ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
1947: Φωταγωγείται η Ακρόπολη: «Να φύγουν οι Αγγλοι»

Στη φωτογραφία -ενθύμιο εικονίζονται οι: Στάθης Τσεκούρας (αριστερά) και Μαρίνος Πετρούνιας που ανέβηκαν πριν την επιχείρηση στην Ακρόπολη για αναγνώριση της περιοχής
Στη φωτογραφία -ενθύμιο εικονίζονται οι: Στάθης Τσεκούρας (αριστερά) και Μαρίνος Πετρούνιας που ανέβηκαν πριν την επιχείρηση στην Ακρόπολη για αναγνώριση της περιοχής
Φλεβάρης του 1947. Η Αθήνα κάτω από την μπότα των νέων κατακτητών, των Αγγλων και των Αμερικανών. Το κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς υπό την καθοδήγησή τους τρομοκρατεί, συλλαμβάνει, εκτοπίζει, βασανίζει, δολοφονεί. Μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας.

Μέσα στο σκοτάδι της νέας τυραννίας, το βράδυ της 2ης του Φλεβάρη του 1947, η Αθήνα «φωτίζεται» από μια επιγραφή που εμφανίζεται στη βορινή μετόπη της Ακρόπολης και γράφει: «Να φύγουν οι Αγγλοι»!

Ηταν το αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ και αναπτέρωσε το φρόνημα του λαού.

Ενας από τους «δράστες», ο Μαρίνος Πετρούνιας, περιγράφει στο «Ριζοσπάστη» της 26ης του Γενάρη 2001 ως εξής εκείνη την επιχείρηση: «Ξεκινήσαμε απογευματάκι. Είχε σχεδόν σκοτεινιάσει. Είχαμε πάρει αρκετούς αγωνιστές, άντρες και κοπέλες, ο καθένας στη θέση του. Μαζί μας είχαμε και τους τεχνικούς για ό,τι χρειαζότανε. Η επιγραφή ήταν μεγάλη και βαριά, είχε μεγάλο μάκρος. Το κάθε γράμμα της είχε ένα μέτρο ύψος και, περίπου, 120 λαμπτήρες. Ηθελε μεγάλη προσοχή στη μεταφορά της. Μάλιστα, όταν ο δρόμος που κάναμε ήταν ανηφορικός και πολλές φορές είχε μεγάλο ανέβασμα, περνούσαμε μέσα από δέντρα μέχρι να φτάσουμε την άσφαλτο στους πρόποδες της Ακρόπολης κάτω από το Ερεχθείο. Οταν φτάσαμε στην άσφαλτο σταθήκαμε και γίναμε όλοι ζευγάρια. Ημασταν αρκετά ζευγάρια πάνω στο δρόμο σκόρπια, ενώ προχωρούσαμε, ανεβάζοντας την επιγραφή στην Ακρόπολη από το πέρασμα που είχαμε υπόψη μας... Σε λίγο, η επιγραφή είχε μπει στη θέση της. Ο σ. ηλεκτρολόγος έκανε τη σύνδεση με ηλεκτροφόρο σύρμα μιας κολόνας του ηλεκτρικού και, στη συνέχεια, τον παρατήρησα να περνάει το καλώδιο που ερχόταν από την επιγραφή σ' ένα πεύκο και να βάζει διακόπτη στο καλώδιο. Στο σημείο αυτό, άρχισαν να αποχωρούν οι δυνάμεις μας, να κατεβαίνουν χωρίς θόρυβο στην πόλη. Μόλις αποχώρησαν όλοι, έτρεξα, έστριψα το διακόπτη και είδαμε την επιγραφή να ανάβει... Πήγαμε προς τη "Μ. Βρετάνία" και σταθήκαμε πάνω στα σκαλιά της εισόδου του ξενοδοχείου, ξεχειλίζοντας από χαρά, καθώς βλέπαμε την όμορφη επιγραφή μας να λάμπει και καμαρώναμε.

Αναμμένη η επιγραφή έμεινε αρκετή ώρα, γιατί, όπως μάθαμε εκ των υστέρων, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας δεν πλησιάσανε αμέσως να τη σβήσουν, φοβούμενοι ότι την είχαμε παγιδευμένη με ηλεκτρικό».


ΠΡΟΣΩΠΑ

ΜΠΕΡΤΡΑΝΤ ΡΑΣΕΛ
ΜΠΕΡΤΡΑΝΤ ΡΑΣΕΛ
1907 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων, πολύπλευρος επιστήμονας, παιδαγωγός και κοινωνικός παράγοντας. Η ανακάλυψη του περιοδικού νόμου χρονολογείται στις 17 Φλεβάρη του 1869 όταν ο Μεντελέγιεφ συνέταξε τον πίνακα με τίτλο: «Μια δοκιμή για ένα σύστημα στοιχείων βασισμένο στα ατομικά τους βάρη και τις χημικές ομοιότητες». Η ανακάλυψη αυτή ήταν το αποτέλεσμα έρευνας πολλών χρόνων. Στην αρχή ο πίνακας αντιμετωπίστηκε συγκρατημένα από την επιστημονική κοινότητα, όμως στη συνέχεια κέρδισε τη γενική αναγνώριση και θεωρείται μοναδικός οδηγός στη μελέτη της ανόργανης χημείας.

1970. Πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών ο Μπέρτραντ Ράσελ, Αγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος. Διατύπωσε τις αρχές της μαθηματικής λογικής (1912), έγραψε σπουδαία μαθηματικά και φιλοσοφικά βιβλία. Του απονεμήθηκε το βραβείο «Νόμπελ» στα Μαθηματικά το 1950. Απολύθηκε από καθηγητής του Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ και φυλακίστηκε δυο φορές, επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Πέθανε το 1970.


ΜΕΝΤΕΛΕΓΕΦ
ΜΕΝΤΕΛΕΓΕΦ

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1556 Ο χειρότερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ, σημειώνεται στις επαρχίες Σάανξ, Σάνσι και Χέναν της Κίνας και προκαλεί το θάνατο περίπου 830.000 ανθρώπων.

1878 Τα ελληνικά στρατεύματα εισέρχονται στη Θεσσαλία. Στις 7 του Φλεβάρη ανακαλούνται.

1943 Με την παράδοση των τελευταίων Γερμανών, που πολιορκούσαν την πόλη, λήγει η μάχη του Στάλινγκραντ. Κράτησε 140 μέρες και έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά των ναζί.

1966 Τερματίζεται επίσημη επίσκεψη του Μακάριου στην Αθήνα, στην οποία συμφωνείται μεταξύ άλλων η από κοινού υπεράσπιση του «ενιαίου αμυντικού χώρου» Ελλάδας - Κύπρου, αλλά και η μη εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων στην Κύπρο, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της Ελλάδας.

1971 Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντα, Ιντι Αμίν, αναλαμβάνει όλες τις εξουσίες ως αρχηγός του Κράτους.

1980 Πολιτική θύελλα προκαλεί η πρόσκληση που απευθύνει ο ρατσιστής ηγέτης Ιαν Σμιθ - πρωθυπουργός της Ροδεσίας επί 14 χρόνια - στους λευκούς οπαδούς του να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές τον ηγέτη των μαύρων ανταρτών Τζόσουα Νκόμο.

1984 Από τον Ιούλη του 1974, η ΚΥΠ δεν παρακολουθεί πολιτικούς, δηλώνει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αγ. Κουτσόγιωργας, απαντώντας στην καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καλούδη.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τοπικά στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα νοτιοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι που βαθμιαία στο Αιγαίο θα γίνουν μέχρι πολύ ισχυροί. Στην υπόλοιπη χώρα νότιοι μέχρι μέτριοι που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-14, στην υπόλοιπη χώρα και το Ιόνιο από 7-17, στο Αιγαίο από 9-18 και στη Θεσσαλονίκη από 5-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και από το απόγευμα στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-15 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ