ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
Απ' τη σκοπιά της λαϊκής εξουσίας

Το πλάνο πρόβλεπε να πάρουμε ηλεκτρονικά τα αποκόμματα από τις χτεσινές εφημερίδες και από κει που θα 'μασταν να κάνουμε τα απαραίτητα σχόλια. Είναι κάτι που το επιτρέπει η τεχνολογία σήμερα, το κάνουμε όποτε χρειαστεί.

Το πλάνο άλλαξε. Το άλλαξαν οι πρωταγωνιστές. Οχι αυτοί που παρουσιάζονται σαν πρωταγωνιστές στα πρωτοσέλιδα, αλλά μερικοί από κείνους που ενώ σηκώνουν τον δικό τους σταυρό, όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω, αλλά επιμένουν κι εξακολουθούν να δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς, αντίστασης και προοπτικής.

Βίτσι, χτες, στον καφενέ ενός απ' τα χωριά του. Το κομπιούτερ σε ασύρματη σύνδεση, τα αποκόμματα απ' τον αστικό Τύπο στην οθόνη. Ψάχνεις τα θέματα που προβάλλουν τα πρωτοσέλιδα κι ύστερα τα κύρια άρθρα: Μια σούπα όλοι: επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μισθωτοί «με δεύτερη δουλειά». Ολοι παρουσιάζονται σαν ισότιμοι φοροφυγάδες!

Πρώτο σχόλιο: Ολα αυτά, απ' την απόσταση που μας χωρίζει φαντάζουν και τελικά είναι ένα τίποτα. Μια απάτη, για να συνεχίσει το γκουβέρνο να είναι γκουβέρνο και οι αποκάτω ακόμα πιο κάτω. Να νιώθουν κι ένοχοι γιατί ψάχνοντας τρόπο να ζήσουν τα παιδιά τους κάνουν δεύτερη δουλειά με «μαύρα», άρα φοροκλέφτες κι αυτοί, κατά το γκουβέρνο. Ισα κι όμοια με τον καπιταλιστή, που έχει χίλιους τρόπους να είναι φορολογικά νόμιμος, αυτός, η βδέλλα που ζει απ' το αίμα των εργατών. Κλείνεις την οθόνη. Η κουβέντα στο διπλανό τραπέζι είναι πιο ζωντανή. Οι άνθρωποι μιλάνε για την ερημιά, για τη νέα ξενιτιά, για τη ζωή που δε βγαίνει. «Τα καλύτερά μου χρόνια ήταν στο αντάρτικο, τότε ζούσαμε» τον ακούς να λέει. Τι γίνεται; Μήπως χάσαμε κάποιο ίσο; Καθόμαστε και σχολιάζουμε την κάθε μπαρούφα στον αστικό Τύπο, όταν η ζωή είναι αλλού; «Το Κόμμα», λέει, «αχ το Κόμμα, αν δεν ήτανε το Κόμμα δε θα ζούσαμε. Γιατί; Ξέρεις; Είχαμε πάρει τα όπλα και στο πρώτο αντάρτικο κι αυτό δεν μας το συγχώρησαν ποτέ αυτοί που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Με το Κόμμα όμως βγήκαμε πάλι στο βουνό. Και ζήσαμε. Να σου πω έναν έναν πώς γυρίσαμε από τις σοσιαλιστικές χώρες. Ολοι επιστήμονες, τεχνίτες, μάθαμε γράμματα. Και τώρα καμαρώνουμε τα παιδιά μας, να προκόβουν κι αυτά με ψηλά το κεφάλι. Μην ακούς. Ηταν δύσκολα, πολύ δύσκολα στο αντάρτικο. Αμα ήτανε όμως πάλι αντάρτης θα 'βγαινα».

Α ρε μπαρμπα-Θόδωρα.

Που δεν είσαι προμηθευτής νοσοκομείων κι έτσι δε θα μάθεις ποτέ πως έχει προκύψει θέμα μέγα μεταξύ των προμηθευτών που ζητάνε να ξαναμοιραστεί η πίτα. Κι επιμένεις πως ή θα ξεσηκωθεί ο λαός, ή θα χάνει διαρκώς...

Στο Βίτσι, λοιπόν. Περιμένοντας τους συντρόφους από την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη που θα 'ρθουν σήμερα. Από τις Οργανώσεις που βγήκαν μπροστά στην άμιλλα στην περσινή Οικονομική Εξόρμηση που έγινε για να φτιαχτεί το κτίριο που θα στεγάσει το αρχείο του ΚΚΕ.

Ο μπαρμπα-Θόδωρας με το «καλησπέρα» συστήνεται: «Βγήκα στο βουνό στις 17 Ιούνη του '47». «Βγήκα στο βουνό», είπε. Δεν τον πήρε κανείς με το ζόρι. Βγήκε στο βουνό. Ρωτάς «γιατί» κι ένας ποταμός φουσκώνει αφήγηση. Ο γιος του από δίπλα έχει ακούσει άπειρες φορές την ιστορία. Ξαναβουρκώνει. Πάει σ' ένα συρτάρι βγάζει ένα «ντιβιντί» και το βάζει να παίζει. Είναι το αφιέρωμα στον ΔΣΕ που είχε μοιραστεί μαζί με τον «Ριζοσπάστη». Ο μπαρμπα-Θόδωρας σα να μην το έχει ξαναδεί φωνάζει συνέχεια «σταμάτα το εδώ» κι αρχίζει να λέει μια ιστορία για κάποιον που αναγνώρισε. «Ξεκινήσαμε μαζί απ' το Σινιάτσικο...».

Το πρώτο «ντιβιντί» έχει τελειώσει, κάποιος βγάζει απ' την τσάντα ένα άλλο, είναι το «τρέιλερ» απ' τη ταινία της Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους». «Φύταγα αίμα», ακούγεται να λέει μια αντάρτισσα. Ανοίγει άλλη κουβέντα, επιμένει ο παππούς να μας πει πώς βάφτηκε ο Λαιμός ως πέρα στην Κούλα κόκκινος απ' το αίμα κείνη τη μέρα. Θυμάται ξάφνου τον Βαϊνά: «24 χρονώ διοικητής, το βάζει ο νους σου; παλικάρι απ' τα γεννοφάσκια του». Στην οθόνη μια αντάρτισσα ρωτάει «ξέρεις πόσα ποτάμια είναι απ' τον Εβρο ως εδώ; τα πέρασα όλα». Ηταν απ' την όγδοη μεραρχία, του Σοφιανού.

Εχουμε χάσει το λογαριασμό. Εχουνε μπλέξει οι αφηγήσεις. Γυρνάει η κουβέντα στους συντρόφους που θα 'ρθουν: «Να τους πάτε στο νοσοκομείο, τώρα το 'χουν φτιάξει, να δεις πώς ήταν, μια σπηλιά χωμένη τότε...».

Προσπαθείς να ξαναγυρίσεις στα σχόλια για τα άρθρα στον αστικό Τύπο. Αδύνατο. Πάνω που πας να βάλεις σε δημόσια συζήτηση τη θέση του ΚΚΕ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μ' αφορμή τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που διάβασες λίγο πριν, μπαίνει στην κουβέντα η συντρόφισσα Ελπινίκη: «Αχ παιδί μου, αν δεν είχαμε εμείς τον Τζαμαλούκα δε θα μιλάγαμε τώρα».

Κλείνεις το κομπιούτερ κι αρχίζεις να ρωτάς πώς θα πας στη ρεματιά που ήταν το νοσοκομείο πάνω απ' τις Καρυές. Θα 'ρθουν οι σύντροφοι σήμερα και πρέπει να ξέρουμε τι λέμε, να μπορούμε με παραδείγματα να δείξουμε τι σημαίνει λαϊκή εξουσία. Κι εδώ στην Πρέσπα, στα 40 τόσα χωριά γύρω απ' το Βίτσι, η λαϊκή εξουσία είχε γίνει πράξη. Να υλικό πολύτιμο για να φιλοξενηθεί στο αρχείο του ΚΚΕ έτσι που να γίνεται εργαλείο στον αγώνα που δίνουμε για τον ίδιο στόχο: τη λαϊκή εξουσία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΦΟΡΟΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ

ΜΙΑ ΣΟΥΠΑ ΟΛΟΙ: «Είναι γνωστό ότι κάποιοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ άλλοι, συχνά με πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, φοροδιαφεύγουν σκανδαλωδώς. Και δεν είναι μόνο οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου - ούτε άλλωστε έχει νόημα να μπαίνουν στο στόχαστρο κάποιες κατηγορίες πολιτών. Είναι και επιχειρήσεις, είναι και επαγγελματίες, είναι και μισθωτοί με δεύτερη δουλειά (...) να ισχύσουν για όλους και με αυστηρότητα οι φορολογικοί κανόνες (...) θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τόσο η ανάγκη για τον περιορισμό των ελλειμμάτων όσο και η απαίτηση των πολιτών για φορολογική δικαιοσύνη» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ...ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ: «Γιατροί με καθαρό ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ διατηρούν ιατρείο στο Κολωνάκι! Προφανώς, φυτοζωούν ή με δανεικά συντηρούν τη φήμη τους στο κοσμικό και ακριβό κέντρο της Αθήνας (...) Κανείς, όμως, δεν γνώριζε, ούτε μπορούσε να φανταστεί, ότι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου δήλωσαν 300 και 640 ευρώ ετήσιο καθαρό εισόδημα (...) επιδίδονται στο σπορ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από τους οποίους ένας στους δύο δηλώνει εισόδημα μικρότερο από τους μισθωτούς και ένας στους τέσσερις λιγότερα από τους συνταξιούχους (...) ζητούμενο δεν είναι να μπει χαράτσι με πρόχειρα και αυθαίρετα μέτρα, αλλά να διαμορφωθεί, επιτέλους, ένα δίκαιο, αξιόπιστο φορολογικό σύστημα (...) η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί ο στόχος, δεν πρέπει να σταματήσει στους γιατρούς του Κολωνακίου, αλλά να φτάσει σε πράξεις αξιοπιστίας» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ για πλήρη σταθερή δουλειά για όλους

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ωδινεν όρος στις Βρυξέλλες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΕΥΡΩΠΗ αποκτά πνοή

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-έγκλημα στο... Κολωνάκι

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΡΟΙ... γιατροί στο Κολωνάκι!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μεγαλογιατροί με ιό φτώχειας!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απέσυραν υπό πίεση και τα ημίμετρα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

Η ΑΥΓΗ: Πάγος στην κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΩΤΗ ΗΤΤΑ με... αυτογκόλ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φοβίζουν χρέος και spread Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο

Η ΧΩΡΑ: Πράσινες αντιδράσεις για το πάγωμα μισθών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ κατά των μέτρων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ» ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δεν έχεις, δε γιατρεύεσαι

«Με την έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τη νοσηλεία. Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε τετράμηνη έρευνα που έγινε στα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο Ντελαφοντέν, στο Σεν Ντενίς της Γαλλίας. Από τους ασθενείς, το 80% ήταν με προσωρινή εργασία και το 17% ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας (το 8% από αυτούς ήταν παράνομοι μετανάστες). "Για την ώρα δεν μας απαγορεύουν να παρέχουμε ιατρικές φροντίδες σε ασθενείς που δεν είναι ασφαλισμένοι, αλλά σύντομα θα συμβεί κι αυτό", δήλωσε ο ειδικός χειρουργός Φιλίπ Μπαρίλ σε συνέδριο που έγινε στο νοσοκομείο Ντελαφοντέν με θέμα "Προσωρινή εργασία και περίθαλψη". Σύμφωνα με τη Ζανίν Ροσεφόρ, υπεύθυνη του κέντρου περίθαλψης των Γιατρών του Κόσμου, "ένας ασθενής με προσωρινή εργασία ζει περίπου 10-15 χρόνια λιγότερο από έναν ασθενή με τακτική εργασία".

Ταξικό ζήτημα και ο καρκίνος

Και ο καρκίνος ακόμη κι αυτός έχει γίνει ένα ταξικό ζήτημα. Η πρόταση που διατύπωσε στις αρχές της εβδομάδας αμερικανική κυβερνητική επιτροπή να μην κάνουν πια μαστογραφία κάθε χρόνο οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι μια δυσάρεστη προειδοποίηση για όσους δεν έχουν να πληρώσουν για την υγεία τους. Οπως επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι Κέιτ Ράντολ και Μπάρι Γκρέι, οι στατιστικές δείχνουν ότι, από τις γυναίκες που είναι σήμερα 40 ετών, το 1,44% θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού την προσεχή δεκαετία. Μάλιστα η ίδια επιτροπή παραδέχεται πως οι μαστογραφίες περιόρισαν κατά 15% τη θνησιμότητα των γυναικών ηλικίας 40-49 ετών. Ομως, παρ' όλα αυτά καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα στοιχεία δεν είναι επαρκή ώστε η μαστογραφία να θεωρηθεί επιβεβλημένη γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Πίσω από την πρόταση της επιτροπής είναι ευδιάκριτη η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης και των ασφαλιστικών εταιρειών να περιορίσουν το κόστος τους.

Περίθαλψη με το δελτίο

Θα έρθει ίσως μια μέρα που οι κυβερνήσεις θα βάλουν στις υπηρεσίες υγείας "δελτίο", κόβοντάς τες από τα πιο ευάλωτα και παρέχοντάς τες μόνο στα πιο εύπορα τμήματα του πληθυσμού. Αλλωστε ο στενός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε ιατρικά θέματα Ιζέκιελ Εμάνουελ το είχε γράψει ξεκάθαρα στο περιοδικό "Ηastings Center Report", το 1996, φέρνοντας για παράδειγμα τη διακοπή της περίθαλψης σε ασθενείς που πάσχουν από γεροντική άνοια. Και θα είναι αυτό μια νέα ευγονική, που θα διαιωνίζει το είδος των πλουσίων και θα εξοντώνει το είδος των φτωχών» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ