ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
1983: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την ΟΥΝΕΣΚΟ

Στις 28 Δεκέμβρη 1983 η κυβέρνηση Ρίγκαν ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΟΥΝΕΣΚΟ, το διεθνή Οργανισμό που ιδρύθηκε το 1945 από 44 κράτη - μέλη του ΟΗΕ. Η ΟΥΝΕΣΚΟ, παρά τις αδυναμίες της, έχει στο ενεργητικό της σημαντικές επιτυχίες στους τομείς της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, των αναστηλώσεων πολιτιστικών μνημείων και στη διεθνή επιστημονική συνεργασία.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η αποχώρηση θα γίνει στις 31 Δεκέμβρη 1984, αν στο μεταξύ δε γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ρίγκαν κατηγορεί την ΟΥΝΕΣΚΟ για «πολιτικοποίηση», «αντιδυτική προκατάληψη» και διοικητική ανεπάρκεια. Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ θεωρείται πως είναι μέρος της πολιτικής τους για την αποδυνάμωση του ΟΗΕ, όπου οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Επίσης, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρίγκαν.

Μετά τις ΗΠΑ, στις 14 Μάρτη 1984, άλλες 23 χώρες (συμπτωματικά είναι όλες μέλη του ΟΟΣΑ) υποβάλλουν στον πρόεδρο της ΟΥΝΕΣΚΟ, το Σενεγαλέζο Αμάντου Μαχτάρ Εμπόου υπόμνημα με τίτλο: «Η κρίση στην ΟΥΝΕΣΚΟ». Στο υπόμνημα υιοθετούνται όλες οι αμερικανικές αιτιάσεις, ενώ οι χώρες που το υπογράφουν ζητούν να έχουν δικαίωμα βέτο στην κατανομή των κονδυλίων και να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης.

Το φθινόπωρο του 1984 το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ καταλήγει σε δέσμη αποφάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού. Ωστόσο, και αυτές οι προτάσεις κρίνονται ανεπαρκείς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ανακοινώνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η αποχώρησή της θα έχει ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ είχε ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων για την αμερικάνικη πολιτική. Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν την απειλή τους, ήταν και οι χώρες της ΕΟΚ (πλην της Βρετανίας). Οξύτατη είναι η αντίδραση των σοσιαλιστικών και πολλών αναπτυσσόμενων χωρών. Τελικά τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκέμβρη 1984 οι ΗΠΑ παύουν να είναι μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της, έχοντας όμως υποστεί ένα αρκετά σοβαρό πολιτικό και οικονομικό πλήγμα, καθώς οι ΗΠΑ συνεισέφεραν το 25% στον προϋπολογισμό της.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1856 Γεννιέται ο Τόμας Γούντροου Ουίλσον. Αμερικανός πολιτικός, διατέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1912 ως το 1921. Στα πρώτα χρόνια της προεδρικής του θητείας πραγματοποίησε κάποιες παραχωρήσεις προς τους εργαζόμενους, με τις οποίες πήρε στους κύκλους των Αμερικανών αστών τον τίτλο του «προοδευτικού μεταρρυθμιστή». Ωστόσο, η εσωτερική του πολιτική ενίσχυσε σημαντικά τις θέσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου, το οποίο κατέκτησε δεσπόζουσα θέση όχι μόνο μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και παγκοσμίως. Στην εξωτερική πολιτική, ο Ουίλσον υποστήριζε την επέκταση στην Απω Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Το 1917 κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, με πρόθεση να παίξει ενεργό ρόλο σε μια νέα κατανομή του κόσμου. Εδωσε σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στις αντεπαναστατικές δυνάμεις της Ρωσίας για την ανατροπή της σοβιετικής δημοκρατίας. Αρνήθηκε, όμως να επικυρώσει τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών το 1919, γιατί πίστευε ότι δεν έδινε τον πρέποντα ρόλο στις ΗΠΑ για τις μεταπολεμικές εξελίξεις.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1961 Η Ιταλία συγκλονίζεται από κραυγαλέες περιπτώσεις «εξαγοράς συνειδήσεων». Η πρώτη αφορά στο «σκάνδαλο του αεροδρομίου Φιουμιτσίνο», του οποίου η κατασκευή κόστισε υπέρ το δέον. Επικρίνεται για κάλυψη των ενόχων κατασκευαστών ο υπουργός Αμυνας Τζούλιο Αντρεότι. Η δεύτερη περίπτωση έχει σχέση με καταχρήσεις από την αγορασμένη μετά τον πόλεμο από τις ΗΠΑ πενικιλίνη, την οποία διέθετε η κυβέρνηση στα νοσοκομεία.

1964 Επειτα από ανακρίσεις 19 μηνών εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Γιοσμάς, Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρ. Σαρτζετάκης.

1984 Σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών μεταβλήθηκε ακόμη και το Προεδρικό Μέγαρο της Κολομβίας. Μέσα σε δυο χρόνια μεταφέρθηκαν μέσω διπλωματικών σάκων στο εξωτερικό πάνω από 400 κιλά κοκαΐνη.

1984 Σαρωτική νίκη το κόμματος του Κογκρέσου του Ρατζίβ Γκάντι στις γενικές εκλογές της Ινδίας, στις οποίες εξασφαλίζει σχεδόν το 80% των εδρών. Περίπου 45 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βίαιων προεκλογικών επεισοδίων.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Σταδιακά όμως από τα δυτικά θα αρχίσει βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν στη βόρεια χώρα βόρειοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα αρχικά νοτιοδυτικοί μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί στρεφόμενοι βαθμιαία και από τα δυτικά βόρειοι, βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 5-4, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2-11, στο Αιγαίο από 10-15 και στη Θεσσαλονίκη μείον 1-4 βαθμούς. Για την Αττική αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες και στην Πάρνηθα χιονοπτώσεις αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ισχυροί αλλά σταδιακά θα στραφούν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-11 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ