Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξωφρενικές περικοπές στις εφημερίες

Αύριο πραγματοποιείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών, με θέμα τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων

Η κυβέρνηση περιέκοψε κατά 57,2% συνολικά τις εφημερίες των γιατρών σε πέντε - απ' τα έξι - νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τα ποσά που ζήτησαν οι διορισμένες απ' την ίδια διοικήσεις. Υπάρχουν όμως νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ (βλέπε πίνακα), όπου οι περικοπές έφτασαν μέχρι και το 61,8%! Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αύριο έκτακτη Γενική συνέλευση, ώρα 12 μ., στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου, με θέμα τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων, όπως ανακοίνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), η οποία καταγγέλλει τον "υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη,και τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα,ως αποκλειστικώς υπευθύνους για την από δω και πέρα αναστάτωση που θα επικρατήσει στον από πολλές πλευρές βαλλόμενο ευαίσθητο χώρο της υγείας".

Η κοινή Υπουργική Απόφαση περιορισμού των εφημεριών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπακούει στη γενικότερη πολιτική λιτότητας, που ακολουθεί η κυβέρνηση με στόχο να ενταχθεί στην ΟΝΕ. Πέρα απ' τους κινδύνους που προκύπτουν για τους ασθενείς λόγω της μη κάλυψης τμημάτων στις εφημερίες, με την αναδρομική εφαρμογή της απόφασης από 1.1.1998 είναι πολύ πιθανό κάποιοι γιατροί να κληθούν να πληρώσουν - με επιστροφές δηλαδή - και από την τσέπη τους για τις εφημερίες που εργάστηκαν!

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους φορείς της Ιατρικής Υπηρεσίας, κατάρτισαν εδώ και τέσσερις μήνες ένα πρόγραμμα εφημεριών με το ελάχιστα απαιτούμενο προσωπικό. Ο Θ. Βεντούρης,πρόεδρος της ΕΝΙΘ, είπε στο "Ρ": "Οι γιατροί αποδέχτηκαν τα προγράμματα αν και γνώριζαν ότι πολλές φορές οδηγούσαν σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Θέλαμε έτσι να συμβάλουμε για μια ακόμη φορά στη στήριξη της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας και στον εξορθολογισμό του συστήματος εφημεριών. Ομως, με την απόφαση των υπουργών περικόπτονται ακόμη περισσότερο. Αν αυτή εφαρμοστεί, τα νοσοκομεία θα οδηγηθούν σε διάλυση και θα αφανιστεί το σύστημα δημόσιας περίθαλψης".

"Γίνεται επικίνδυνη η νοσηλεία. Τα εξωτερικά ιατρεία δε θα μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς. Θα γίνονται λιγότερα χειρουργεία κλπ.", δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Α. Κυριακίδης,και κατέληξε: "Και αυτή η απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει να καταρρακώσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Απέναντι σ' αυτή χρειάζεται παλλαϊκή αντίδραση".

Ηδη η ΕΝΙΘ έχει ζητήσει συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης έχει ταχθεί στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών, που απαιτούν την ανάκληση της απόφασης περί εφημεριών.

Η ΕΝΙΘ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο υπουργός Κ. Γείτονας αθέτησε υπόσχεσή του σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της, όπου δεσμεύτηκε "ότι απέναντι σε οποιαδήποτε οικονομική πολιτική θα στηρίξει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων".

"Με την απόφαση που συνυπέγραψε ο Κ. Γείτονας οδηγεί σε διάλυση τα νοσοκομεία και σε κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας", καταγγέλλει η ΕΝΙΘ και καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εφαρμόσουν τα προγράμματα εφημεριών που κατάρτισαν σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ