ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
1095: Οι «πολεμιστές του Χριστού» ξεκινούν για την Α` Σταυροφορία

Εικόνα από γαλλικό χειρόγραφο, που παρουσιάζει τους σταυροφόρους να πολιορκούν τη Νίκαια, πρωτεύουσα της Βιθυνίας και να ρίχνουν με τον καταπέλτη κομμένα κεφάλια Τούρκων, για να καταπτοήσουν τους πολιορκημένους
Εικόνα από γαλλικό χειρόγραφο, που παρουσιάζει τους σταυροφόρους να πολιορκούν τη Νίκαια, πρωτεύουσα της Βιθυνίας και να ρίχνουν με τον καταπέλτη κομμένα κεφάλια Τούρκων, για να καταπτοήσουν τους πολιορκημένους
Στις 27 Νοέμβρη του 1095, στη Σύνοδο του Κλερμόν - Φεράν της Γαλλίας, ο πάπας Ουρβανός Β` κήρυξε τον «ιερό πόλεμο» εναντίον των «αλλόπιστων», μουσουλμάνων κατακτητών της «Αγίας Γης» και κάλεσε τους χριστιανούς της Δύσης να πολεμήσουν για την απελευθέρωση του Παναγίου Τάφου. Η κραυγή των συναθροισμένων πιστών «Ο Θεός το θέλει» (Dieus le lolt), που επανέλαβε ο πάπας, έγινε το σύνθημα της πρώτης Σταυροφορίας.

Οσοι θα έπαιρναν μέρος στην εκστρατεία θα ονομάζοταν «πολεμιστές του Χριστού», θα έφεραν στην ενδυμασία τους το σύμβολο του σταυρού και θα εξασφάλιζαν από την Εκκλησία την άφεση για τις βιαιότητες που θα «αναγκάζονταν» να διαπράξουν κατά τη διάρκεια της «ιερής εκστρατείας». Τέλος, θα είχαν πολλά κοσμικά - οικονομικά ωφελήματα.

Την πνευματική αρχηγία της πρώτης Σταυροφορίας, όπως ήταν φυσικό, ανέλαβε ο ίδιος ο πάπας και αντιπρόσωπος του ορίστηκε ο επίσκοπος του Ποδίου Αντεμάρ ντε Μοντέιγ. Χαρακτηριστικό της επιχείρησης ήταν ότι δεν υπήρχε ενιαία στρατιωτική διοίκηση, αλλά συμμετείχαν σ' αυτή διάφορες στρατιές και ομάδες πολεμιστών με επικεφαλής σημαντικούς φεουδαρχικούς παράγοντες της Δύσης.

Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην παπική έκκληση ήταν άτομα από λαϊκά στρώματα που αποτέλεσαν πέντε ομάδες άναρχου και ασυντόνιστου πλήθους από άντρες, γυναίκες και παιδιά που άρχισαν να κατευθύνονται προς την «Αγία Γη». Οι περισσότεροι από τους σταυροφόρους ήταν άτομα τυχάρπαστα, απελπισμένοι που εύρισκαν διέξοδο στην αθλιότητα που ζούσαν. Στην πορεία τους οι ομάδες αυτές επιδίδονταν σε λεηλασίες και σφαγές και ορισμένες από αυτές δεν άργησαν να διαλυθούν.

Τον Ιούνη του 1096 η μια από τις δύο μεγάλες και σχετικά καλύτερα οργανωμένες ομάδες σταυροφόρων έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον Γουαλτέριο τον Ακτήμονα. Η περιπετειώδης πορεία των σταυροφόρων στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχε ποικίλα επεισόδια. Συγκρούσεις με τους ντόπιους πληθυσμούς, λεηλασίες και καταστροφές των πόλεων και της υπαίθρου, πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Στη συνέχεια, οι σταυροφόροι πέρασαν στη Μικρά Ασία και προχώρησαν προς την Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβαν στις 15 Ιουλίου του 1099. Ο σκοπός της εκστρατείας επιτεύχθηκε, αλλά αυτό που σφράγισε την επιχείρηση ήταν η λεηλασίες και οι σφαγές που διέπραξαν οι «πολεμιστές του Χριστού». Το «ιδανικό» της απελευθέρωσης του Πανάγιου Τάφου αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως προκάλυμμα του κατακτητικού μένους και της άπληστης διαρπαγής των εμπνευστών της.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1895 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Δουμάς (υιός). Γάλλος συγγραφέας. Ηταν μέλος της Γαλλική Ακαδημίας από το 1874. Γιος του Αλέξανδρου Δουμά. Το πρώτο έργο που δημοσίευσε ήταν η ποιητική συλλογή «Αμαρτήματα νεότητας» (1845). Εγραψε τα μυθιστορήματα «Η κυρία με τας καμελίας», «Δόκτορ Σερβάν» και «Τρεις δυνατοί άνθρωποι», καθώς και μικροαστικά θεατρικά έργα. Εγινε διάσημος όταν ανεβάστηκε το θεατρικό έργο «Η κυρία με τας καμελίας», που βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημά του (Η όπερα του Βέρντι «Τραβιάτα» είναι βασισμένη στο ίδιο μυθιστόρημα).

Ο Δουμάς είχε βαθιά γνώση των σκηνικών κανόνων και ήξερε πώς να αναπτύσσει την πλοκή και το διάλογο. Από τα θεατρικά του έργα δε λείπουν βασικές αλήθειες, αλλά πολλά από αυτά έχουν την τάση να ηθικολογούν και διαπνέονται από τη μικροαστική ηθική που διακηρύσσει τη σταθερότητα της αστικής οικογένειας και κοινωνίας («Ο ημίκοσμος» 1855, «Ο νόθος γιος» 1858, «Η γυναίκα του Κλοντ» 1873, «Η ξένη» 1876, κ.ά.).


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1382 Οι δυνάμεις των φεουδαρχών και της γαλλικής αριστοκρατίας, με επικεφαλής τον Ολιβιέ ντε Κλισόν, συντρίβουν τους ξεσηκωμένους Φλαμανδούς χωρικούς.

1919 Η Βουλγαρία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τους συμμάχους στην πόλη Νεϊγί της Γαλλίας. Στη συνθήκη καθορίζονταν οι πολεμικές επανορθώσεις, τις οποίες θα κατέβαλλε η Βουλγαρία στις γειτονικές χώρες. Με την ίδια συνθήκη αναγνωριζόταν η ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.

1942 Στο λιμάνι της Τουλόν αυτοβυθίζεται ο γαλλικός πολεμικός στόλος, για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών.

1967 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διορίζει τον Ρόμπερτ Μακναμάρα στην προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1967 Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ Ντεγκόλ ασκεί για άλλη μια φορά βέτο για την είσοδο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1970 Υπογράφεται Συμφωνία για τη μελλοντική ένωση της Συρίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου και του Σουδάν.


Καιρός

Στη νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι μέχρι μέτριοι και από το απόγευμα στο Ιόνιο ισχυροί, στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 3-13, στα υπόλοιπη ηπειρωτικά από 0-17, στα νησιά από 4-18 και στη Θεσσαλονίκη από 0-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-17, αλλά στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ