ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ "ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ"

Πολύ σωστά γράφτηκε, μεταξύ πολλών άλλων παρόμοιων σχολίων σε διάφορες εφημερίδες, στα "ΝΕΑ" της 13/2/97 από τη Συλβάνα Ράπτη - η οποία παλιότερα δεν είχε διακριθεί για τη θετική στάση της υπέρ των εκπαιδευτικών σημειωτέο - πως "όσο μεγάλη αλήθεια είναι ότι η απεργία των εκπαιδευτικών έχει κόστος για τους μαθητές, άλλο τόσο μεγάλη αλήθεια είναι ότι αυτή δε γίνεται για το πεντοχίλιαρο.Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος δεν έχει αντιληφθεί τέσσερις βδομάδες μετά το ξεκίνημά της, ότι αυτή η απεργία προβάλλει αιτήματα ψυχής και όχι αιτήματα δραχμής.Δε ζητούν ανάσα οικονομική. Ανάσα ζωής ζητούν πλέον οι άνθρωποι αυτοί. Ζητούν προσοχή. Ζητούν σεβασμό... συνεχώς καταπίνουν τα ίδια αναλυτικά προγράμματα, τα ίδια βιβλία, τις ίδιες αίθουσες, τις ίδιες ανούσιες γνώσεις που κι αυτοί αναρωτιούνται γιατί πρέπει να τις διδάξουν στους μαθητές...".

Επειδή όμως, τόσο για τα μισθολογικά αιτήματα, την απαίτηση δηλαδή των εκπαιδευτικών να μπορούν να ζουν απ' το μισθό τους, όσο και για τα θεσμικά, (κατάργηση διπλής βάρδιας, υποχρεωτική προσχολική αγωγή διετής, δεκαετής υποχρεωτική βασική εκπαίδευση, προγράμματα, βιβλία, περιεχόμενο γνώσεων που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένων ελεύθερα και κριτικά σκεπτόμενων συνειδήσεων και ταυτόχρονα παροχή των βασικών εφοδίων για τη σημερινή - και αυριανή - ζωή με ενιαίο, ριζικά διαφορετικό, τύπο λυκείου, χτύπημα της παραπαιδείας και οικονομικής αφαίμαξης των γονέων, δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο για τους μαθητές κλπ.), η κυβέρνηση προφασίζεται ότι δεν μπορούν να εξευρεθούν τα αναγκαία χρήματα,ας δούμε ποια είναι η διάψευση του υπαρκτού αυτού ισχυρισμού.

* * *

Στις ΠΑΕ η ίδια η κυβέρνηση χάρισε περί τα 130 δισ. δραχμές. Για να ικανοποιηθούν όλα τα μισθολογικά αιτήματα δασκάλων και καθηγητών θα χρειάζονταν μόνο 25 δισ. Δεν αξίζουμε λοιπόν ούτε το 1/5 της προκλητικής παροχής προς τις ΠΑΕ; Βλέπετε, όπως λειτουργούν οι ΠΑΕ, αποπροσανατολίζουν, εκτονώνουν, διαφθείρουν συνειδήσεις, ενώ οι εκπαιδευτικοί παλεύουν για διαμόρφωση υπεύθυνων και σκεπτόμενων συνειδήσεων!

  • Ο ίδιος ο κ. Παπαθεμελής, αν και συνυπεύθυνος γι' αυτή την πολιτική, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του (29-6-96) ανέφερε τα εξής στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: "Η συμμετοχή των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 47% το 1980 και έπεσε στο 32% το 1995. Αντίθετα, η συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών ήταν 34% το 1980 κι έγινε 51% το 1995". Σαφέστατο το συμπέρασμα για την πολιτική ταξικής καταλήστευσης των μισθοσυντήρητων.
  • Κάποιοι (ποιοι αλήθεια..;) Ελληνες έχουν καταθέσεις ύψους 3.200 δισ. δρχ. στις ελβετικές τράπεζες. Σημειωτέον ότι αυτές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (έως και 50%) από το 1990 έως τώρα. (Στοιχεία ΔΝΤ, όπως τα δίνει η ΑΔΕΔΥ).
  • Πάνω από 2.000 δισ. είναι οι ανείσπρακτοι φόροι (μεγαλοεπιχειρηματιών) παρελθόντων ετών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εφοριακών Υπαλλήλων.
  • Καμιά φορολόγηση των λεγόμενων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, των οποίων το ενεργητικό ήταν 3,7 τρισ. δρχ. το 1996, δεν ισχύει...
  • 1.000 δισ. "έσβησε" η κυβέρνηση με σκανδαλώδη ρύθμιση για την ΕΤΒΑ (ομόλογα του 1995 λήξεως 2002) για τα δάνεια βιομηχάνων (οι οποίοι "αποβιομηχανοποιούν" τη χώρα ή επενδύουν στα υπόλοιπα Βαλκάνια ή στο Χρηματιστήριο).
  • 100 δισ. έχασε ακόμα ο προϋπολογισμός του 1997 από τις φορολογικές απαλλαγές που περιέχει αυτός προς τους εφοπλιστές...
  • 200 δισ. ήταν η σκανδαλώδης ρύθμιση απαλλαγής οφειλών των διυλιστηρίων "Μότορ Οϊλ" και "Πετρόλα" (Βαρδινογιάννη - Λάτση) το καλοκαίρι του 1996...
  • 44,5 δισ. από τον προϋπολογισμό του 1997 θα πάνε για έργα του ΝΑΤΟ.
  • Τα κέρδη των βιομηχάνων αυξήθηκαν επίσημα σε πραγματικές αποπληθωρισμένες τιμές κατά 53% το 1985 - 95. Οι μισθοί όμως, μόνο την τελευταία 6ετία, έχασαν πάνω από 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

* * *

Η Γερμανία, που μαζί με την ελληνική ολιγαρχία, απαιτεί απ' το λαό μας διαρκή σκληρή μονόπλευρη λιτότητα στο όνομα της χιμαιρικής "σύγκλισης" των οικονομικών δεικτών τους, είναι υποχρεωμένη με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων να μας επιστρέψει μετά την επανένωσή της ποσά άνω των 50 δισ. σημερινών δολαρίων (κλοπή ελληνικού χρυσού και επανορθώσεις κατοχικής περιόδου). Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα στα διεθνή όργανα... Πάρα πολλά στοιχεία ακόμα θα μπορούσαν να αναφερθούν: Για τα εξοπλιστικά προγράμματα (και τις "μίζες" τους) για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις των "μεγάλων έργων", πολλά από τα οποία είναι στην ουσία άχρηστα και των οποίων οι υπερβάσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, οι χαριστικές ρυθμίσεις κτλ., συνιστούν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Θα αναφέρουμε μόνο ένα ακόμα στοιχείο (τον ΟΟΣΑ) που καταρρίπτει το απατηλό "επιχείρημα" ότι άνοδος των μισθών συνεπάγεται τάχα μείωση της ανταγωνιστικότητας της "ελληνικής" οικονομίας.

* * *

Το 1974 - 85 το εργατικό κόστος στην Ελλάδα ήταν 77% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. (Το μέσο εργατικό κόστος στην ΟΕΚ ήταν στην ίδια περίοδο 76,3% του ΟΟΣΑ). Ως το 1994 το εργατικό κόστος στην Ελλάδα έπεσε κατακόρυφα στο 65,4% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Το μέσο εργατικό κόστος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν τότε 67,1% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Τι σημαίνει αυτό;

1. Το εργατικό κόστος στην ΕΕ είναι υποτιμημένο, άρα "ανταγωνιστικό" σε σύγκριση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

2. Στην Ελλάδα το εργατικό κόστος είναι ακόμα πιο υποτιμημένο, άρα θα έπρεπε να είναι η "ελληνική" οικονομία, με βάση τα σαθρά επιχειρήματα των κρατούντων, η πιο "ανταγωνιστική" (για τις δυνάμεις του κεφαλαίου). Ομως κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Η "ανταγωνιστικότητά" τους έχει να κάνει κύρια με την επενδυτική πολιτική, τον εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής και υπηρεσιών, την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, την εκπαίδευση και εργασιακή διασφάλιση του ανθρώπου, εργαζομένου παραγωγού αγαθών και υπηρεσιών κλπ. και προπαντός με τη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας μας με κριτήριο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού κι όχι των διαπλεκόμενων (και ανταγωνιζόμενων) κερδοσκοπικών συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας, των πολυεθνικών εταιριών και των πολιτικών τους εκφράσεων.

Για αυτό λοιπόν: Ο αγώνας κάθε τμήματος των εργαζομένων της πόλης ή του χωριού, είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας που συνεισφέρει στον αγώνα όλων των "μη κατεχόντων" να πάψει επιτέλους η καταλήστευσή μας από τους "κατέχοντες".

Κώστας ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Δάσκαλος - συνδικαλιστής

ΣΠΟΤ

Ο αγώνας κάθε τμήματος των εργαζομένων της πόλης ή του χωριού, είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας που συνεισφέρει στον αγώνα όλων των "μη κατεχόντων" για να πάψει η καταλήστευση από τους "κατέχοντες"


"Εμείς συνεχίζουμε... "

Συνέντευξη του Πάνου Σταθουλόπουλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ

- Τι επιπτώσεις έχει για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ το Ενιαίο Μισθολόγιο;

- Καταρχήν καταργεί όλα τα επιδόματα και τα ενσωματώνει, προβλέποντας κάλυψη κάποιων προσωπικών διαφορών. Είναι μια ρύθμιση που διατηρεί τις ανισότητες. Παράλληλα καταργείται το δικό μας Ταμείο Αλληλοβοήθειας, που λειτουργούσε σαν αμυντικός μηχανισμός στο εισόδημά μας και χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ταμείο έδινε δυνατότητες πέραν της γενικής οικονομικής πολιτικής. Σε άλλα υπουργεία τα ανάλογα Ταμεία επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο αίτημα να διατηρηθεί το Ταμείο, ο υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει ότι, εάν διατηρηθούν ανάλογα σε άλλα υπουργεία θα προσπαθήσει να διατηρηθεί και αυτό. Μαθαίνουμε, όμως, ότι δεν ενσωματώνονται τέτοια ταμεία σε ΟΤΑ, δικαστικούς κ.ά. Και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας λένε ότι "είναι περιορισμένη αυτή η ρύθμιση. Αρα δε μας συμπεριλαμβάνει".

- Ζητάτε και άλλα επιδόματα, πάντως...

- Ακριβώς. Ορισμένα επιδόματα δεν ενσωματώνονται, όπως το επίδομα επικινδυνότητας στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στολής σε άλλους κλπ. Τα ίδια επιδόματα ζητάνε οι συντηρητές αρχαιοτήτων, όπως εκείνο της ανθυγιεινής εργασίας, οι αρχαιοφύλακες, που χρόνια περιμένουν επίδομα επικινδυνότητας και στολής κ.ά.

- Ποια είναι μέχρι σήμερα η στάση του υπουργού Πολιτισμού;

- Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι είχε διάλογο μαζί μας, αλλά η μόνη στιγμή που μας είδε ήταν στη συγκέντρωσή μας, την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τ' άλλα, μας παρέπεμψε στο διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος δεν μπορούσε να απαντήσει σε θέματα που αφορούν πολιτικές αποφάσεις. Μέχρι τότε η ΠΟΣΥΠΠΟ είχε στείλει ένα υπόμνημα. Μετά ήρθε το εξώδικο και η προκήρυξη της απεργίας.

- Και η απάντησή του ήταν ασφαλιστικά μέτρα. Πώς το κρίνετε αυτό;

- Είναι κίνηση πολιτική, πολιτική πράξη, που τελικά δε δικαιώθηκε. Τα δικαστήρια, σε τέτοιες περιπτώσεις, κρίνουν μόνο τυπικές διαδικασίες και όχι ζητήματα ουσίας. Στην περίπτωσή μας είπε ότι η απεργία δεν αποφασίστηκε από γενική συνέλευση. Εμείς λέμε ότι αποφασίστηκε από συνέλευση των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ποτέ βέβαια δε βγάζουν νόμιμη μία απεργία, αλλά το ότι η απεργία μας κρίθηκε μόνο "παράνομη" και όχι "καταχρηστική", σημαίνει ότι απέτυχε το βασικό επιχείρημα του υπουργού, περί "ομηρίας των μνημείων". Πάντως, η προσφυγή στα δικαστήρια εκφράζει τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απεργίες.

- Εσείς πάντως συνεχίζετε...

- Ναι, γιατί δεν προλαβαίνουμε να σταματήσουμε. Αύριο το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή. Πιστεύω, ότι ο υπουργός θα δυσκολευτεί να καταφύγει σε συλλήψεις ή πειθαρχικά συμβούλια. Αρκεί να σας πω ότι, στο δικαστήριο το ΥΠΠΟ δεν είχε ούτε έναν μάρτυρα υπεράσπισης από πλευράς εργαζομένων...

- Πώς σχολιάζετε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητήθηκε προχτές στη Βουλή και προβλέπει φυλάκιση ενός έτος στους μη συμμορφούμενους απεργούς, όταν η απεργία τους κηρύσσεται "παράνομη";

- Οι απεργίες κρίνονται από το λαό και το λαϊκό δίκαιο. Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει αναστάτωση σε πολλά κοινωνικά στρώματα, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστείλει. Δε νομίζω, όμως, ότι θα τα καταφέρει.

Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ