ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΤΟ "ΦΡΟΥΡΙΟ" ΤΟΥ κ. ΝΤΟΪΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

"Tο χρήμα κάνει τη γη να γυρίζει". Αυτός είναι ο τίτλος του τραγουδιού από τη διάσημη κινηματογραφική ταινία "Καμπαρέ" που ερμήνευσε η χορωδία της Οπερας της Φρανκφούρτης στο φινάλε της εντυπωσιακής τελετής που έγινε την Τρίτη, 30 Ιουνίου, για την ενθρόνιση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντόιζενμπεργκ.Ταιριαστό φινάλε για μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκατοντάδες τραπεζίτες και εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Γι' αυτούς όλους η έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ένας απ' τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία για την εδραίωση και την ενίσχυση των συμφερόντων τους, ήταν ένα σύμβολο της κυριαρχίας του μονεταρισμού όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για την κατανόηση του ρόλου που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραθέτουμε το άρθρο 107 της Συνθήκης του Μάαστριχτ: "Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που της ανατίθενται με την παρούσα συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε ζητά, ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά, ή μη θεσμικά όργανα της Κοινότητας, τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό".

****

Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοφανή συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος σε έναν τραπεζικό οργανισμό ο οποίος θα αποφασίζει με τον παραπάνω τρόπο για τη νομισματική, πιστωτική και συναλλαγματική πολιτική τόσο σε γενικό κοινοτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο του κάθε κράτους -μέλους χωριστά. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ορίζει με σαφήνεια τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο άρθρο 105, το οποίο αναφέρει ότι: "τα βασικά καθήκοντα είναι: να χαράζει και να εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική της Κοινότητας, να διενεργεί πράξεις συναλλάγματος, να κατέχει και να διαχειρίζεται τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κρατών- μελών". Ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων εντός της Κοινότητας". Με λίγα λόγια όλο το χρήμα των κρατών - μελών περνά στα χέρια της ΕΚΤ και αυτή θα κανονίζει πόσο, πότε και πώς θα κυκλοφορεί, χωρίς μάλιστα να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

****

Η αλήθεια είναι ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ εξοπλίζει με τρομακτικές εξουσίες και αρμοδιότητες την ΕΚΤ σε σημείο που να δικαιολογείται απολύτως η εκτίμηση ότι εισερχόμαστε σε ένα καθεστώς "δικτατορίας των τραπεζιτών".

Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, αφού η κυκλοφορία του κοινού νομίσματος απαιτεί έναν οργανισμό που θα είναι υπεύθυνος για την κοπή και την κυκλοφορία του. Εδώ όμως έχουμε μια υπερτράπεζα η οποία δε θα είναι απλώς αρμόδια για την κυκλοφορία του "εύρω", αλλά θα έχει το δικαίωμα να χαράσσει πολιτική στον κρίσιμο νομισματικό τομέα αλλά και στον πιστωτικό και στο συναλλαγματικό. Πολιτική η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλα τα κράτη - μέλη, έστω κι αν αυτή είναι εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων.

Φυσικά όλες αυτές τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες τις αποκτά η ΕΚΤ εν ονόματι των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων.Αν λάβουμε υπόψη ότι η χάραξη της νομισματικής πολιτικής εκχωρείται στην ΕΚΤ, ενώ η δημοσιονομική πολιτική προσδιορίζεται αυστηρά από το "Σύμφωνο της Σταθερότητας", τότε τι απομένει στις κυβερνήσεις για την άσκηση οικονομικής πολιτικής; Οι... μισθοί των εργαζομένων!

Από το 1999 και μετά, το μόνο εργαλείο οικονομικής πολιτικής για τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα είναι η εισοδηματική πολιτική σε συνδυασμό με τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για τη μείωση του κόστους εργασίας, η καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος για την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές...

****

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ίδρυση της ΕΚΤ σαν νίκη των δυνάμεων της οικονομίας επί της πολιτικής. Ομως η ΕΚΤ αποδεικνύει ότι έχει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο.

Σκεφθείτε μόνο τι θα γίνει αν σε μια, ή σε περισσότερες χώρες - μέλη κάτω από την πάλη των εργαζομένων έχουμε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και κατά συνέπεια ρήξη με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Τι θα συμβεί αν μια κυβέρνηση που θα προκύψει απ' αυτή τη διαδικασία αποφασίσει να διεκδικήσει το δικαίωμά της να χαράσσει και να υλοποιεί μια οικονομική πολιτική προς όφελος των εργαζομένων, κατά των μονοπωλίων; Είναι σαφές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λειτουργήσει σαν ανασταλτικός και κατασταλτικός παράγοντας χρησιμοποιώντας τις απόλυτες εξουσίες της.

Ισως λοιπόν αυτός να είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες στην απόφαση να ενώσουν σήμερα τις δυνάμεις τους με την ίδρυση της ΕΚΤ, αφού έτσι εξασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους κατά τον καλύτερο τρόπο και "θωρακίζονται" απέναντι σε όποιες "δυσάρεστες εκπλήξεις", τούς επιφυλάσσει το μέλλον. Με λίγα λόγια χτίζουν ένα σιδερόφρακτο "φρούριο" στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εφοδιάζουν με τις απαραίτητες προμήθειες, με "όπλα και πυρομαχικά" για να είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη, όταν αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. Βέβαια και σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, οι κυρίαρχες δυνάμεις πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν για πάντα την κυριαρχία τους, χτίζοντας κάστρα, φρούρια που θα τους εξασφάλιζαν. Πολλοί και στο παρελθόν είχαν πιστέψει ότι μπορούσαν να κηρύξουν το "τέλος της ιστορίας" και βεβαίως διαψεύστηκαν οικτρά. Η ταξική πάλη, η πάλη των λαών, γκρέμισε σαν χάρτινους πύργους, φρούρια πολύ μεγαλύτερα, απ' το φρούριο που από την 1η Ιουλίου διοικεί ο κ. Ντόιζενμπεργκ. Γιατί ο κ. Ντόιζενμπεργκ και οι φίλοι του μπορεί να πιστεύουν ότι "το χρήμα κάνει τη Γη να γυρίζει", όμως η ιστορία διδάσκει ότι η Γη κινείται από την πάλη των λαών για το αύριο.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Για την κατανόηση του ρόλου που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραθέτουμε το άρθρο 107 της Συνθήκης του Μάαστριχτ: "Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που της ανατίθενται με την παρούσα συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε ζητά, ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά, ή μη θεσμικά όργανα της Κοινότητας, τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό"


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Χρειάζεται πολιτική βούληση και ευαισθησία

- Πώς κρίνετε την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναστέλλει την κοπή δέντρων στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής, μέχρι τις 9 του Οκτώβρη;

- Εκτιμώ ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι μια τυπική απόφαση που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος σε μια χρονική περίοδο που οι τελευταίες πυρκαγιές προκάλεσαν στο λεκανοπέδιο Αττικής ανεπανόρθωτες καταστροφές. Με τον τραγικό αυτό τρόπο, η προστασία όποιου δάσους έχει μείνει στην Αττική είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Αξία βέβαια θα έχει η θετική αυτή απόφαση - η οποία είναι προσωρινή - να έχει ως συνέχεια τη θετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την οριστική διακοπή της χάραξης της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού. Με αυτό τον τρόπο δε θα χρεωθεί σαν μια κίνηση απλής αναβολής ή σαν κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα. Εμείς, ως Επιτροπή Αγώνα πιστεύουμε και έχουμε χαρακτηρίσει το θέμα ως "εθνικό", ένα θέμα που δε θέλουμε να εμπλακεί σε προεκλογικά παιχνίδια.

Αξίζει να σημειώσουμε την πρόσφατη απόφαση του Ε' Τμήματος ΣτΕ σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορούσε τη Β' Ζώνη του Υμηττού, όπου όχι μόνο κατέληγε στην πρόταση για συνολική ακύρωση του έργου της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, αλλά χαρακτήριζε και ρητά αντισυνταγματική τη μεθόδευση της κυβέρνησης για παράκαμψη του "εμποδίου" που προβάλλει το ΣτΕ και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από τη Βουλή.

- Πιστεύετε πως η εναλλακτική πρόταση του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για κατασκευή σήραγγας, μπορεί να υλοποιηθεί;

- Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με μηχανικούς του έργου, η Συντονιστική Επιτροπή, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και καθηγητές Πολυτεχνείου που συνέβαλαν στην τεκμηρίωση της λύσης της σήραγγας, έγινε καθαρό ότι η λύση της κατασκευής του έργου με σήραγγα, εκτός από τον περιβαλλοντικό της χαρακτήρα, δίνει και λύση στη συνολική κυκλοφοριακή ρύθμιση του εσωτερικού περιφερειακού δακτυλίου της Αθήνας και της κίνησης προς και από το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Ωστόσο, η τελική συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, καθυστερεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα που να μπορούν να απορρίψουν την πρόταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Δήμου Αγίας Παρασκευής για κατασκευή σήραγγας. Χρειάζεται η αναγκαία πολιτική βούληση, περιβαλλοντική ευαισθησία, και η κυβέρνηση αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκτιμήσουν τη σοβαρότατη καταστροφή που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η Αττική.

- Τι προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού και σε τι είδους ενέργειες θα προχωρήσει για να σώσει τον Υμηττό;

- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κάνει μια σειρά από επαφές με όλους τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας και τους ζητάει τη συμπαράστασή τους σε ένα θέμα που αφορά όλο το Λεκανοπέδιο.

Στις προσεχείς μέρες θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, θα διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκατάσταση όποιων καταστροφών έχουν γίνει από τις μέχρι τώρα εργασίες, αλλά και πρόταση για τη λήψη μέτρων σχετικά με την πυροπροστασία του Υμηττού. Επίσης θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ