ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Και η «αλφαβήτα» είναι ταξική

Του Κώστα Μητρόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ
Του Κώστα Μητρόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ
Οι εργάτες δεν πλήττονται γενικώς και αορίστως από την ακρίβεια, αλλά από τη συγκεκριμένη - νόμιμη αρπαγή του πλούτου που παράγουν. Κι αυτός ο χειμώνας κρατάει αιώνες. Η κλοπή στην αγορά είναι δεύτερη κλοπή. Η κυρίαρχη γίνεται στον ίδιο το χώρο παραγωγής. Εκεί αρπάζεται η υπεραξία. Και γι' αυτό, χωρίς καν βαθιές γνώσεις οικονομίας, οι άνθρωποι στη λαϊκή λένε «δεν είναι μόνο ψηλές οι τιμές, οι τσέπες μας είναι άδειες».

Η συζήτηση περί τα φορολογικά αφορά την αναδιανομή. Μόνο που είναι παιχνίδι στο γήπεδο του αντίπαλου και με τους δικούς του κανόνες. Η ΓΣΕΕ - επειδή είναι μαγαζί του αντίπαλου - αποφεύγει σαν ο διάολος το λιβάνι τα 1.400 ευρώ. Το ίδιο και η «αντιπολίτευση» μέσα στη ΓΣΕΕ, ο ΣΥΝ. Γιατί, μιλώντας για την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης, είναι υποχρεωμένοι, αργά ή γρήγορα, να μιλήσουν για τις σχέσεις παραγωγής κι αυτό αναγκαστικά οδηγεί στο αίτημα της ανατροπής. Εδώ, όμως, ο καυγάς γίνεται για τη συντήρηση του συστήματος, για το πώς μπορεί να υπάρχει και ως δίκαιο!

Σ' αυτό το γήπεδο και η συζήτηση για τους λεγόμενους «μικρούς». Που έχουν λόγο ύπαρξης, όσο υπάρχει αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι των εργατών, το πώς θα τα βγάλουν πέρα. Οπως δικό τους πρόβλημα είναι να κατανοήσουν ότι είναι άλλο πράγμα ο συνεταιρισμός παραγωγών κι άλλο η ανοχή στην εκμετάλλευση όταν αυτή γίνεται από «μικρούς». Οι εργάτες έχουν κάθε λόγο να θέλουν τους μικρούς στη συμμαχία τους για να αντιμετωπιστεί ο κυρίαρχος αντίπαλος, το μονοπώλιο. Ομως, αλίμονο στον εργάτη που δεν έχει καθαρό πως αυτή η πάλη δε σταματά στις συνέπειες από τη δράση του μονοπωλίου, αλλά συνεχίζεται ως την κατάργηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης με την αντικατάσταση της ατομικής ιδιοκτησίας από την κοινωνική.

Η συζήτηση για τη διαχείριση είναι σαν τη συζήτηση για το μαχαίρι του φόνου κι όχι για το φόνο. Σε μια τέτοια συζήτηση, όπου διακύβευμα είναι το πολιτικό κόστος από το χάσιμο των «μικρών», οι όποιες αναφορές γίνονται στους εργαζόμενους είναι σα να πρόκειται για την αναγκαία γαρνιτούρα που προστίθεται στην τούρτα για να γίνει ελκυστική. Οι κυρίες του φιλόπτωχου μέσα από τις δωρεές εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές για τα τζάκια τους και στις εκδηλώσεις τους φροντίζουν πάντα να έχουν κι έναν εργάτη να εξάρει την καλοσύνη τους.

Ασχετο: Η περιγραφή - εδώ παραδίπλα - της σκηνής όπου ένας φτωχοδιάβολος πιάνεται στα πράσα, την ώρα που έχει βουτήξει ένα κομμάτι κρέας αξίας τριών ευρώ, αφορά σε κάτι που συμβαίνει σ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Η αντιμετώπιση του φτωχοδιάβολου είναι επίσης η ίδια όπου Γης. Τι είναι αυτό που παραβιάζεται; Η ατομική ιδιοκτησία. Αυτήν υπηρετούν οι κανόνες αντιμετώπισης της «παραβατικότητας». Η παραβατικότητα του καπιταλιστή να κλέβει τον εργάτη, όμως, είναι νόμιμη. Γι' αυτό ονομάζουμε «μέρα» το δικαίωμα καθενός να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Δικαίωμα, που στερεί η νόμιμη παραβατικότητα του καπιταλιστή και σπρώχνει ως τη δημιουργία «παραβατικών» φτωχοδιάβολων. Ονομάζουμε «νύχτα» την επίκληση των κανόνων που η ιδιοκτησία καθορίζει. Και δείχνουμε τα κέρδη του αφεντικού που ορίζει τον μόνο τρόπο επιβίωσης των φτωχοδιάβολων: Κάθε τους κίνηση να αυξάνει τα κέρδη. Αυτό θέλουμε να ανατρέψουμε. Γι' αυτό και η απόλυτη ασέβεια στους κανόνες. Δεν τους καθόρισε η τάξη μας. Οταν η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και καθορίσει αυτή τους κανόνες της, τότε να ξαναμιλήσουμε για «νομιμότητα». Μέχρι τότε ό,τι οι αστοί ονομάζουν παράνομο ας το αντιμετωπίζουμε ως ένα δίκιο που δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να γίνει κυρίαρχο.


Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΩΣ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

ΚΡΑΤΑ ΑΙΩΝΕΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα ανακούφισης των εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται από την ακρίβεια. Ερχεται, λοιπόν, βαρυχειμωνιά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ: «Η κυβέρνηση θα ιδεολογικοποιήσει απολύτως τους φόρους καθώς θα ισχυριστεί σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να εισφέρουν οι έχοντες και όχι οι μισθωτοί» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ: «Ετσι όπως φαίνεται να υλοποιούνται τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι άδικα ακόμα και για τους "πρωταθλητές" της φοροαπαλλαγής, τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ»: «Η ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν τη φορολογική ανισορροπία σε βάρος των μικρών της αγοράς, αλλά και την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή ύψους δύο δισ. ευρώ από το παραεμπόριο (...) οι επαγγελματοβιοτέχνες επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή χάρτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάγκη, σύμφωνα με το κείμενο, να λαμβάνονται ιδιαίτερα διακριτές πολιτικές για τις μικρές επιχειρήσεις υποστήριξαν: "οι μικρές έχουν μεγαλύτερο κόστος συμμόρφωσης στις φορολογικές διατάξεις και δαπανούν ένα επιπλέον 31% των καταβληθέντων φόρων, ενώ για τις μεγάλες το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2%» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΩΡΟΣ: «Η σύγκρουση με τους εργαζόμενους και η σκληρή εισοδηματική πολιτική απομακρύνουν τον κ. Καραμανλή από τον κεντρώο χώρο και από τους μικρομεσαίους που αποτελούν τον κρίσιμο πολιτικά χώρο» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να διαμορφώσουν ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ σε κάθε χώρα οι λαοί

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελεσίγραφο Νίμιτς προς Γκρούεφσκι

Η ΧΩΡΑ: Πόκερ τρόμου Μόσχας - Ουάσινγκτον

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δέσμη μέτρων και φόρων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκηνικό σύγκρουσης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προτεραιότητά μας οι εργαζόμενοι

ΤΑ ΝΕΑ: Μισός μισθός καπέλο τον Σεπτέμβρη

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΜΕΤΩΠΟΣ για φόρους - λιτότητα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μήνυμα για βαρυχειμωνιά στην οικονομία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣ ΓΣΕΕ: «Μην περιμένετε μεγάλο καλάθι»

Η ΑΥΓΗ: Ξεκινά σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ για το σκάνδαλο της Siemens

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 5.072 ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 138.556.000 ευρώ το ετήσιο καπέλο στο γάλα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η μέρα

«Τον τσίμπησαν αμέσως. Είχε βγει τρέχοντας από το σούπερ μάρκετ, περνώντας μπροστά από την ταμία και άλλους δύο υπαλλήλους που έτρεξαν ξοπίσω του. Επεσαν πάνω του και τον κατάφεραν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία (...) σωριάστηκε χάμω και μέσα από το πουκάμισό του ένα κομμάτι κατεψυγμένο κρέας έπεσε στο πεζοδρόμιο (...) ήταν δεν ήταν δεκαοκτώ. Δεν έδειχνε σκληρός, μονάχα φοβισμένος και νευρικός. Ισως γιατί σκεφτόταν το βαρύ χέρι της κοινωνίας που δε θα αργούσε να πέσει επάνω του: αστυνομικοί, χειροπέδες, ανακρίσεις, αποτυπώματα, φωτογραφίες, κατηγορητήριο, δικαστήριο, καταδίκη. Κι όλα αυτά για ένα κομμάτι κρέας δυο, τριών ευρώ (...) Εφτασαν οι αστυνομικοί. Και έκαναν το καθήκον τους απέναντι στη δημόσια τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη: φόρεσαν χειροπέδες στο παιδί και το πήραν μαζί τους, επειδή είχε διαπράξει ένα αδίκημα στο οποίο το είχε σπρώξει η αρχέγονη ανάγκη της επιβίωσης - λες και δεν είναι αυτό δικαίωμα κάθε πολίτη. Ενας από τους περίεργους που είχαν μαζευτεί εκεί ψιθύρισε: "Αν θες να γίνεις πραγματικός κλέφτης, πρέπει να αγοράσεις τράπεζα. Γιατί χειρότερο κι απ' το να κλέβεις τράπεζα, είναι να είσαι τραπεζίτης"» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Η νύχτα

«Καλώς ή κακώς, αυτή είναι πια η χώρα μας. Μια χώρα όπου η λαμογιά αποτελεί δικαίωμα. Μια χώρα όπου η ζαβολιά θεωρείται απόδειξη μαγκιάς και τεκμήριο αποτελεσματικότητας. Μια χώρα όπου η παράκαμψη των κανόνων αποτελεί οργανωμένο σύστημα. Και μια χώρα τόσο υπερήφανη για τα μούτρα της ώστε δεν επιτρέπει σε κανέναν να της τα δείχνει στον καθρέπτη» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

...και το αφεντικό

«Η παράσταση που έδωσε ο Γιουσέιν Μπολτ στη "Φωλιά του Πουλιού" με τα χρυσά Puma στα χέρια ήταν άνευ προηγουμένου. Οπως υπολογίζουν οι ειδικοί, το σόου του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο ισοδυναμεί με 11 λεπτά τηλεοπτικής διαφήμισης, ή με 80.000 σποτ των 30 δευτερολέπτων, ή με μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ από την αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών. Η Puma χτύπησε φλέβα χρυσού» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ