ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
Ταξικός αγώνας χωρίς εκτόνωση

Οποια παραλλαγή για τον ίδιο εκβιασμό κι αν είχαν τη χρησιμοποίησαν: «Εθνικά υποχρεωτική» είδε τη συναίνεση ο ένας. Κι επειδή όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει τίποτα κοινό ανάμεσα στον καπιταλιστή και τον εργάτη, συμπληρώνει τον εκβιασμό με τα περί χρεοκοπίας. Τον ίδιο εκβιασμό απευθύνουν και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι, για να εξασφαλίσουν - εκτιμούν ορισμένοι - ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Ακριβώς απέναντι, το συμφέρον του λαού που έχει ήδη χρεοκοπήσει: Το κρίσιμο είναι να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα, το κρίσιμο είναι κανένας να μη φοβηθεί. Το κρίσιμο είναι να γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η πολιτική.

Προβάλλουν ως δίλημμα τον εκβιασμό για τη χρεοκοπία για να αποφύγουν το πραγματικό δίλημμα: Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιπτώσεις της, ή έξω απ' αυτήν με Λαϊκή Εξουσία. Για το λαό αυτό είναι ένα πραγματικό δίλημμα, στο οποίο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να απαντήσει.

Οι αυταπάτες τελειώνουν, καθώς δε γίνεται να 'ναι κι ο σκύλος - καπιταλιστής χορτάτος και η πίτα για να φάει ο λαός γιομάτη. Οπως δε γίνεται να θέλει κάποιος την Ευρωζώνη χωρίς τις επιπτώσεις της Ευρωζώνης.

Οσο αυταπάτη είναι ότι μπορούν να γιγαντώνονται τα μονοπώλια και, ταυτόχρονα, να κερδίζουν οι εργάτες, άλλο τόσο παραπλανητικό είναι να καταγγέλλονται γενικά τα κόμματα, αλλά να ζητείται από αυτά τα ίδια να γίνουν καλύτερα χωρίς να χτυπηθεί η πολιτική που επαγγέλλονται και για την οποία έχουν δώσει ξανά και ξανά εξετάσεις.

***

Το σύνθημα «έξω τα κόμματα», που έντεχνα καλλιεργεί η αστική τάξη, στοχεύει να κρατήσει τη λαϊκή αντίδραση μακριά από το μόνο κόμμα που αντιστρατεύεται το σύστημα, το ΚΚΕ. Είναι σύνθημα εκ του πονηρού και η υιοθέτησή του υπονομεύει τον ίδιο τον αγώνα όσων θέλουν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Είναι άλλο πράγμα η διάθεση των ανθρώπων να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν, κι άλλο η επιδίωξη των οργανωτών να εγκλωβίσουν τη διαμαρτυρία, ώστε, έτσι όπως φουσκώνει, έτσι και να χαθεί, να κεφαλαιοποιηθεί τελικά υπέρ του συστήματος.

Είναι άλλο πράγμα να παίρνεις με τις πέτρες τους εργατοπατέρες και να χτίζεις συνδικάτα ταξικά, κι άλλο να μην οργανώνεσαι, να εκχωρείς το δικαίωμά σου στην οργάνωση, που είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση, αν θες να τιμάς την έννοια του εργαζόμενου.

***

Απέναντι στο λαό αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σύστημα που καταστρέφει εργαζόμενους και στην Ελλάδα, και στην Ισπανία, και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, και στις περίφημες αναδυόμενες αγορές. Στη γειτονική Βουλγαρία που τόσο προβλήθηκε σαν επενδυτικός παράδεισος από τους καπιταλιστές, οι εργάτες ήδη γεύονται σκληρά τον καπιταλιστικό παράδεισο. Στο 12% η ανεργία. Στα 4 εκατομμύρια οι άνεργοι στις ΗΠΑ. Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ακόμα κι αν προσωρινά ξεπεραστεί, θα ξανάρθει, είναι στο αίμα του συστήματος.

Το κρίσιμο είναι ο λαός να είναι οργανωμένος, να αποσπά κατακτήσεις, να βάζει στόχο την ίδια την εξουσία για τον εαυτό του. Οι κομμουνιστές δε θα πάψουν να αναλύουν έτσι την κατάσταση, να σχεδιάζουν έτσι τον αγώνα, ώστε όλο και περισσότερες μάζες εργαζομένων να παίρνουν μέρος στην πάλη, ανεβάζοντας την ταξική τους συνείδηση ως εκεί, που, ως τάξη για τον εαυτό τους, θα διεκδικούν όσα τους ανήκουν. Αυτή είναι η συνεισφορά του ΚΚΕ κι αυτήν τη συμβολή κανείς δεν μπορεί να την κρατήσει έξω από το μαζικό κίνημα.

***

Η αστική τάξη θέλει ένα κίνημα, στο οποίο η ίδια θα καθορίζει το σύνθημα, η ίδια θα κερδίζει από την εκτόνωσή του. Ετσι θέλει και οι διαδηλώσεις να είναι μόνο διαδηλώσεις κατσαρόλας, γιατί γνωρίζει ότι τα συμφέροντά της κινδυνεύουν όταν το εργατικό κίνημα είναι αυτό που βάζει τη σφραγίδα του.

Ας φροντίσουμε να είναι τέτοια η εξέλιξη:

Παντού: Στις πικετοφορίες που ξεδιπλώνονται από χτες στις γειτονιές, στις συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, στα συλλαλητήρια του Σαββάτου, στη διαρκή όξυνση της ταξικής πάλης, αυτό που πρέπει να γίνεται όλο και πιο καθαρό είναι η απόφαση της εργατικής τάξης να ξεμπερδεύει με τους εκμεταλλευτές της, να γκρεμίσει την εξουσία τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΛΗΜΜΑ, ΣΚΕΤΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ: «Το δίλημμα είναι: ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας ή ο κίνδυνος να μας "πετάξουν έξω" από το ευρώ δεν είναι θεωρητικός. Υπό αυτήν την έννοια η "πολιτική συνεννόηση" είναι εθνικά υποχρεωτική (...) Καλό είναι να αποφύγουμε τις εκλογές, εάν είναι δυνατόν (...) `Η υπάρχει συνεννόηση ή οδηγούμεθα εκόντες - άκοντες γρήγορα σε εκλογές και τα ξαναβλέπουμε ή χρεοκοπούμε! Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ: «Ολοι αυτοί, πάντως, συμφωνούν σε ένα: ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει και το νέο σκληρό πρόγραμμα που ανακοίνωσε τις προάλλες η κυβέρνηση, με νέες περικοπές εισοδημάτων και σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις. Κι επειδή δεν είναι βέβαιοι ότι θα εφαρμοστεί, ασκούν όσες πιέσεις μπορούν και με κάθε τρόπο. Ενας από τους τρόπους είναι και το εκβιαστικό δίλημμα "μένετε ή φεύγετε από το ευρώ" (...) καταλήγει να γίνει εκβιαστική απειλή, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην εφαρμογή των μέτρων» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΞΕΦΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ: «Δραχμή σημαίνει απομόνωση, εξαθλίωση και φτώχεια. Το νόμισμα κάθε χώρας είναι ο καθρέφτης της οικονομίας της και επειδή ο δικός μας καθρέφτης είναι σπασμένος και θολός, εάν ο μη γένοιτο αύριο συνέβαινε κάτι τέτοιο, με τους πιο επιεικείς υπολογισμούς, ένα ευρώ θα είχε αξία ίση με 1.000 δραχμές!!! Με άλλα λόγια, ένας μέσος μισθός θα κυμαινόταν μεταξύ 200 και 300 ευρώ» (ο Γ. Πολίτης στα ΝΕΑ).

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ: «Εάν η είσοδος του ΔΝΤ ήταν το δήθεν "περίστροφο" του κ. Παπανδρέου προς τους δανειστές του, τώρα η απειλή της δραχμής είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής που ο πρωθυπουργός με απίστευτη πολιτική αφέλεια το στρέφει κατά της οικονομίας. Και όπως το περίστροφο του ΔΝΤ εκπυρσοκρότησε στα χέρια του Παπανδρέου, πολύ φοβόμαστε ότι θα συμβεί το ίδιο με το φόβητρο της δραχμής εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να πορεύεται με την ίδια πολιτική ανοησία που τη διακρίνει έως τώρα...» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΛΛΑΪΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ το Σάββατο σε όλη τη χώρα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ορόσημο η 3η Ιουνίου. Τελεσίγραφο τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διλήμματα για όλους ενόψει νέου Μνημονίου

ΤΑ ΝΕΑ: Παίζουν με τη φωτιά! Διλήμματα με το φάντασμα της δραχμής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκτελούν εν ψυχρώ την ελληνική οικονομία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερχονται οι πρώτες 72.000 απολύσεις!

ΕΘΝΟΣ: Το... εξπρές των περικοπών στις συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ωμός εκβιασμός με μπαμπούλα εξόδου απ' το ευρώ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιστροφή στη δραχμή η μόνη λύση για την σωτηρία της Ελλάδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναπληρωτή πρωθυπουργό θέλει τον Σαμαρά ο Καρατζαφέρης

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Το «σύνδρομο Καραμανλή» χτυπά την πόρτα του Μαξίμου

Η ΑΥΓΗ: Τρομοκράτες...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τρομοκρατούν για να επιβάλουν τα μέτρα

Ο ΛΟΓΟΣ: «Αγανακτισμένοι» βγήκαν στις πλατείες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καταστροφή στη μητρόπολη

«Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 1,8% στα τέλη Μαρτίου 2011 από 3,1% που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2010. Οι ειδικοί προέβλεπαν μεν φρενάρισμα της οικονομίας, αλλά όχι τόσο απότομο - εκτιμούσαν ότι σε ετήσια βάση η ανάπτυξη θα διαμορφωνόταν στο 2,2%. Αναπάντεχα αρνητικά ήταν όμως και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 10.000 την εβδομάδα που πέρασε συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη και έφθασε στις 424.000. Οι ειδικοί αντί για αύξηση ανέμεναν μείωση κατά 10.000 των αιτουμένων επίδομα ανεργίας, θεωρώντας ότι ο συνολικός αριθμός θα έπεφτε στις 401.000. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν περιλαμβάνουν τους ανέργους που λαμβάνουν παράταση της χορήγησης επιδόματος. Συνολικά, πάντως, ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε την περασμένη βδομάδα κατά 46.000 στα 3,69 εκατομμύρια - πρόκειται για το μικρότερο αριθμό του τελευταίου μήνα. Οι οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την επιβράδυνση στη διστακτικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού» (το θέμα στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

Καταστροφή και στην περιφέρεια

«Στο 12% "σκαρφάλωσε" η ανεργία στη Βουλγαρία το πρώτο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας αύξηση 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 54.500 άτομα, με αποτέλεσμα έως τον Απρίλιο οι μη απασχολούμενοι στη χώρα να ανέρχονται σε 395.500. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο στους άνδρες, σε ποσοστό 2,4% και διαμορφώθηκε στο 13,2% και χαμηλότερο είναι το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες, 10,8% (αύξηση 1,3%). Το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων, 29,1%, είναι νέοι ηλικίας 16 έως 24 ετών, δηλαδή περίπου 68.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Περίπου 209.000 άνθρωποι, ποσοστό 52,7% του άνεργου πληθυσμού, παραμένουν χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ