ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
Σελ. /32
Οχι άλλα θύματα

Αϊτή: Ενός λεπτού σιγή...

Δε φτάνει. Ούτε μόνον η οργή φτάνει.

Δεν ήτανε της μοίρας τους γραφτό να θαφτούν κάτω απ' τα ερείπια, για ένα σύστημα στο οποίο η ανθρώπινη ζωή μετρά μόνον ως εκμεταλλεύσιμη και η γη ως οικόπεδο για να κερδοσκοπούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Τα 'χουμε ξαναζήσει. Εκτός αν ξεχάστηκε τόσο γρήγορα το τσουνάμι που έπνιξε την Ινδονησία. Παράδεισο τη λέγανε οι ματσό τουρίστες. Και θα συνεχίσουν να την αντιμετωπίζουν έτσι, ως έναν εξωτικό προορισμό που μπορεί κανείς να «ταξιδεύει στον ήλιο» αγοράζοντας τζάμπα «κρέας». Ετσι κάπως και στην Αϊτή. Εξωτικός προορισμός για τζάμπα «κρέας» και όχι μόνο.

Βγήκαν, ήδη, οι φιλεύσπλαχνες κυρίες στον έρανο για τα θύματά τους.

Γι' αυτό σου λέω: Δε φτάνει η ενός λεπτού σιγή. Ούτε η οργή μόνη φτάνει.

Οσο στο σύστημα που γεννά τη δυστυχία δε βλέπεις έναν εχθρό που πρέπει τα πάντα να δώσεις για να τον ανατρέψεις, τόσο διάφοροι «ΓΑΠ» θα βγαίνουν με θράσος να διακηρύσσουν πως «όλα είναι θέμα διαχείρισης».

Αυτή ακριβώς η θέση, ότι όλα μπορούν μέσα στον καπιταλισμό να λυθούν με διαφορετική διαχείριση, είναι και η καθαρή ομολογία του ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα κόμμα που πασχίζει να πείσει τα λαϊκά στρώματα πως μπορούν να ζήσουν καλύτερα χωρίς να πειραχτεί ο καπιταλισμός.

Κι όμως, έρχεται πάντα η στιγμή για να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Δε γίνεται και καπιταλισμός, και ελεύθερο το κεφάλαιο, και καλοταϊσμένοι εργάτες. Οι καπιταλιστές, για να 'ναι ελεύθερα τα κέρδη τους να αυξάνονται, θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους εργάτες ...μετανάστες. Να δουλεύουν στην παρανομία σαν τα σκυλιά και να τους κυνηγάνε από πάνω οι υπόλοιποι εργάτες που στριμώχνονται στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτό σημαίνει καλή διαχείριση του εργατικού δυναμικού, ώστε να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Το «καμποτάζ» ήταν μια ελάχιστη προστασία για τα ελληνικά πληρώματα, με επεκτάσεις και στα ζητήματα κυριαρχίας. Η άρση του είναι συνώνυμη της ταφόπλακας. Και για τους ναυτεργάτες, και για τους νησιώτες.

Αυτό είναι η ελευθερία του κεφαλαίου, αυτό σημαίνει καλή διαχείριση των προβλημάτων του καπιταλισμού.

Οσο, όμως, το κεφάλαιο είναι ελεύθερο, τόσο θα καθορίζει τη μοίρα των εργατών, είτε ως μετανάστες οι ίδιοι, είτε ως ζήτουλες της ελεημοσύνης του καλού καπιταλιστή έναντι του άλλου. Οταν οι εργάτες της Saab διαδηλώνουν ζητώντας προστασία από έναν γκάνγκστερ καπιταλιστή και όχι για την κατάργηση του καπιταλιστή, τρέφουν αυταπάτη για το σύστημα. Εκπαιδεύτηκαν έτσι. Οπως εκπαιδεύονται σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά οι εργάτες να δεχτούν σα σωτήρα μια εταιρεία που όταν πρωτοεμφανίστηκε είχε παρατσούκλι «μάφια σίπινγκ κόμπανι». Η οποία σήμερα είναι ένας από τους κυρίαρχους του λιμανιού, με τους εργάτες να καλούνται να διαλέξουν ποιος γκάνγκστερ θα τους κουμαντάρει...

Κάθε φορά που πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στον κακό και τον καλό από τους καπιταλιστές, θα βγαίνεις χαμένος. Παράδειγμα: Λάθος, λέει, ήταν ο συναγερμός για τη «νέα γρίπη». Αφού, βέβαια, η εταιρεία που παράγει το εμβόλιο εισέπραξε αμύθητα ποσά για ένα εμβόλιο που ίσως αποδειχτεί ότι δεν υπήρχε καν λόγος να γίνει. Οταν ξεκίνησε η φιλολογία για τη «νέα γρίπη», περίσσευαν τα ρεπορτάζ που περιέγραφαν το φιλάνθρωπο έργο της εταιρείας που σπεύδει να σώσει την ανθρωπότητα.

Ποιος θυμάται, άραγε, εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη και τους μεγαλογιατρούς που έσπευδαν να φωτογραφηθούν κάνοντας το εμβόλιο για να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο;

Ασχετο: Εχει δικαίωμα και ο Λεωνίδας Κύρκος να κάνει λάθος όπως αυτό της «Αίγλης», αποφαίνεται η χτεσινή «Αυγή» που εγκαλεί το ΚΚΕ με δύο κείμενα, γιατί έκανε κριτική στον Κύρκο. Και πάνω που λέμε πως τα έχουμε δει όλα, διαβάζουμε άρθρο του Παπαχελά στην «Καθημερινή» - καρμπόν με το άρθρο που υπογράφει ο Καρτερός στην «Αυγή». Εντάξει, δε χρειάζεται τίποτα άλλο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

ΤΟ «ΠΡΟΒΛΗΜΑ»: «"Blacks Out", έξω οι μαύροι. Δεν πρόκειται για ρατσιστικό σύνθημα, αλλά για τον τίτλο της απεργίας που οργανώνουν για την 1η ή την 20ή Μαρτίου οι μετανάστες στην Ιταλία (...) Ενας δημοσιογράφος της Ρεπούμπλικα πήγε στη Στανγκέλα, μια πόλη 4.500 κατοίκων στην επαρχία της Πάδοβας όπου το ποσοστό των μεταναστών είναι ανάλογο με τον εθνικό μέσο όρο (6%- 7%) (...) Οπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του, την "ημέρα Χ" θα είναι δύσκολο να πιει κανείς καφέ, αφού οι σερβιτόρες ενός από τα πιο γνωστά μπαρ, του Ντούε Αρκι, είναι Κινέζες. Δύσκολη θα είναι και η τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης: οι περισσότεροι εργαζόμενοι στους φούρνους κατάγονται από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, οι χασάπηδες είναι Τυνήσιοι ή Σενεγαλέζοι, τα φρούτα και τα λαχανικά μαζεύονται από ξένα χέρια. Αγώνες ράγκμπι δεν θα γίνουν, αφού στην τοπική ομάδα αγωνίζονται τρεις Μαροκινοί και ένας Νιγηριανός. Ακόμη και η εκκλησία θα είναι κλειστή: ο πατέρας Βικτόρ Ούγκο Τοαπάντα Μπαστίδα κατάγεται από τον Ισημερινό. "Οχι, δεν μπορώ να διανοηθώ μια Ιταλία χωρίς μετανάστες, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις χωρίς αυτούς", γράφει ο Μάρτσο Μπαρμπάλι. Κι όμως: σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, το 49% των Ιταλών (κατά 4% περισσότεροι από πέρυσι) πιστεύουν ότι η μετανάστευση συνιστά μάλλον πρόβλημα παρά ευκαιρία...» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: «Το άνοιγμα της αγοράς της ελληνικής κρουαζιέρας σε πλοία με μη κοινοτικές σημαίες προανήγγειλε χθες η υπουργός Οικονομίας - Ναυτιλίας, ενώ βρισκόταν πάνω στο νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο της MSC το οποίο προσέγγισε για πρώτη φορά το λιμάνι του Πειραιά» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: «Σώστε τη Saab απο την GM= Gangsters Motors» (το σύνθημα των εργατών της Saab / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ απαιτεί δράση για την επιτυχία της απεργίας με το ΠΑΜΕ

ΕΘΝΟΣ: «ΦΩΤΙΕΣ» σε βενζίνη και ακίνητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παλινωδίες και αρρυθμίες κοστίζουν

ΤΑ ΝΕΑ: Χρυσές αποδείξεις και ΦΠΑ για όλους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η «ΦΟΥΣΚΑ» 100 ημέρες ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέες πιέσεις και αντίμετρα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΚΑΤΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 100 ΗΜΕΡΕΣ ΦΑΓΟΥΡΑ & ΧΑΣΟΥΡΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Κυβέρνηση μπάχαλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 100 ημέρες με το πιεσόμετρο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΝΕΙ το νέο αφορολόγητο όριο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κλιμακώνονται οι πιέσεις

Η ΑΥΓΗ: Ατομική ασφάλιση αντί κοινωνικής

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι και γιατί έστησαν ενέδρα θανάτου στον Κύπριο εκδότη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑΜΕΙΟ - ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια «ψεύτικη πανδημία»

«Μουδιασμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό να πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν ότι πίσω από την πανδημία της γρίπης κρύβεται ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με πιθανόν ανθρώπινο κόστος (...) "η νέα γρίπη ήταν μια "ψεύτικη πανδημία" που προκλήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες που επιθυμούσαν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από έναν παγκόσμιο φόβο" ισχυρίζεται ο Wolfang Wodang επιδημιολόγος (...) σχολιάζοντας το θέμα ο αναπ. καθηγητής παιδιατρικής Παναγιώτης Σπυρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: "φοβούμαι ότι άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και θα αποκαλυφθούν πολλά που θα μας εκπλήξουν. Κάποιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν γιατί όλη αυτή η ιστορία ταλάνισε την ανθρωπότητα χωρίς να υπάρχει λόγος. Είναι υπεύθυνοι η ΠΟΥ και το CDC αλλά και όσοι τους ακολούθησαν αβασάνιστα (...) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου διαχώρισε τη θέση της δηλώνοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές» (το θέμα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

«Τεχνικά λάθη»

«Η τροπολογία για τη μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των γονικών παροχών παρ' ότι επιβεβλημένη απεδείχθη τεχνικά και νομικά προβληματική. Αντίστοιχα τεχνικά λάθη έκρυβε και η τροπολογία για την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες και πολλές αναφορές στον Τύπο και στα Μέσα Ενημέρωσης για να γίνουν αντιληπτά τα λάθη και να επιχειρηθεί η διόρθωσή τους. Λογικές ίσως οι αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης τους πρώτους μήνες. Ωστόσο είναι ασυγχώρητες γιατί προκαλούν σύγχυση και κλονίζουν την πίστη των πολιτών» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Ανασάνανε... τα κέρδη

«Ηταν ανάσες, ωστόσο, το επίδομα αλληλεγγύης, η αλλαγή στο καθεστώς των προσλήψεων, η μάχη για την αξιοπιστία, η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης", η δημόσια διαβούλευση για τα μεγάλα θέματα, οι ανοιχτές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Θα μπορούσε να ανασάνει καλύτερα η χώρα, αν η κυβέρνηση δεν παρουσίαζε φαινόμενα δυσλειτουργίας και διγλωσσίας, απέφευγε τα λάθη, όπως αυτό για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και είχε πετύχει καλύτερο συντονισμό στη λειτουργία της. Οι πολίτες θα μετρήσουν τα συν και τα πλην» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ