ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2000
Σελ. /32
1946: Κυβέρνηση διά χειρός... Αγγλίας

Πλακάτ του ΕΑΜ κατά της τρομοκρατίας, στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο αναγράφεται: 11.500 Τουφεκισμένοι Δολοφονημένοι και μάρτυρες της Αθήνας, Ζητάνε την τιμωρία των προδοτών. Απρίλης 1946
Πλακάτ του ΕΑΜ κατά της τρομοκρατίας, στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο αναγράφεται: 11.500 Τουφεκισμένοι Δολοφονημένοι και μάρτυρες της Αθήνας, Ζητάνε την τιμωρία των προδοτών. Απρίλης 1946
1946: Οι Αγγλοι κατασκευάζουν την πρώτη «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον δοσίλογο Πουλίτσα.

Αμέσως μετά τις «εκλογές» της 31ης Μαρτίου, ή ακριβέστερα μετά τον πρωτοφανή βιασμό της λαϊκής θέλησης του ελληνικού λαού, οι Αγγλοι αποφασίζουν να πάρουν απ' ευθείας την υπόθεση στα χέρια τους. Στόχος, όπως τον είχε προσδιορίσει ο Τσόρτσιλ, η εξόντωση του ΕΑΜικού κινήματος, των αγωνιστών του και, κυρίως, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η «κατασκευή», λοιπόν, της κυβέρνησης υπό τον δοσίλογο Πουλίτσα εξυπηρετούσε κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό το στόχο.

Μέσα σ' ένα μήνα, ο απολογισμός της δράσης των παρακρατικών συμμοριών (Σούρλα, Βουρλάκη, Μαγγανά, Τσαντούλα, Βελέντζα, Βόιδαρου, Κατσαρέα, Καμαρινέα κ.ά.) σε στενή συνεργασία με τη χωροφυλακή και τα μεταβατικά αποσπάσματα του στρατού στην ύπαιθρο, ήταν ο εξής:

Φόνοι 116, τραυματισμοί 31, βασανισμοί 114, εμπρησμοί 4, καταστροφές γραφείων 7. Στο ίδιο διάστημα, χιλιάδες ΕΑΜίτες στάλθηκαν από τις Επιτροπές Ασφαλείας στα ξερονήσια.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε απόφασή του της 6ης Μάη τόνιζε, ότι «την πρωταρχική και αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην Ελλάδα και για τη δολοφονική αποχαλίνωση, που παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερο κρατικά όργανα και μοναρχοφασιστικές συμμορίες, τη φέρνουν οι Αγγλοι και η κυβέρνηση» και προειδοποιούσε, πως εφόσον δε σταματήσει το όργιο ότι «σε κάθε χτύπημα του μοναρχοφασισμού θ' απαντά με τα ίδια μέσα» και ότι «η κυβέρνηση δε θα μπορεί τη φυσική αυτή άμυνα του λαού να την παρουσιάζει για "αναρχία", αφού αυτή υποθάλπει την πραγματική αναρχία, όταν αφήνει ασύδοτους τους δολοφόνους».

Ετσι, το ΚΚΕ χωρίς να παραιτηθεί από την πολιτική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης και της συμφιλίωσης, από τα ίδια τα πράγματα αναγκάστηκε να προωθήσει και την ένοπλη πάλη. Την Ανοιξη και το Καλοκαίρι του 1946 έκαναν την εμφάνισή τους ομάδες ενόπλων καταδιωκομένων αγωνιστών στα Πιέρια, στο Βόιο- Γράμμο, τα Χάσια, τον Ολυμπο, Κίσσαβο, την Ηπειρο και τη Ρούμελη.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί αρχικά μέχρι πολύ ισχυροί και στα νότια θυελλώδεις, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-18, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-21, στο Αιγαίο από 14-24 και στη Θεσσαλονίκη από 10-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-20 βαθμούς.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα των διπλών, προεδρικών και κοινοβουλευτικών, εκλογών βρίσκει μία χώρα, το Περού, κυριολεκτικά ανάστατη και οργισμένη, καθώς πια οι ενδείξεις για εκτεταμένη νοθεία στην εκλογική διαδικασία έγιναν αποδείξεις τουλάχιστον για την αντιπολίτευση, η οποία, με επικεφαλής τον υποψήφιό της, διαδήλωσε χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενη και φωνάζοντας «Κάτω η δικτατορία»! (σελίδα 22)

ΠΡΟΣ τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης κατασκευαστικής αυτοκινητοβιομηχανίας βαρέων οχημάτων παγκόσμιου βεληνεκούς οδεύουν η γαλλική εταιρία «Renault» και η σουηδική «Volvo» (σελίδα 22)

ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ρυθμούς προχωρά η ιρανική ηγεσία, εκμεταλλευόμενη τη «μεταρρυθμιστική» πλειοψηφία που εξασφάλισε στο Κοινοβούλιο, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, στην «αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας στη βάση των επιλογών και αλλαγών που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο» (σελίδα 22)

ΤΕΤΑΜΕΝΗ παραμένει η κατάσταση στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, όχι μόνον εξαιτίας των προχτεσινών συμπλοκών ανάμεσα σε Σέρβους και Γάλλους στρατιώτες της ΚΦΟΡ, αλλά και εξαιτίας της ανάρτησης σε κεντρικά σημεία του νότιου (αλβανικού) τομέα της πόλης αφισών, με τις οποίες καταζητούνται επιφανείς Σέρβοι, ως εγκληματίες πολέμου(σελίδα 23)

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ ή και ωρών ακόμα, θεωρείται το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ - Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας στην αγγλική τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle», η οποία, με τη σειρά της, θα πουληθεί στη γαλλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge» (σελίδα 24)

ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ της στην απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με την οποία καταστρατηγείται η αργία της Κυριακής, με την αναγωγή πολλών περιοχών ως «τουριστικών» και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών, προσφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) (σελίδα 25)

ΜΙΑ «ΟΔΟΣ» θεατρικής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ανοίγεται με τη συνεργασία δύο ιστορικών θεατρικών σκηνών της χώρας, του ΚΘΒΕ και του «Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν» (σελίδα 27)

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ της με την ιστορία έχει σήμερα η ΑΕΚ στη Λωζάνη. Ενα ραντεβού που για να πραγματοποιηθεί χρειάστηκαν 32 χρόνια αναμονής και υπομονής από την πλευρά των «κιτρινόμαυρων» (σελίδα 31)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 11ης ΑΠΡΙΛΗ

1949. Δημιουργείται η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

1964. Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κων. Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις Σαρτζετάκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1967. Ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική, ανακοινώνει ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ.

1968. Απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγετικού στελέχους του φοιτητικού κινήματος στη Γερμανία Ρούντι Ντούτσκε, από ακροδεξιό, στο κέντρο του Δυτικού Βερολίνου. Ξεσπά κύμα διαδηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων και συγκρούσεων με την Αστυνομία σε δεκάδες πόλεις.

1969. Παραλύει για ακόμη μια φορά η Ιταλία καθώς διογκώνεται το κύμα απεργιών και η χώρα συγκλονίζεται από εκρήξεις βομβών, συμπλοκές διαδηλωτών και Αστυνομίας και συλλήψεις στις μεγάλες πόλεις.

1970. Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσεδάφιση στη Σελήνη, αλλά προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά η περιπέτεια λήγει αισίως στις 18 του Απρίλη.

1984. Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο εκλέγεται Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης.

Η 19η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Το Πάσχα για τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας δεν έφερε ειρήνη. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους, ενώ την Κυριακή του Πάσχα δολοφονείται στο Βελιγράδι, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο εκδότης της εφημερίδας «Ντνέβνι Τέλεγκραφ», Σλάφκο Κουρούβιγια. Τις δυο μέρες του Πάσχα ο απολογισμός ήταν 16 άμαχοι νεκροί και 43 τραυματίες. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, εισάγει την έννοια της επιβολής από τη Δύση ενός «Συμφώνου Σταθερότητας» στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σ. Ντεμιρέλ, τάσσεται υπέρ ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ για τα Βαλκάνια», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δηλώνει ότι τα σχέδια μιας χερσαίας επιχείρησης του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν ήδη επεξεργαστεί, βρίσκονται στο «συρτάρι» και «μπορούν να εκσυγχρονιστούν γρήγορα, αν καταστεί αναγκαίο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ