊκό χαρακτήρα. Στο χρόνο που προηγήθηκε συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές κάτω από την έκκληση - πρόταση της Επιτροπής, συγκροτήθηκαν τοπικές Επιτροπές σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συσκέψεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, εκδόθηκαν ψηφίσματα από δεκάδες συνδικαλιστικές και άλλες κοινωνικές οργανώσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς φορείς. Στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας η προσπάθεια θα ενταθεί, ο στόχος μας είναι, ενόψει του τέλους της Διακυβερνητικής τον Ιούνη του '97, το αίτημα για δημοψήφισμα να γίνει συστατικό στοιχείο των διεκδικήσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

- Υπάρχουν περιθώρια κατά τη γνώμη σας να γίνει αποδεκτό το αίτημα για δημοψήφισμα;

- Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αναπτυχθεί αυτό το κίνημα που έλεγα προηγουμένως. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν και αυξάνονται καθημερινά. Οι οδυνηρές συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης γίνονται αισθητές από την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η ικανοποίηση και του στοιχειωδέστερου αιτήματος για οικονομική ανακούφιση προσκρούει στους δείκτες και τις αποφάσεις του Μάαστριχτ. Αυτό μπορεί να το δει κανείς στις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου η κυβέρνηση επικαλείται μονίμως τις δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να απορρίψει και το μικρότερο από τα αιτήματα των αγροτών. Ετσι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, καλούνται να θυσιάσουν την εργασία τους, το βιοτικό τους επίπεδο, το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους για κάτι που αποφασίστηκε ερήμην τους. Τώρα, λοιπόν, θέλουν να πουν τη γνώμη τους, πρέπει να πουν τη γνώμη τους.

- Αυτό, βέβαια, αποκτά ξεχωριστή σημασία, αν λάβουμε υπόψη ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του '97 η Διακυβερνητική θα καταλήξει στη νέα αναθεωρημένη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Φυσικά, και θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αναθεωρημένη Συνθήκη θα κινείται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Αφ' ενός θα επικυρώσει και θα θεσμοποιήσει την οικονομική ηγεμονία του "σκληρού πυρήνα", αφ' ετέρου θα απαιτήσει τη θυσία βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις χώρες - μέλη προς όφελος της "ομοσπονδιακής" Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, λοιπόν, για ένα λόγο παραπάνω απαιτείται το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα, καμιά εξουσιοδότηση για να διαπραγματεύεται τέτοιας σημασίας θέματα. Ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα υπογράψουν Συνθήκη, με την οποία εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, η ασφάλεια της χώρας, θα αποφασίζονται έξω απ' αυτή, σε όργανα, όπου η ελληνική συμμετοχή θα είναι μειωμένη, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία, και όπου η ψήφος των ισχυρών από οικονομική άποψη και μεγάλων σε πληθυσμό θα έχουν μεγαλύτερο βάρος από την ψήφο των αδύνατων και μικρών;

Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ