Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
Σε ιδιώτες ένα ακόμη "χρυσωρυχείο"

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για την... "εκμίσθωση" του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική του ξεπουλήματος των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που είναι έτοιμη για δημοσίευση, προβλέπεται η παράδοση του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη με τη μορφή της μακροχρόνιας εκμίσθωσης για 40 χρόνια. Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι ανώτερα στελέχη του ΕΟΤ αρνούνται πεισματικά να απαντήσουν για το ύψος του ετήσιου μισθώματος που θα προβλέπεται στην προκήρυξη για το ΞΕΝΙΑ, η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 τρισ. δρχ., καλύπτοντας έκταση 357 στρεμμάτων, υποστηρίζοντας ότι "δεν έχει αποφασιστεί ακόμη". Επίσης, στην προκήρυξη προσδιορίζονται τα συμπληρωματικά έργα που θα κληθεί να κατασκευάσει ο μισθωτής σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων από το εξώφθαλμο ξεπούλημα.

Στην ουσία η κυβέρνηση προτίθεται να παραδώσει σε ιδιώτες μια ακόμα κερδοφόρα μονάδα του ΕΟΤ, και μαζί και τους εργαζόμενους σ' αυτή. Το μέγεθος του ξεπουλήματος καταδεικνύουν τα ίδια τα αποτελέσματα της μονάδας σύμφωνα με τα οποία παρά τη συστηματική και σκόπιμη εγκατάλειψή τηςαπό την πολιτική ηγεσία του ΕΟΤ, το 1997 σημειώθηκε αύξηση των διανυκτερεύσεων και των καθαρών εσόδων κατά 30%. Αυτό δείχνει ότι, όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΞΕΝΙΑ, η μονάδα είναι βιώσιμη και μπορεί να γίνει ανταγωνιστική διατηρώντας τον πιλοτικό ρόλο που για δεκαετίες είχε, για μια υγιή τουριστική ανάπτυξη. Πρόκειται, επομένως, για εξευτελιστική παράδοση μιας "κότας που κάνει χρυσά αβγά" σε ιδιώτες.

Με δεδομένο, εξάλλου, ότι μόνο για το 1998 αναμένονται καθαρά έσοδα από τις διανυκτερεύσεις και μόνο περί το 1,1 δισ. δρχ., ότι όλο το συγκρότημα διαθέτει 345 δωμάτια, δύο εστιατόρια, ταβέρνα, ουζερί, καφετερία, μπαρ, κινηματογράφο, ντίσκο, σάουνα, πισίνα, γήπεδα γκολφ και τένις και αίθουσα 200 τετραγωνικών πολλαπλών χρήσεων, και έχει τη δυνατότητα λειτουργίας σε δωδεκάμηνη βάση, είναι απορίας άξιο ποιο θα είναι το ετήσιο μίσθωμα που δε θα είναι σκανδαλωδώς εξευτελιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ