Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκσυγχρονιστικός εναγκαλισμός με κατάλοιπα της εφταετίας

Μέλος του χουντικού ΕΠΟΚ διορίστηκε Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα" στα Γιάννενα

Φαίνεται ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος των μηχανισμών του κυβερνητικού κόμματος στα νοσοκομεία δεν έχει όρια. Σε πολλά νοσοκομεία γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν τα πιο συντηρητικά στελέχη, μέχρι και χουντικοί, προκειμένου να εφαρμοστεί η πολιτική των διακρίσεων, του φακελώματος με βάση τα ανεκδιήγητα έντυπα φορολόγησης των γιατρών και της λιτότητας.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων"Γ. Χατζηκώστα", όπου, το Διοικητικό Συμβούλιο, διόρισε Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας τον Παπανικολάου Νικόλαο, Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής, που υπήρξε, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, από τα ιδρυτικά μέλη του χουντικού Ελληνικού Πολιτιστικού Κινήματος (ΕΠΟΚ). Ο παραπάνω γιατρός, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του επιχείρησε να φακελώσει το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση των γιατρών. Το θέμα έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ στα Γιάννενα Απ. Τασούλας, αλλά ακόμα δεν εδέησε να δώσει κάποια απάντηση ο αρμόδιος υπουργός.

Φαίνεται ότι τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ που τον ανέδειξαν στην ηγετική θέση - αλλά και αρκετοί γνώστες που με τη σιωπή τους τον ανέχτηκαν - αποφάσισαν ότι η δημοκρατική μνήμη του λαού μας εξασθένησε ή ότι η κατάρρευση της δικτατορίας σχετίζεται μόνο με τις δεξιώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου όμως έχουν άλλη άποψη. Κατά του διορισμού του χουντικού Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας υποβλήθηκε ένσταση απ' τη Διευθύντρια του Πνευμονολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Χατζηκώστα Αγγελικής Σωτήρη,η οποία είναι και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1976 - 1974). "Η Δημοκρατία, αναφέρει στην ένστασή της η Αγγ. Σωτήρη, δεν έχει από τη φύση της εμπάθειες. Αλλά η χούντα δεν αποτελεί ένα ξεχασμένο παρελθόν, για την πλειοψηφία τουλάχιστον του ελληνικού λαού και των γιατρών. Κάθε χρόνο γίνονται δεξιώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για την κατάρρευση της δικτατορίας και τα παιδιά μας γιορτάζουν στα σχολειά τους το Πολυτεχνείο και διδάσκονται να κρατάνε τη δημοκρατική μνήμη".

Ας σημειωθεί ότι ο καινούριος νόμος για τα νοσοκομεία δίνει τεράστιες υπερεξουσίες στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, τον οποίο ουσιαστικά θέτει πάνω από την Επιστημονική Επιτροπή. Κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχει λόγο για όλα τα θέματα του νοσοκομείου και για την αξιολόγηση όλων των γιατρών με αποτέλεσμα να καταργείται η οποιαδήποτε έννοια συλλογικότητας. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι ο γιατρός θα κρίνεται πια και για το ήθος - (character)όπως το αναφέρουν στο ανεκδιήγητο Εντυπο Αξιολόγησης οι κακομεταφραστές κονδυλοφόροι του υπουργείου - αλλά και "για τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών", όπως αναφέρεται σε άλλη παράγραφο, τότε είναι φανερό σε τι μπορεί να χρησιμεύει ένας χουντικός Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα χειρότερη η κατάσταση 9 μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη (2021-04-01 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια γιατροί που κινητοποιούνται (2009-12-12 00:00:00.0)
Συνέλευση των γιατρών τη Δευτέρα (1998-10-03 00:00:00.0)
Στάση εργασίας σήμερα και παράσταση στον υπουργό (1998-10-01 00:00:00.0)
Νέα τριήμερη απεργία (1998-10-01 00:00:00.0)
Οι τροπολογίες των βουλευτών του ΚΚΕ (1997-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ