ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θέλει να μπει κι αυτή στον Καύκασο!

Νέες επικίνδυνες αποφάσεις στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Από τη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης
«Πόδι» στον Καύκασο επιδιώκει να βάλει η ΕΕ, συνεχίζοντας με τη σειρά της τους επικίνδυνους ελιγμούς στο φλέγον αυτό πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και πασχίζοντας να ενισχύσει τις θέσεις της για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας. Οπως αποφασίστηκε χτες στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα τη σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας, επιδίωξη είναι να στείλουν «παρατηρητές», αναζητώντας ρόλο επιδιαιτητή ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αρχικά η προεδρεύουσα της ΕΕ, γαλλική κυβέρνηση, δήλωνε χτες ότι η Ενωση «πρέπει» να στείλει παράγοντές της στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, Νότια Οσετία, για να επιτηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις γεωργιανές και τις ρωσικές δυνάμεις: «Η ιδέα των παρατηρητών - αυτών που αποκαλούμε ειρηνευτικές δυνάμεις... δε θα τους αποκαλούσα έτσι - αλλά Ευρωπαίους ελεγκτές, παρατηρητές, κάποιους που διευκολύνουν, ναι, ναι και ναι», έλεγε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, λίγο πριν από την άφιξή του για να προεδρεύσει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Και ήταν εμφανής η προσπάθειά του να αποφύγει τον όρο «ειρηνευτικές δυνάμεις» (στρατιωτικές μονάδες), προκειμένου να μην εξοργίσει τη Μόσχα.

Υπέρ της αποστολής «παρατηρητών» για να επιβλέψουν την εκεχειρία στην αποσχισθείσα Νότια Οσετία φαίνεται να τάχθηκαν και οι υπόλοιποι ΥΠΕΞ της ΕΕ: «Υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για την αποστολή Ευρωπαίων ειρηνευτών, είναι πιθανό να σταλούν Ευρωπαίοι ειρηνευτές», δήλωνε διπλωμάτης που παρακολούθησε τη συζήτηση στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες. Αλλος διπλωμάτης έλεγε πως υπάρχει ευρεία υποστήριξη για αποστολή παρατηρητών.

Αλλωστε, με το πέρας της συνόδου ο Κουσνέρ δήλωσε ότι ως ΕΕ «είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε παρατηρητές στη Γεωργία». Οτι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος (για τις εξωτερικές υποθέσεις Χαβιέρ Σολάνα) προετοιμάζονται γι' αυτό και πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν, αλλά πρέπει να προηγηθεί απόφαση των Ηνωμένων Εθνών». Εξάλλου, στην τελική διακήρυξή τους μετά το πέρας της συνόδου, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ κάλεσαν Γεωργία και Ρωσία να προχωρήσουν σε μία «αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός» στη Γεωργία.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επέλεξε προσεκτικές διατυπώσεις στις δηλώσεις της, αλλά δεν ξέφυγε από το πλαίσιο συμπόρευσης με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Επείγει», μεταξύ άλλων, σημείωσε, «ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο για «παρατηρητές» να τον επιβεβαιώσουν. Επιπλέον, ζήτησε «επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση» και να υπάρχει «σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», όπως διατυμπανίζει μέρες τώρα η Ουάσιγκτον στηρίζοντας το υποχείριό της, τη γεωργιανή κυβέρνηση Σαακασβίλι.

Αλλωστε, η Ντ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως και το γεγονός ότι η στάση της διαμορφώνεται «και σε συνεννόηση με εταίρους, φίλους και συμμάχους». Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει» τις «προσπάθειες» της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

  • Οι ΥΠΕΞ των 26 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συνέρχονται την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες σε έκτακτη σύνοδο για την κρίση Γεωργίας - Ρωσίας για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας, όπως ανακοινώθηκε. Η σύνοδος διενεργείται με αίτημα των ΗΠΑ «για να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους εταίρους τους σχετικά με τις συνέπειες της επιχείρησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γεωργία», ανέφερε η αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ.
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Φταίνε όλοι οι άλλοι λέει ο Σαακασβίλι...

Σύγχυση από κινήσεις ρωσικών δυνάμεων

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ξέχασε χτες για λίγο τις «αποκλειστικές ευθύνες» της Ρωσίας για την κρίση στον Καύκασο επιρρίπτοντας δημόσια ευθύνες στη Δύση...

«Η απάντηση της Δύσης ήταν ανεπαρκής. Εν μέρει φταίνε και αυτοί... Και όχι μόνον αυτοί που διαπράττουν ωμότητες αλλά και αυτοί που δεν καταφέρνουν να αντιδράσουν» είπε ο Σαακασβίλι, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ομολογήσει στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» ότι είχε πάρει διαβεβαιώσεις α) για υποστήριξη από τη Δύση, β) για πιθανή αδράνεια της Μόσχας σε μία επιχείρηση εισβολής των γεωργιανών δυνάμεων στη Ν. Οσετία... «Ζω το χειρότερο εφιάλτη μου» είπε χαρακτηριστικά, αλλά το πιθανότερο είναι πως τα χειρότερα δεν τα έχει δει ακόμα ο Γεωργιανός Πρόεδρος, που δέχεται σιγά - σιγά εκ νέου τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης στη χώρα του, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση.

Λάδι στη «φωτιά» έριχνε χτες, παράλληλα, ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, λέγοντας ότι ο Σαακασβίλι ήταν «τρελός» που επιτέθηκε στη Ν. Οσετία «και έπεσε σε ρωσική παγίδα, η οποία οδήγησε στον πόλεμο». Οπως είπε ο ίδιος αναφερόμενος στο Γεωργιανό πρόεδρο: «Επαιξε και έχασε!».

Κι ο Μπους στέλνει τη Ράις...

Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ.Ου. Μπους, καμώθηκε το «συνεπή» φίλο της Γεωργίας εκφράζοντας λεκτικώς την υποστήριξή του και καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από τη Γεωργία. Απέφυγε εντούτοις να απαντήσει στις αιτιάσεις του Γεωργιανού συμμάχου του. Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε την αποστολή της υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις πρώτα στο Παρίσι «για να βοηθήσει τις διπλωματικές προσπάθειες» της Ευρώπης και μετά στην Τιφλίδα και την αποστολή αμερικανικής «μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας» ...«με αεροπλάνα και πλοία»...

Παρόμοια κίνηση έκανε χτες, μεταξύ άλλων, και η Ελλάδα στέλνοντας φάρμακα, υγειονομικό υλικό, σκηνές και κλινοσκεπάσματα ως ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της Γεωργίας.

Προσπάθεια ουκρανικού «ελέγχου» στο ρωσικό στόλο

Απαγορεύσεις και περιορισμούς στις κινήσεις του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα επιχείρησε να επιβάλει χτες με Προεδρικό Διάταγμα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιούνσεκο. Οπως γνωστοποίησε, τα πολεμικά πλοία και η ρωσική αεροπορία θα πρέπει να προειδοποιούν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις «τουλάχιστον 72 ώρες νωρίτερα» για κινήσεις τους και να εξασφαλίζουν «τη συμφωνία» του Κιέβου για να εγκαταλείψουν ή να επιστρέψουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπου είναι η βάση τους.

«Εάν αυτές οι απαιτήσεις δεν εκπληρωθούν οι ουκρανικές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τα πολεμικά πλοία και τα ρωσικά αεροπλανοφόρα της Μαύρης Θάλασσας να εγκαταλείψουν αμέσως το ουκρανικό έδαφος» αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα.

Επικρίσεις στο σχέδιο Σαρκοζί

Παράλληλα, οι Πρόεδροι της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας και ο Λετονός πρωθυπουργός επέκριναν χτες το ειρηνευτικό σχέδιο του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, επειδή «δε γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας». Οι ίδιοι απαίτησαν επίσης να ενσωματωθεί βραχυπρόθεσμα η Γεωργία στο ΝΑΤΟικό Σχέδιο Δράσης για την Ενταξη (ΜΑΡ)...

Ως γνωστόν, το σχέδιο Σαρκοζί που έγινε αποδεκτό αργά προχτές βράδυ απ' τους Προέδρους Ρωσίας - Γεωργίας, περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε σημεία (αφού το αρχικό, έκτο περί της διεξαγωγής μελλοντικών συνομιλιών για το μελλοντικό στάτους κβο Ν. Οσετίας, Αμπχαζίας απαλείφτηκε έπειτα από γεωργιανή απαίτηση):

α) Οχι σε χρήση βίας.

β) Ανάσχεση όλων των στρατιωτικών ενεργειών.

γ) Ελεύθερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.

δ) Επιστροφή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε θέσεις που είχαν προ της σύρραξης.

ε) Επιστροφή των γεωργιανών ένοπλων δυνάμεων στις αρχικές θέσεις.

Σύγχυση από συγκρούσεις και «παρελάσεις» Ρώσων

Πάντως, χτες επί ώρες, επικρατούσε αβεβαιότητα στα έως πρότινος μέτωπα των συγκρούσεων.

Στη Νότια Οσετία, όπου αναφέρθηκαν πυρά από Γεωργιανούς ελεύθερους σκοπευτές.

Στη γεωργιανή πόλη Γκόρι και στα περίχωρά της αναφέρθηκαν επανειλημμένα από ξένους δημοσιογράφους κινήσεις εν είδει «παρέλασης» από κομβόι ρωσικών αρμάτων μάχης αλλά και λεηλασίες και εμπρησμοί σπιτιών Γεωργιανών αμάχων της περιοχής από αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας. Ξένοι δημοσιογράφοι μετέδωσαν την είσοδο ρωσικών στρατιωτικών αρμάτων μάχης στο μεγάλο εμπορικό λιμάνι της πόλης Πότι...

Παράλληλα, χτες το απόγευμα το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως ρωσικά άρματα μάχης απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί προς τη Ν. Οσετία..

KOYBA
Γιόρτασαν τα 82α γενέθλια του Φιντέλ

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.--

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικά και λαϊκά κινήματα, προσωπικότητες και καλλιτέχνες με μηνύματά τους προς τον Φιντέλ Κάστρο με αφορμή τη συμπλήρωση των 82 του χρόνων χτες, εκφράζουν τις ευχές τους αλλά και την ευγνωμοσύνη τους για τα επαναστατικά διδάγματα και το παράδειγμά του.

Από τα κελιά των αμερικανικών φυλακών οι πέντε Κουβανοί Ηρωες, Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ απέστειλαν επιστολή στον Φιντέλ Κάστρο δηλώνοντας «ότι το πιο αγνό και τίμιο κομμάτι της ανθρωπότητας έχει την ευκαιρία για μία ακόμη χρονιά να γιορτάσει τα γενέθλια του ηγέτη της Κούβας», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Γκράνμα. Παράλληλα οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές που καταδικασμένοι με βαριές ποινές σε φυλακές των ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια, επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τις εγκληματικές ενέργειες που εκπορεύονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, εκφράζουν «την απόλυτη δέσμευσή τους στην επανάσταση που συνεχίζεται και ισχυροποιείται».

Στην Κίνα, η κουβανική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου πραγματοποίησε ειδική τελετή με τους αθλητές να γιορτάζουν τα γενέθλια του Φιντέλ ενώ όσοι αγωνίζονταν χτες αφιέρωσαν τις νίκες τους και τα μετάλλιά τους στο Φιντέλ Κάστρο. Ουκ ολίγες εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα 82α γενέθλια του Φιντέλ πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως στο Μεξικό, στην Ονδούρα, στη Βενεζουέλα κ.α.

Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926. Μετά την περιπέτεια της υγείας του στις 19 Φλεβάρη του 2008 και έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του από την προεδρία της χώρας.

«ΠΕΤΡΟΚΑΡΙΜΠΕ»
Σύσταση εταιρείας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

ΑΒΑΝΑ.--

Την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να στηριχτούν 18 χώρες της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την επισιτιστική κρίση και να αυξήσουν την αγροτική τους παραγωγή ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα.

Στις δηλώσεις αυτές ο Χάουα προέβη στο πλαίσιο της συνάντησης των χωρών της «Πετροκαρίμπε» που έγινε στην Αβάνα, για την κατάρτιση των σχεδίων για τη δημιουργία μιας επιχείρησης, που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει δηλώσει ότι θα «δημιουργήσει μια ασπίδα εναντίον της πείνας», ενόψει των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο. Οπως δήλωσε ο Χάουα, τα κονδύλια θα διοχετευτούν προκειμένου να αγοράσουν λιπάσματα ενόψει της επόμενης περιόδου της σποράς και είναι ένα προστατευτικό μέτρο έως ότου αρχίσει να λειτουργεί κανονικά η επιχείρηση.

Επίσης, ο Χάουα δήλωσε ότι οι υπουργοί Γεωργίας και άλλοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για τη σύσταση της εταιρείας. Οι συμφωνηθείσες προτάσεις θα σταλούν στους ηγέτες των χωρών - μελών της «PetroCaribe» προς κύρωση, σε μια διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, κατέληξε ο Χάουα.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, αντιπρόεδρος της Κούβας Κάρλος Λάγκε, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της χρηματοδότησης, της αγοράς τροφίμων, της τεχνικής συνεργασίας και «πολλών άλλων» θεμάτων.

ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Απέτυχαν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις

Τον ισχυρισμό ότι η εδώ και 15 χρόνια ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων σε Ν. Οσετία και Αμπχαζία απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο για την «ασφάλεια» του ντόπιου πληθυσμού, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ ο Γεωργιανός πρέσβης στην Αθήνα Ζούραμπ Αλεξιάζντε. Υποστήριξε ότι η χώρα του προσπάθησε με την επέμβαση στη Νότια Οσετία «να αφοπλίσει παράνομα οπλισμένες ομάδες», ισχυριζόμενος ότι ...«κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει ότι αυτό θα εξελισσόταν σε ευρείας κλίμακας επιθέσεις απ' τη ρωσική πλευρά». Σε ερώτηση του «Ρ», πώς είναι δυνατόν οι γεωργιανές δυνάμεις να μην ήταν προετοιμασμένες κάνοντας την εισβολή, απ' τη στιγμή που μέσα στο πρώτο 24ωρο προκάλεσαν στο Τσχινβάλι σφοδρούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα το θάνατο 1.400 αμάχων, ο Γεωργιανός πρέσβης αρκέστηκε να πει πως «δυστυχώς τα θύματα μεταξύ αμάχων συμβαίνουν σε πολέμους».

Ερωτηθείς εάν η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε την Τιφλίδα να επαναδιεκδικήσει Αμπχαζία και Ν. Οσετία, ο Ζ. Αλεξιάζντε απέφυγε να απαντήσει, χαρακτηρίζοντας το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «όχι μόνον στρατιωτικό οργανισμό αλλά και τέτοιο δημοκρατικών αξιών που φέρνει γενικότερη ευημερία στους λαούς χωρών που εντάχθηκαν»(!)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ