Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Χρειάζεται πολιτική βούληση και ευαισθησία

- Πώς κρίνετε την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναστέλλει την κοπή δέντρων στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής, μέχρι τις 9 του Οκτώβρη;

- Εκτιμώ ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι μια τυπική απόφαση που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος σε μια χρονική περίοδο που οι τελευταίες πυρκαγιές προκάλεσαν στο λεκανοπέδιο Αττικής ανεπανόρθωτες καταστροφές. Με τον τραγικό αυτό τρόπο, η προστασία όποιου δάσους έχει μείνει στην Αττική είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Αξία βέβαια θα έχει η θετική αυτή απόφαση - η οποία είναι προσωρινή - να έχει ως συνέχεια τη θετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την οριστική διακοπή της χάραξης της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού. Με αυτό τον τρόπο δε θα χρεωθεί σαν μια κίνηση απλής αναβολής ή σαν κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα. Εμείς, ως Επιτροπή Αγώνα πιστεύουμε και έχουμε χαρακτηρίσει το θέμα ως "εθνικό", ένα θέμα που δε θέλουμε να εμπλακεί σε προεκλογικά παιχνίδια.

Αξίζει να σημειώσουμε την πρόσφατη απόφαση του Ε' Τμήματος ΣτΕ σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορούσε τη Β' Ζώνη του Υμηττού, όπου όχι μόνο κατέληγε στην πρόταση για συνολική ακύρωση του έργου της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, αλλά χαρακτήριζε και ρητά αντισυνταγματική τη μεθόδευση της κυβέρνησης για παράκαμψη του "εμποδίου" που προβάλλει το ΣτΕ και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από τη Βουλή.

- Πιστεύετε πως η εναλλακτική πρόταση του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για κατασκευή σήραγγας, μπορεί να υλοποιηθεί;

- Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με μηχανικούς του έργου, η Συντονιστική Επιτροπή, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και καθηγητές Πολυτεχνείου που συνέβαλαν στην τεκμηρίωση της λύσης της σήραγγας, έγινε καθαρό ότι η λύση της κατασκευής του έργου με σήραγγα, εκτός από τον περιβαλλοντικό της χαρακτήρα, δίνει και λύση στη συνολική κυκλοφοριακή ρύθμιση του εσωτερικού περιφερειακού δακτυλίου της Αθήνας και της κίνησης προς και από το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Ωστόσο, η τελική συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, καθυστερεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα που να μπορούν να απορρίψουν την πρόταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Δήμου Αγίας Παρασκευής για κατασκευή σήραγγας. Χρειάζεται η αναγκαία πολιτική βούληση, περιβαλλοντική ευαισθησία, και η κυβέρνηση αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκτιμήσουν τη σοβαρότατη καταστροφή που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η Αττική.

- Τι προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού και σε τι είδους ενέργειες θα προχωρήσει για να σώσει τον Υμηττό;

- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κάνει μια σειρά από επαφές με όλους τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας και τους ζητάει τη συμπαράστασή τους σε ένα θέμα που αφορά όλο το Λεκανοπέδιο.

Στις προσεχείς μέρες θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, θα διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκατάσταση όποιων καταστροφών έχουν γίνει από τις μέχρι τώρα εργασίες, αλλά και πρόταση για τη λήψη μέτρων σχετικά με την πυροπροστασία του Υμηττού. Επίσης θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ