ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Βήμα βήμα προς τη «λύση» της ΝΑΤΟποίησης

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, είτε λαμβάνουν χώρα στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς το Σεπτέμβρη αρχίζει στη Νέα Υόρκη ο τέταρτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Η δήλωση του Αλβάρο ντε Σότο (αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό) ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει δικαίωμα να θέτει την πρόταση της συνομοσπονδίας πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά απ' αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Μετά από τις τρεις άγονες συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς φαίνεται ότι κανείς πλέον δε συζητά για το Κυπριακό στη βάση των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που όριζαν το χαρακτήρα του Κυπριακού (εισβολή και κατοχή) και τις παραμέτρους για τη λύση του (ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη). Βάση των συζητήσεων είναι πλέον (απλώς καθυστερεί να ανακοινωθεί και επίσημα) το αμερικανικό σχέδιο (με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου με τη δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατών (ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού) και τη συγκόλλησή τους σε μια χαλαρή συνομοσπονδία για να τηρούνται και τα προσχήματα της «διεθνούς εκπροσώπησης».

Τη βδομάδα αυτή, εκτός των άλλων, είχαμε και τη δημόσια (μέσω επιστολών) διαφορά μεταξύ του προέδρου της κυπριακής Βουλής, Σπ. Κυπριανού, και του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Απ. Κακλαμάνη. Το αίτημα του Σπ. Κυπριανού να μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η δυσαρέσκειά του για την αγνόησή του από τον Απ. Κακλαμάνη και η απάντηση του τελευταίου δείχνουν ότι όχι μόνο υπάρχει, αλλά και διευρύνεται μια διαφοροποίηση μεταξύ των δυο πλευρών και όχι μόνο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Στη «μαύρη τρύπα» της Σοφοκλέους

Η μικρή άνοδος του χρηματιστηριακού δείκτη την Παρασκευή δεν μπόρεσε να αλλάξει την εικόνα του Χρηματιστηρίου, το οποίο γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου καταβαράθρωση. Ο δείκτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 3743,29 μονάδες και πολλοί από τους λεγόμενους μικροεπενδυτές παρακολουθούν με απόγνωση να χάνουν μέχρι και το 75% του κεφαλαίου που δαπάνησαν πριν ένα χρόνο περίπου για να αγοράσουν τις μετοχές. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα.

Χιλιάδες άνθρωποι μεσαίων και μικρών εισοδημάτων σαγηνεύτηκαν από τις «Σειρήνες» του Χρηματιστηρίου, που υπόσχονταν το μεγάλο, εύκολο και γρήγορο κέρδος. Εσπευσαν να καταθέσουν οικονομίες που σε αρκετές περιπτώσεις αντιπροσώπευαν τους κόπους μιας ζωής, ή να υποθηκεύσουν το παρόν και το μέλλον τους για να πάρουν μέρος στο «παιχνίδι».

Το «παιχνίδι» όμως αυτό, όπως στήθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, είχε προδιαγεγραμμένη εξέλιξη και τέλος. Στο τέλος κερδισμένος βγαίνει αυτός που έχει την οικονομική υπεροπλία και τα κέρδη του είναι οι απώλειες των υπολοίπων. Ετσι, χονδρικά υπολογίζεται ότι σε ελάχιστο διάστημα πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δραχμές άλλαξαν τσέπες. Κερδισμένοι βγήκαν οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, χρηματιστές κ.ά).

Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, που έχει τα χαρακτηριστικά μιας κατ' εξακολούθηση απάτης, ανήκει κυρίως στην κυβέρνηση, που όχι μόνο επέτρεψε να συντελεστεί η μεγάλη κλοπή αλλά ήταν αυτή που με τον πιο επίσημο τρόπο καλούσε τον κόσμο να προσέλθει στη Σοφοκλέους. Και ενώ αυτά έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, τώρα ετοιμάζει ένα νέο γύρο καλλιέργειας νέων αυταπατών διαδίδοντας διάφορα σενάρια.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΟΝΕΙΡΟ θερινής νυκτός αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι ελπίδες εκείνων των εμπόρων που περίμεναν μια - προσωρινή έστω - αναστροφή του παγωμένου κλίματος στην αγορά κατά την περίοδο των εκπτώσεων της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ταμεία των μαγαζιών ενάμιση περίπου μήνα μετά την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, ενώ οι έμποροι μιλούν για πτώση του τζίρου της τάξης του 10-20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 35% (σελίδα 12)

ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με τη λήξη σχεδόν της τουριστικής περιόδου, αφού, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, η διανομή των πληροφοριακών φυλλαδίων θα ξεκινήσει στις 17 του Αυγούστου και το πρόγραμμα θα ισχύσει από τις 21 του Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2000. Στο πρόγραμμα - που απροκάλυπτα αποσκοπεί στην ενίσχυση των ξενοδόχων - μπορούν να συμμετέχουν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας (σελίδα 12)

ΟΔΗΓΕΙ στην οικοπεδοποίηση και στους οικοπεδοφάγους μεγαλοκαταπατητές η απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, βάζοντας «μπουρλότο» στο δάσος, η οποία δέχτηκε τις αγωγές τις οποίες είχαν καταθέσει το 1992 οι Φράνσις Νόελ Μπέκερ και Εδουάρδος Νόελ Μπέκερ του Φράνσις, κατά του Ελληνικού Δημοσίου (σελίδα 13)

ΜΙΚΡΕΣ είναι κατά βάση οι αυξήσεις, με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται η μία μετά την άλλη, με «μπούσουλα» τη νέα διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ντροπής. Οι αυξήσεις σε πολλούς κλάδους φτάνουν το ανώτερο στο 4,5%, καθώς το αποτέλεσμα της ΕΓΣΣΕ στράφηκε εναντίον και εκείνων των Ομοσπονδιών που επιδίωξαν μεγαλύτερες αυξήσεις, αλλά ξεκίνησαν από πολύ χαμηλή βάση(σελίδα 17)

ΜΕΓΑΛΑ τα προβλήματα στο Νομό Ιωαννίνων και κυρίως αυτά που αφορούν στα νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού μολύνεται από τα απόβλητα των εργοστασίων, έργα για την αξιοποίησή τους δε γίνονται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν ακόμη και την αγροτική παραγωγή (σελίδα 19)

Ελληνοτουρκικά: Πίσω, στις «γκρίζες ζώνες»

Πριν από οκτώ περίπου μήνες, στο Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με σχεδόν πανηγυρικούς τόνους μας διαβεβαίωναν ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές πολύ σύντομα θα είναι παρελθόν. Οτι η αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας για την ΕΕ θα υποχρέωνε την Αγκυρα να αλλάξει τακτική, αφού δεν έχει να κάνει πλέον με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση...

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαΐλ Τζεμ (αρχιτέκτονας μαζί με τον κ. Παπανδρέου) του «καλού κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ένα άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «Στάμπα» απέδειξε ότι η τουρκική ηγεσία δεν έχει εγκαταλείψει ούτε κατ' ελάχιστο τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν πολλά νησιά που βρίσκονται στην ηπειρωτική Τουρκία, των οποίων το καθεστώς δεν έχει διευκρινιστεί, μετατρέποντας το πρόβλημα του Αιγαίου σε μια από τις σημαντικότερες τρέχουσες ή πιθανές εστίες σύγκρουσης στις θάλασσες του κόσμου».

Η θέση αυτή, που, σε γενικές γραμμές, οδήγησε στην κρίση της Ιμιας, επαναλαμβάνεται και, μάλιστα, από έναν εκ των ισχυρών ανδρών της Τουρκίας, τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ατίλα Ατές.

Αυτή η τοποθέτηση περιλαμβάνεται στον πρόλογο μελέτης για το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, που εκδόθηκε με ευθύνη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπό την έννοια αυτή, είναι προφανές πως οι τοποθετήσεις του αρχηγού του τουρκικού Στρατού δεν αποτελούν προσωπικές σκέψεις ή ιδέες, αλλά επίσημες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ