ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

"Δώσ' τους δάχτυλο και θα σου φάνε το χέρι... ", ονομάζει ο λαός συμβιβασμούς που στριμώχνουν σε υποχωρήσεις μόνο τη μία πλευρά για να αφήσουν την άλλη ασύδοτη να διεκδικεί όλο και περισσότερα. Η λεγόμενη "ειρηνευτική διαδικασία" που επέβαλαν οι φορείς της Νέας Τάξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεν ήταν για να μοιράσει το δίκιο και το άδικο μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ποτέ δε γίνεται έτσι στις διαπραγματεύσεις όπου εμπλέκονται συμφέροντα αυτών που το μόνο "δίκιο" είναι εκείνο που επιβάλλουν με τα αεροπλανοφόρα και τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς των λαών. Πάνω από όλα επρόκειτο για άλλη μια επιχείρηση να σιγουρέψει ο ιμπεριαλισμός τα συμφέροντά του στην περιοχή. Τουλάχιστον έτσι την ερμηνεύουν στην πράξη οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι που έχουν άμεσα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, σχέδια και ανταγωνισμούς και γι' αυτό το μέρος του πλανήτη. Μόλις πρόσφατα ο Μπ. Νετανάχιου επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και ενώ τις παραμονές ο διεθνής Τύπος "προειδοποιούσε" ότι ο Πρόεδρος Μπ. Κλίντον θα ήταν αυστηρός μαζί του, τελικά οι κοινές τους δηλώσεις αποκάλυπταν πως ο Ισραηλινός Πρόεδρος μπορούσε να ερμηνεύει την "ειρηνευτική διαδικασία" κατά βούληση, αρκεί το Ισραήλ να συνέχιζε το ρόλο του "μπράβου" των αμερικάνικων συμφερόντων. Μάλιστα για να επιβεβαιωθεί η κοινή ρότα που χαράχτηκε, σχεδόν με το ίδιο αεροπλάνο στάλθηκε ο ειδικός απεσταλμένος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ντένις Ρος, προκειμένου να "καθαρίσει" - επιβλέψει για λογαριασμό των Αμερικανών τα πιθανά εμπόδια από τις αραβικές χώρες και ιδιαίτερα τους Παλαιστίνιους. Επίσης τις μέρες που ξέσπασαν τα επεισόδια με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές πρώτα στη Χεβρώνα και μετά στην Ιερουσαλήμ, ο Μπ. Νετανάχιου βρισκόταν σε περιοδεία στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να διευρύνει τις εμπορικές συναλλαγές του Ισραήλ με αυτές τις χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρώπη είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος του Ισραήλ αφού μόνο πέρσι οι ισραηλινο-ευρωπαϊκές συναλλαγές ήταν 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν οι αντίστοιχες αμερικανο-ισραηλινές. Ετσι οι όποιες "διαφοροποιήσεις" των Ευρωπαίων προς τους Αμερικανούς, δεν είναι για το καλό και δίκιο του παλαιστινιακού λαού αλλά για να κερδίσουν και αυτοί λίγο περισσότερο "χώρο", να κάνουν το "παιχνίδι" που τους αναλογεί, σύμφωνα με την οικονομική τους διείσδυση.

***

Οι θεωρητικοί όροι της "ειρηνευτικής διαδικασίας" χρησιμεύουν όλο αυτό τον καιρό προκειμένου να διαμορφώσουν μια κοινωνική ψυχολογία "σιγά τ' αυγά... " στον παλαιστινιακό λαό και να τον πείσουν πως οποιαδήποτε αγωνιστική μαζική διεκδίκηση για τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά του, που καταπατούνται ασύστολα, είναι "ύποπτη". Να μεταδώσουν το αίσθημα της μαζικής ενοχής για "μη πρόκληση", σε κάθε ζήτημα που επιβάλλει την αντίσταση. Οι διαδηλώσεις και ο πετροπόλεμος που εξελίχτηκαν σε συμπλοκές και μάχες με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες με αφορμή την "τουριστική σήραγγα", δεν ήταν παρά η φλόγα στα πολύ ξερά ξύλα... Γνώριζαν όλοι πως η σήραγγα μήκους 500 μέτρων που ξεκινά από το εβραϊκό Τείχος των δακρύων και τελειώνει στις μουσουλμανικές περιοχές στην Πύλη των λεόντων, θα προκαλούσε το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα. Και όμως γι' αυτό και έγινε για να προκαλέσει και ταυτόχρονα να επιβάλει. Κτίστηκε "στα μουλωχτά" τις νύχτες με πρωθυπουργική εντολή σαν άλλο ένα σύμβολο του ετσιθελισμού του κατακτητή, την ώρα που το καθεστώς της ίδιας της Ιερουσαλήμ είναι θεωρητικά υπό συζήτηση. Επειδή οι διπλωματικοί όροι θολώνουν καμιά φορά την πραγματικότητα και "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια", ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, με τον πλέον κυνικό τρόπο ομολόγησε για τη σήραγγα πως "δεν παίζουμε, η πόλη δεν είναι διαπραγματεύσιμη, γιατί εμείς είμαστε κυρίαρχοι".

***

Μόνο τον τελευταίο καιρό είχαν προηγηθεί απανωτές προκλήσεις όπως η επέκταση των εβραϊκών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, η κατεδάφιση παλαιστινιακών οικισμών, η μη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, που θεωρητικά με βάση την "ειρηνευτική συμφωνία" έπρεπε να έχουν φύγει από το Μάη, η παράταση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης κ. ά.

Η "ειρηνευτική διαδικασία" δεν μπορεί να είναι ο "φελλός" που μπουκώνει την πλημμύρα της αγανάκτησης από την αδικία. Το μόνο βιώσιμο δίκιο είναι εκείνο που θα διεκδικήσει, επιβάλλει και προστατεύσει ο παλαιστινιακός λαός με τον μαζικό του αγώνα και την ενεργή αλληλεγγύη των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Οι θεωρητικοί όροι της "ειρηνευτικής διαδικασίας" χρησιμεύουν όλο αυτό τον καιρό προκειμένου να διαμορφώσουν μια κοινωνική ψυχολογία "σιγά τ' αυγά... " στον παλαιστινιακό λαό και να τον πείσουν πως οποιαδήποτε αγωνιστική μαζική διεκδίκηση για τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά του, που καταπατούνται ασύστολα, είναι "ύποπτη". Να μεταδώσουν το αίσθημα της μαζικής ενοχής για "μη πρόκληση", σε κάθε ζήτημα που επιβάλλει την αντίσταση

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΧΟΡΟΖΑΝΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΝΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Επικίνδυνη καθυστέρηση

- Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το Γενάρη στο Θριάσιο Πεδίο, είχαν εξαγγελθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα. Σήμερα λίγο πριν ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτά τα έργα;

- Διαπιστώνεται για άλλη μια φορά η απόσταση λόγων και έργων που υπάρχει και σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας και την Περιφέρεια (διορισμένη από την κυβέρνηση) σε σχέση με το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Τα έργα ενώ ήταν να ξεκινήσουν τον Απρίλη, όπως ήταν η δέσμευση, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμα σε περίοδο δημοπράτησης. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι ότι συναντάνε μεγάλες δυσκολίες. Στην ουσία είναι μεγάλες δικαιολογίες και μάλιστα όχι ουσιαστικές. Φοβόμαστε ότι εάν ξεκινήσουν τα έργα τώρα το φθινόπωρο, θα βρεθούνε στη μέση τον χειμώνα και θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας. Ενα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την πυρκαγιά στην Αγία Σωτήρα, το καλοκαίρι και την απογύμνωση των βουνών. Παρά το ότι έχουν γίνει κάποιοι καθαρισμοί ρεμάτων, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο γιατί τα περισσότερα ρέματα κατεβαίνουν από εκείνο το δάσος. Λογικά, μετά την πυρκαγιά έπρεπε να υπήρχε έντονη κινητοποίηση. Αντί γι' αυτό όμως πηγαίνουμε με ρυθμό χελώνας.

- Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι καθυστέρησης της κατασκευής των έργων αυτών;

- Οι λόγοι είναι αρκετοί και όχι ένας. Κατ' αρχάς είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που σε τέτοιου είδους προβλήματα ξεχνάει να κινητοποιηθεί και μάλλον σκόπιμα. Αυτό συνδέεται και με την κυβερνητική εξαγγελία για περικοπή κοινωνικών κονδυλίων. Ενας δεύτερος λόγος είναι η δομή και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα και τη σημασία που δίνει σε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Οι τοπικοί παράγοντες τέλος, που για να οικονομήσουνε διάφοροι, υποστηρίζουν την απευθείας ανάθεση των έργων και όχι με διαγωνισμό, με τη δικαιολογία ότι θα προχωρήσουν πιο γρήγορα. Η πραγματικότητα όμως έχει αποδείξει το αντίθετο.

- Τι προτείνει η ΝΑΣ, ώστε μην έχουμε και το φετινό χειμώνα τις ίδιες καταστροφικές πλημμύρες στο Θριάσιο;

- Πρέπει πρώτα απ' όλα να αυξηθεί η ένταση των διαδικασιών για τα έργα και ο ΟΣΕ να σταματήσει τις εγκληματικές δικαιολογίες που προβάλλει και δεν προχωρούν τα έργα και κυρίως στο ρέμα του "Σαρανταπόταμου". Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κανένα φρενάρισμα στην εισροή των κονδυλίων για τα έργα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεκινήσει το έργο και να μείνει ατελείωτο. Πρέπει ακόμα να καθαριστούν όλα τα ρέματα και να γίνει επιτέλους η διάνοιξη του "Σαρανταπόταμου", που ήταν και ο λόγος που πνίγηκε το Θριάσιο τον Γενάρη.

- Εάν δε γίνουν όλα αυτά, πιστεύεται ότι το χειμώνα θα έχουμε και πάλι τις ίδιες καταστροφές σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας;

- Εάν δεν προχωρήσουν αυτά, θα έχουμε χειρότερες και μεγαλύτερες καταστροφές. Γι' αυτό πρέπει η πολιτεία να δει με μεγάλη προσοχή αυτό το ζήτημα και χρειάζεται επίσης μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων, ώστε να πιέσουν και να προχωρήσουν τα έργα.

Γ. Μ.

ΤΟ ΑΙΜΑ συνεχίζει να ρέει στη Μέση Ανατολή, καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συγκρούονται με αμείωτη ένταση, τόσο στη Δυτική Οχθη, όσο και στην Ιερουσαλήμ (σελίδα 7).

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Εγκαθίδρυση ισλαμικού καθεστώτος, με την κατάληψη της - ούτως ή άλλως μισοκατεστραμμένης - Καμπούλ από την ισλαμιστική οργάνωση των "φοιτητών" Ταλιμπάν. Το σκηνικό άρχισε να διαμορφώνεται... (σελίδα 8).

ΙΤΑΛΙΑ: Συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν 1,6 εκατομμύρια βιομηχανικούς εργάτες κάλεσαν τα μέλη τους χτες σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που θεωρούνται από τις μεγαλύτερες από όσες έχουν σημειωθεί κατά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρ. Πρόντι (σελίδα 8).

ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ της κυβέρνησης να χορηγεί επιλεκτικά σε πολυεθνικές του εμπορίου, άδειες λειτουργίας τις Κυριακές, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (σελίδα 10).

ΜΕ ΔΥΟ 24ωρες απεργίες, στις 5 και 7 Οκτώβρη, απαντούν οι εργαζόμενοι του "Μινιόν", στην αιφνιδιαστική απόφαση της επιχείρησης να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας τα Σάββατα, από τις 3.30 μμ έως τις 7 το βράδυ (σελίδα 11).

ΔΩΔΕΚΑΩΡΗ εργασία επί εφτά μέρες τη βδομάδα (!) προσπαθεί να επιβάλει στους 100 εργαζόμενους, ο ιδιοκτήτης της ΜΗΤΣΑΣ ΑΒΕΕ στο Σχηματάρι, ενώ καταπατεί συστηματικά κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (σελίδα 11).

ΣΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΥΣ νομικίστικους ακροβατισμούς καταφεύγει τώρα και η Επιτροπή της ΕΕ για τις καταστροφές στο Πάρκο Ελευθερίας (σελίδες 12 - 13).

ΙΔΙΩΤΙΚΟ θεραπευτήριο ζητά για νοσηλεία 6,5 εκατ. δραχμές από έναν τετραπληγικό, τελείως άπορο, πατέρα πέντε παιδιών. Αλλιώς απειλεί να τον οδηγήσει στα δικαστήρια (σελίδα 17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ