ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ Η ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

Η κατάσταση καθημερινών και σκληρών συγκρούσεων, πρωτοφανούς βαρβαρότητας και συνεχούς αιματοχυσίας, που επικρατεί σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, ήταν αναμενόμενη και, εν πολλοίς, προδιαγεγραμμένη. Ερχεται ως επακόλουθο της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης κατά της Γιουγκοσλαβίας, η οποία οδήγησε στη ΝΑΤΟική κατοχή επί του Κοσσυφοπεδίου. Οι πάντες τώρα παραδέχονται και πολλοί πια το ομολογούν ανοιχτά ότι η πολεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν έφερε την ειρήνη, την ησυχία, τη δικαιοσύνη και την ευημερία στην περιοχή - όπως ισχυρίζονταν οι ιμπεριαλιστές και, ίσως, πίστευαν κάποιοι άλλοι, αφελείς και ευκολόπιστοι - αλλά, αντιθέτως, όξυνε περισσότερο τα "εμφύλια" πάθη, δίνοντας, ταυτόχρονα, τη λαβή στους Αλβανούς Κοσσοβάρους, να εκδικηθούν "επί δικαίων και αδίκων" και τη "δυνατότητα" στους Σέρβους να μετατραπούν σε πρόσφυγες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι - όπως ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κράντοκ - μιλούν πλέον για "οργανωμένο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων", ενώ εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - γνωστής και μη εξαιρετέας για τις μονομερείς ευαισθησίες της υπέρ των Αλβανών - αναγκάζεται τώρα να καταγγείλει τις "συστηματικές προσπάθειες εξολόθρευσης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου". Ομως, παρά τις παραδοχές αυτές, το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν κάνει κάτι για να βάλει τους Αλβανούς, και ιδιαιτέρως τους "συμμορίτες" του "UCK", στη θέση τους, αλλά, ουσιαστικά,"σπρώχνει" τους Σέρβους στον εκπατρισμό τους, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Κατοχής, Ιαν Γιόστεν, που, τόνισε πως "είναι αδύνατον να παρέχουμε προστασία σε κάθε Σέρβο ατομικά, η τελική απόφαση για αποχώρηση εναπόκειται στους ίδιους τους ανθρώπους".

****

Αυτή η ΝΑΤΟική "αδυναμία" να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των "Ουτσεκάδων" έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων, στην απόφαση να φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο. Με τη λήξη του πολέμου και την επιβολή της κατοχής, άρχισε η αποχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων και σήμερα, από τους 250.000 Σέρβους που κατοικούσαν σ' αυτήν τη γιουγκοσλαβική επαρχία, έμειναν μόνο μερικές χιλιάδες, ενώ η Πρίστινα "αλβανοποιήθηκε" ολοκληρωτικά, σχεδόν, καθώς από τους 27.000 Σέρβους που διέμειναν εκεί, τώρα απόμειναν λιγότεροι από 2.000, οι περισσότεροι των οποίων είναι ηλικιωμένοι και ασθενείς και αδυνατούν να φύγουν.

Φυσικά, δεν είναι μόνο η αναγκαστική προσφυγιά που πλήττει τους Σέρβους. Πάρα πολλοί δολοφονούνται από τις ορδές των "Ουτσεκάδων", οι οποίοι δεν περιορίζονται απλώς στο σφάξιμο με μαχαίρια και στα όπλα μικρού διαμετρήματος, αλλά χρησιμοποιούν ρουκέτες και βλήματα πυροβόλων όπλων, ενώ καθημερινά καίνε σπίτια και ρημάζουν τις περιουσίες των Σέρβων. Αλλωστε, κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο "UCK" διαθέτει αμείωτο το οπλοστάσιό του και όλες εκείνες οι διακηρύξεις των ΝΑΤΟικών περί αφοπλισμού και ομαλοποίησης της κατάστασης, δεν ήταν παρά "προφάσεις εν αμαρτίαις" και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Οσον αφορά τις αντιπαραθέσεις Αλβανών Κοσσοβάρων με δυνάμεις της "KFOR", αυτές δεν αποτελούν παρά μια προσπάθεια να ελεγχθούν, ως ένα βαθμό, κάποιοι, υπέρ το δέον, "θερμόαιμοι" και να δείξει το ΝΑΤΟ πως ενδιαφέρεται και ενεργεί για την εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στην περιοχή. Διότι είναι φανερό πως ο τρόπος "επίλυσης" του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου έχει επιλεγεί προ πολλού, δρομολογήθηκε με τη στρατιωτική επέμβαση και έκτοτε, διά της κατοχής, υλοποιείται προγραμματισμένα και δεν είναι άλλος από τη μετατροπή του σε ένα "καθαρόαιμο αλβανικό κρατίδιο", προτεκτοράτο του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια.

****

Το Κοσσυφοπέδιο, λοιπόν, παραμένει "ανοιχτή πληγή" - και, μάλιστα, "πιο βαθιά", μετά τον πόλεμο - και, ταυτόχρονα, εστία γενικότερων αναφλέξεων στα Βαλκάνια. Μπορεί να φαίνεται ότι οι Δυνάμεις Κατοχής αδυνατούν να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση, λόγω της "ανυπακοής" των Αλβανών Κοσσοβάρων, αλλά αυτή "βολεύει" κιόλας τους ιμπεριαλιστές. Διότι, μπορεί μεν να ελέγχουν πολιτικά και οικονομικά όλες πλέον τις χώρες της Βαλκανικής - οι Αμερικανοί "έβαλαν πόδι" παντού, εκτός από τη Σερβία, την οποία κατάφεραν ν' απομονώσουν και από τη Ρωσία, και πιέζουν με κάθε τρόπο για να "φύγει από τη μέση" ο Μιλόσεβιτς, ώστε να την εντάξουν, χωρίς εμπόδια, στη "νέα τάξη" - πλην, όμως, θέλουν να διατηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να φαίνεται αναγκαία η παρουσία τους στα Βαλκάνια, για την "επίλυση" των προβλημάτων της περιοχής.

Βεβαίως, αυτό το "ανασφαλές κλίμα", δε θ' αφήσουν να εμποδίσει και να δυσκολέψει τις πολυεθνικές, οι οποίες, στα πλαίσια της διαβόητης "ανοικοδόμησης", θα ορμήσουν σαν "τα όρνια στη λεία", για ν' αποκομίσουν τεράστια κέρδη, από την αποκατάσταση των ερειπίων που άφησε πίσω του ο πόλεμος, τα οποία κέρδη, φυσικά, θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί της περιοχής.

Κι αν τυχόν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θελήσουν να σταθούν εμπόδιο στην εμπέδωση "πρόσφορου επιχειρηματικού κλίματος", είναι σίγουρο ότι ούτε αυτοί"θα τη βγάλουν καθαρή". Οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν φίλους. Αν σήμερα "κανακεύουν" και εξοπλίζουν τον "UCK", είναι γιατί τους "κάνει τη δουλιά τους". Αύριο, αν δεν κάνει καλά αυτή τη "δουλιά", θα τον "πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα" και θα βρουν άλλους πρόθυμους να παίξουν το ρόλο του "κουίσλινγκ" για "πάρτη τους". Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι "Ουτσεκάδες" και κυρίως οι "θερμόαιμοι" Αλβανοί, που "πικραίνονται", γιατί βρίσκονται, μερικές φορές, αντιμέτωποι με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, πως "την προδοσίαν πολλοί ηγάπησαν, τον προδότην ουδείς"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι - όπως ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κράντοκ - μιλούν πλέον για "οργανωμένο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων", ενώ εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - γνωστής και μη εξαιρετέας για τις μονομερείς ευαισθησίες της υπέρ των Αλβανών - αναγκάζεται τώρα να καταγγείλει τις "συστηματικές προσπάθειες εξολόθρευσης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου"


ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΛΑΧΙΑ, Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
Απαιτείται κλιμάκωση

- Επί δύο μέρες, αντιπροσωπείες από ναυτεργατικά σωματεία διενεργούν ελέγχους στα τουριστικά πλοία Ελλήνων εφοπλιστών, που φέρουν ξένες σημαίες και καταπλέουν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Ποιος ήταν ο λόγος, που ώθησε τους ναυτεργάτες σ' αυτήν την ενέργεια;

- Οι κινητοποιήσεις μας αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον αγώνα μας ενάντια στην ανεργία, την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πάταξη της "μαύρης εργασίας". Είναι συνδεδεμένος, δηλαδή, με τον αγώνα μας ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης και εφοπλιστών, που υπονομεύουν κάθε κατάκτησή μας. Οι έλεγχοι αυτοί ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ. Το καλοκαίρι του 1997, πάλι με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",είχαν γίνει παρόμοιοι έλεγχοι στα ανασφάλιστα πλοία. Οι πλοιοκτήτες 19 περίπου πλοίων είχαν συμφωνήσει να προσλάβουν μόνον Ελληνες ναυτεργάτες, να συμβληθούν με το ΝΑΤ και να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει στα μεσογειακά τουριστικά. Αυτό έδωσε ανάσα σε ένα μεγάλο αριθμό ανέργων και, βέβαια, στο ΝΑΤ. Ομως, οι συμφωνίες αυτές, που είχαν επικυρωθεί με την παρουσία των λιμενικών αρχών, αθετήθηκαν. Οι εφοπλιστές άρχισαν να παρανομούν, σε ορισμένες περιπτώσεις με την κάλυψη λιμεναρχών!

- Τι έχετε διαπιστώσει από τους μέχρι τώρα ελέγχους;

- Διαπιστώνουμε ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, ανασφάλιστους εργαζόμενους και καταστρατήγηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλοίο "ΙΟΝΙΣ", που "πιάνει" στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στις θέσεις των αξιωματικών μηχανής και συγκεκριμένα γ μηχανικών, είναι ναυτολογημένοι αλλοδαποί ναυτεργάτες με αδιευκρίνιστα στοιχεία, σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά ικανότητας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, όπως ασφάλιση, συλλογική σύμβαση.

- Μιλήσατε "για κάλυψη" των εφοπλιστών από τους λιμενάρχες. Εχετε υπόψη σας κάποιο περιστατικό;

- Πρώτον, αυτή τη δουλιά που κάνουμε θα έπρεπε να την κάνουν οι λιμενικοί. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ελέγχουν τα πλοία για την τήρηση της ελληνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων. Οι ανασφάλιστοι στο πλοίο "ΙΟΝΙΣ" ήταν κάτω από τη μύτη του λιμενάρχη της Ηγουμενίτσας κ. Καββαδία. Επίσης, παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόλυση του συνδικαλιστή και μηχανοδηγού Μανώλη Αβαράκη, από το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" της ΑΝΕΚ. Η πλοιοκτήτρια εταιρία στέλνει τηλεγράφημα στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας για την απόλυση του συναδέλφου. Αμέσως σπεύδει ο λιμενάρχης της Ηγουμενίτσας και απειλεί τον συνάδελφο ότι, αν ζητήσει αποζημίωση από την εταιρία, τότε στο ναυτικό του φυλλάδιο θα αναγραφεί ότι απολύθηκε με αίτηση του πλοιάρχου. Φράση, που θεωρείται στίγμα για το φυλλάδιο.

- Ποια είναι τα επόμενα αγωνιστικά σας βήματα;

- Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τους ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας. Ομως, πρέπει να πούμε ότι οι ναυτεργάτες όλων των πλοίων, ελληνικής και ξένης σημαίας, που καταπλέουν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και, γενικότερα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος και, γενικά, σε κάθε εργατική κατάκτηση. Οι ναυτεργάτες απαιτούν την κλιμάκωση των αγώνων με απεργιακές κινητοποιήσεις. Εμείς δηλώνουμε ότι η ΠΕΜΕΝ, με όλες της τις δυνάμεις, θα παλέψει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Α. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ