ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
Κανένα άλλοθι σ' αυτήν την εξουσία

Η υπόθεση «Ζήμενς» δεν είναι γενικώς ένα «υπό διερεύνηση» σκάνδαλο, είναι καθρέφτης μιας πολιτικής που αυτή καθαυτή είναι σκάνδαλο. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και γι' αυτήν την υπόθεση καθώς είναι και αυτά γεννήματα της ίδιας μήτρας που γεννάει τέτοια σκάνδαλα.

Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όλοι όσοι δήθεν εκπλήσσονται για τις «παραγραφές» ενώ ταυτόχρονα υμνούν το «θάρρος» των δύο κομμάτων που κυβερνούν εναλλάξ τα τελευταία χρόνια ότι δήθεν τόλμησαν να διερευνήσουν το σκάνδαλο, ενώ το μόνο που έκαναν ήταν να ενισχύσουν όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν σε συσκότιση το θέμα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιοέρχεται ως πρόσθετο στοιχείο εμπαιγμού η επιχείρηση «διαφάνεια και συμμετοχή» με μακρά στόχευση: Την ώρα που η αστική τάξη ελέγχει απόλυτα τα κόμματά της, ζητείται ο έλεγχος όσων δεν ελέγχονται από την αστική τάξη. Εισάγεται ως και η επιλογή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων με έλεγχο - από ποιον άραγε - εκτός των εσωτερικών διαδικασιών του κάθε κόμματος.

Η αστική τάξη ξέρει ότι η εξουσία της έχει ημερομηνία λήξης και προσπαθεί να την παρατείνει όσο μπορεί, σπέρνοντας αυταπάτες, έτσι που να αθωώνεται αυτό που επί της ουσίας είναι η εξουσία της: μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Γιατί,όλο και περισσότεροι ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα κατανοούν πως κάτι δεν πάει καλά με μια πολιτική που στο όνομα της νομιμότητας τσακίζει εργαζόμενους. Ολο και περισσότεροι αρνούνται να δεχτούν πως, επειδή έκαναν το λάθος να ψηφίσουν τους δημίους τους πρέπει και να βάλουν το κεφάλι στον ντορβά. Ολο και περισσότεροι αρχίζουν να ταυτίζουν τη σημερινή πολιτική εξουσία με την οικονομική ολιγαρχία, κατανοούν δηλαδή ότι στην εξουσία βρίσκεται η ίδια η αστική τάξη, άρα η συνείδησή τους είναι πιο κοντά στην επόμενη θέση: Οτι πρέπει να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία.

Αυτές τις διαπιστώσεις μετρά το επιτελείο της αστικής τάξης και προσπαθεί να αποδείξει ότι αξίζει να στηριχτεί το πολιτικό σύστημα, ότι η δημοκρατία λειτουργεί, ότι είναι στο χέρι των πολιτών να ελέγχουν την εξουσία.

Σ' αυτήν την προσπάθειατους ξεφεύγουν κρίσιμες λέξεις που αποκαλύπτουν τον πραγματικό συγγραφέα πίσω από τις υπογραφές διαφόρων πανεπιστημιακών: «Διαφάνεια και Συμμετοχή». Είναι και τα δύο συνθήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των οποίων τα θύματα εμφανίζονται και να γνωρίζουν τι θα πάθουν και να συμμετέχουν στην απόφαση να πάθουν.

Οι συντάκτες τέτοιων κειμένων γνωρίζουν πως τέτοια συνθήματα είναι λόγια του αέρα καθώς μέτρο πάντων για τα λαϊκά στρώματα είναι πλέον η ίδια η εμπειρία. Αυτή, για παράδειγμα, λέει πως μια «ΜΚΟ» ονόματι ΓΣΕΕ υπέγραψε πάγωμα και μείωση μισθών. Αυτή η εμπειρία λέει πως εκατοντάδες «κινήσεις πολιτών» εξασφαλίζουν με το αζημίωτο καθημερινά άλλοθι στην κυβέρνηση να προωθεί την πολιτική της. Η εμπειρία λέει πως με «κοινωνική ευθύνη» οι επιχειρήσεις τσακίζουν τους εργάτες τους κι ύστερα εμφανίζονται φιλάνθρωπες.

Οι συντάκτεςτέτοιων κειμένων δεν κρύβουν την προσπάθειά τους να αφαιρέσουν ευθύνη από το καπιταλιστικό κράτος, να τη μεταφέρουν στην πλάτη των θυμάτων. Ετσι, καλούν να δεχτούμε ότι δεν φταίει το κράτος των καπιταλιστών για τις ελλείψεις στα σχολεία, δεν φταίει το κράτος για την κατάσταση στα νοσοκομεία, δεν φταίει το κράτος γιατί ένας ανασφάλιστος εργάτης που έχασε τα χέρια του στο μεροκάματο δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Φταίει το κεφάλι το ξερό του που πήγε και σακατεύτηκε, φταίνε οι γονείς που δεν πληρώνουν την καθαρίστρια, φταίνε οι συγγενείς που δε σφουγγαρίζουν το νοσοκομείο και πάει λέγοντας.

Ασχετο: Σε κάθε θέμα που προκύπτει από την κυβερνητική πολιτική, επιφανείς αστοί αρθρογράφοι σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση. Εννοούν μια πρόταση εντός αυτής της πολιτικής. Ομως, το ΚΚΕ, μόνο το ΚΚΕ, έχει καταθέσει μια συνολικά διαφορετική πρόταση. Για μια λαϊκή οικονομία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στα πλαίσια της οποίας - για παράδειγμα - και όλη η ιστορία των επαγγελμάτων θα βρει την αντιστοίχησή της. Ε, αυτή η πρόταση δεν υπάρχει για τους αστούς αρθρογράφους γιατί είναι με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και οικονομία. Μέχρι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, να την κάνουν σημαία στις διεκδικήσεις τους έχοντας καθαρό πως σωτηρία δεν υπάρχει για κανέναν όσο κουμάντο κάνει το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων έχει ένα και μόνο στοιχείο. Πώς θα εξαφανίσει τους μικρούς και θα συγκεντρώσει τη δουλειά στις εταιρείες. Τα περί «μη ενδιαφέροντος» των μονοπωλίων για μια τέτοια συγκέντρωση ας τα πουν αλλού. Παράδειγμα; Ηδη η λογιστική είναι μια δουλειά που για έναν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων απ' όλον τον κόσμο γίνεται συγκεντρωμένα στην Ινδία από δυο τρεις πολυεθνικές που αξιοποιούν εκεί το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτό θέλουν και για εδώ. Να τους κόψουμε τη φόρα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΤΑΝ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: «Η απονομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας προμηνύει για κάποιους την εκκωφαντική κατάρρευσή της. Ποιος θα επωφελούνταν από μια τέτοια κατάρρευση όμως; Η πολιτική εξουσία είναι η πλέον ελεγχόμενη από τους πολίτες. Οχι ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη καθώς παρεισφρέουν μηχανισμοί διαστρέβλωσης, όπως η διαπλοκή με την οικονομική εξουσία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά αν υπάρχει μία, μία έστω, εξουσία που είναι έστω και μερικώς ελεγχόμενη από τους εξουσιαζόμενους, αυτή είναι η πολιτική. Και είναι η μόνη, που αν ελεγχθεί αποτελεσματικά και νομιμοποιηθεί επαρκώς, μπορεί με τη σειρά της να θέσει φραγμούς και στην οικονομική εξουσία -σε υπερεθνικό πλέον επίπεδο- και στην εξουσία των ΜΜΕ. Αρα, αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η ανασύνταξη των μηχανισμών ελέγχου της πολιτικής εξουσίας στη βάση δύο αρχών, της συμμετοχής και της διαφάνειας».

ΑΘΩΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: «Η ενίσχυση της διαβουλευτικής και συμμετοχικής δημοκρατίας πρέπει να υλοποιηθεί μέσω του σχεδιασμού θεσμών που να επιτρέπουν και να παρακινούν σε εντονότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της πολιτείας. Προς το παρόν η ολοένα και διευρυνόμενη ανάγκη συμμετοχής διυλίζεται μέσα από τις ποικίλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Η πύκνωση των κινήσεων αυτών είναι δείγμα ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας και αποστασιοποίησής της, αργής αλλά σταθερής, από το δόγμα «για όλα φταίει το κράτος». Από την άλλη η διαφάνεια αφορά τον έλεγχο της διαπλοκής και του πολιτικού χρήματος, των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, μέσω ανεξάρτητων αρχών και προϋποθέτει αυτονοήτως τη διάκριση ελεγχόμενων και ελεγκτών».

(τα αποσπάσματα από άρθρο της Λ. Παπαδοπούλου, επίκουρης καθηγήτριας στο ΑΠΘ / ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ οι ευθύνες για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ»

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ με τα πορίσματα για Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΑΙΔΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικά παίγνια για τη Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΑΣΙΝΟ «ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ» για μίζες 200 εκατ. ευρώ

Η ΑΥΓΗ: Σκάνδαλο η «κάθαρση» από ΠΑΣΟΚ -

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΙΜΕΝΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ο πιο μεγάλος μπαταχτσής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διέξοδο «βλέπει» η αγορά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Θα πληρώνουμε μέχρι και την ασπιρίνη

TΑ ΝΕΑ: «Καλλικράτης» και στα σχολεία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αυτοί που δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο

«Τα δύο μεγάλα κόμματα δέχονται για πρώτη φορά να διερευνηθούν οι ευθύνες δικών τους στελεχών σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί και είναι πολύ θετικό. Ταυτοχρόνως, όμως, συνιστά μέγιστη υποκρισία, καθώς γνωρίζουν καλά ότι οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί. Ο νόμος είναι σαφής και η Βουλή οφείλει να τον σέβεται, όχι να στέλνει στους δικαστές παραγεγραμμένες υποθέσεις για να τους επιρρίψει μετά την ευθύνη, όταν εκείνοι θα κάνουν τη δουλειά τους πιστοποιώντας την παραγραφή. Η κοινή γνώμη απαιτεί κάθαρση και για τη μεγάλη υπόθεση της Siemens. Τι θα συμβεί όμως τώρα; Ούτε κανείς θα τιμωρηθεί, αφού η υπόθεση δεν θα φτάσει ποτέ στα δικαστήρια, αλλά και οι κατονομαζόμενοι ως υπεύθυνοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να δικασθούν, ώστε να αποδείξουν την ενδεχόμενη αθωότητά τους. Ολα αυτά δεν συνιστούν πραγματική κάθαρση και σίγουρα δεν μειώνουν τον θυμό μιας κοινής γνώμης, που γνωρίζει πια για το "έγκλημα" αλλά δεν βλέπει την τιμωρία» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...και τα δεδομένα που δε θέλουν να δουν

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική τους. Εχουν πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου. Προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσων από κυβερνητικές θέσεις χειρίστηκαν τις συμβάσεις της ΖΗΜΕΝΣ σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν. Πρέπει να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς της αρμοδιότητάς τους, για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου που όπως έχει αποδειχθεί πήραν χρήματα από το ταμείο της ΖΗΜΕΝΣ). Το ΚΚΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που δυσκολεύουν και κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια. Σχετίζονται πρώτα από όλα με το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος, π.χ. τις ανώνυμες μετοχές, τις δυνατότητες των off sore εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο και να καλύπτονται πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία κλπ. Σχετίζονται επίσης με τη δραστηριοποίηση μηχανισμών συγκάλυψης για το σβήσιμο των ιχνών και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το κλείσιμο της υπόθεσης από τη ΖΗΜΕΝΣ» (από τη δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ