ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Επικίνδυνες αντιλήψεις...

Ο εισαγγελέας Εφετών, στην πρότασή του, ενσωματώνει επικίνδυνες αντιλήψεις για τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, που συνιστούν οπισθοδρόμηση, σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Τεράστια σημασία, όχι μόνο δικονομική, αλλά και πολιτική, έχει η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούσου για την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για την «17Ν». Στην πραγματικότητα, ο εισαγγελικός λειτουργός ενσωματώνει και υιοθετεί, στην εισήγησή του, επικίνδυνες αντιλήψεις για τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, που στην πραγματικότητα συνιστούν θεαματική οπισθοδρόμηση, σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Είναι αλήθεια ότι ο εισαγγελέας απλά «αντέγραψε» τις απόψεις των πολιτικών προϊσταμένων του, ενώ έτεινε «ευήκοον ους» στα νέα κελεύσματα εξ Εσπερίας (διάβαζε ΗΠΑ και ΕΕ) στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

Βασικός κανόνας του νομοθετικού πλαισίου της τρομοκρατικής νέας τάξης είναι ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα για όσους κατηγορούνται για «τρομοκρατία». Κανόνας δεύτερος, δεν επιτρέπεται η παραμικρή αμφισβήτηση των ενεργειών των αρχών, σε όλες τις φάσεις των ερευνών, από τη σύλληψη και ανάκριση μέχρι την καταδίκη των «υπόπτων. Η πολιτική σημασία της πρότασης του εισαγγελέα Εφετών έγκειται, μεταξύ των άλλων, και στον ορισμό που δίνει για το τι είναι πολιτικό έγκλημα, αλλά και ότι τα τρομοκρατικά εγκλήματα (ποια είναι αυτά;) «ανήκουν στη σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου». Ξεχωριστή σημασία έχει και η θέση του εισαγγελέα ότι «ένοχος ένοχον ποιεί», ανατρέποντας το έως τώρα «ένοχος ένοχον ου ποιεί»...

Οπως η μέχρι τώρα επιχείρηση «εξάρθρωσης της τρομοκρατίας» αποτέλεσε έναν ισχυρό μοχλό για ένταση της επίθεσης ενάντια στις δημοκρατικές κατακτήσεις και εδραίωση του κλίματος αστυνομοκρατίας, έτσι και η επικείμενη δίκη των κατηγορουμένων για τη «17Ν» σχεδιάζεται, όπως όλα συνηγορούν, να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την κατεδάφιση του ισχύοντος μέχρι τώρα «νομικού οικοδομήματος». Η πορεία προς τη δίκη θα συμπέσει με την ψήφιση του νέου τρομονόμου, με τον οποίο ποινικοποιείται η πολιτική και συνδικαλιστική δράση ως «τρομοκρατικά εγκλήματα»(!), ενώ έρχονται νέα «φιρμάνια» από την Ουάσιγκτον...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: «Συγχρόνως ο Κυριάκος Καρούσος (σ.σ. εισαγγελέας Εφετών) δίνει το δικό του ορισμό για τα εγκλήματα της 17 Ν: "Τα τρομοκρατικά εγκλήματα, κι αν ακόμη έχουν πολιτικά κίνητρα, δεν παύουν να είναι πράξεις τρομοκρατίας και ως τέτοιες πρέπει να τιμωρούνται, διότι το υλικό στοιχείο της τρομοκρατίας δεν ανήκει στη σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου. Γενικά ως πολιτικό έγκλημα νοείται αυτό που απευθύνεται κατά της πολιτικής και τείνει στην ανατροπή ή την αλλοίωση της καθεστηκυίας τάξης..."» (Σίλα Αλεξίου - Νίνα Μουστάκα - «ΝΕΑ»).

Η «ΜΕΘΟΔΟΣ»... «..."Από μια τρομοκρατική ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να λείπει το πολιτικό στοιχείο, αν όμως υπάρχει δεν πρέπει να θεωρείται ως το κύριο προσδιοριστικό χαρακτηριστικό της πράξης... Αν ένα έγκλημα διαπράττεται με τη μέθοδο της τρομοκρατίας, χάνει την ιδεολογική του μορφή και παύει να είναι πολιτικό"... Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας έχει αγνοήσει πλήρως τις ανασκευασμένες απολογίες των κατηγορουμένων, ενώ αντιθέτως έχει εκλάβει ως ειλικρινείς και ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα τις αρχικές απολογίες» (Στο ίδιο).

«ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»: «Ισχυρό αποδεικτικό μέσον κατά την προδικασία είναι, σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, οι απολογίες των κατηγορουμένων ακόμη και κατά το μέρος εκείνο που περιλαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία για άλλα πρόσωπα. Αυτό διαφαίνεται ολοκάθαρα από την αξιολόγηση όλων των απολογιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται και αποσπάσματά τους αναφέρονται κατά κόρον, προκειμένου να στηριχτούν κατηγορίες, αλλά και να περιγραφούν εγκλήματα» (Κ. Κατή - Π. Στάθης -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: «Παράλληλο νομικό σύστημα, που θα επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να ερευνούν, ανακρίνουν, φυλακίζουν, δικάζουν και καταδικάζουν υπόπτους για τρομοκρατία, δίχως καμιά νομική προστασία, ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπους. Το "παράλληλο" σύστημα θα ισχύει και για ξένους υπηκόους, αλλά και για Αμερικανούς πολίτες...» («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: (Θ. Καρατζάς:) Συμφέρει για συναλλαγές, όχι για αποταμίευση - ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ - ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 1-1-03.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποκαλυπτική έρευνα για τα ασφαλιστικά ταμεία - ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΑΠΟ 100 ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Non paper: Πού «κολλάει» η βιωσιμότητα της λύσης - 5 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ Ε.Ε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΕΜΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΑΡΣΕΝΗ.

ΧΩΡΑ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΗΡΕ ΔΥΟ «ΝΑΙ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΦΡΑΓΙΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΕΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΔΗΜΕΥΟΝΤΑΙ - Πάγιος κανόνας της Δημοκρατίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΚΑΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ - ΠΟΙΟΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κατασκευή «μαρτύρων»: «Η παράγραφος 5 (σ.σ. του ψηφίσματος 1441 του ΣΑ του ΟΗΕ) προβλέπει ότι ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, μπορεί να προσκαλέσει οποιονδήποτε Ιρακινό αξιωματούχο ή επιστήμονα να φύγει από το Ιράκ για να αποκαλύψει τα όσα γνωρίζει. Και αν αυτός ο Ιρακινός αξιωματούχος ή επιστήμονας φοβάται για την προσωπική του ασφάλεια, εάν μιλήσει, Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε ολόκληρη την οικογένειά του πράσινες κάρτες και χρήματα για να ζήσουν... Απαιτείται λοιπόν να υπάρχει έστω και μονάχα ένας άνθρωπος στο Ιράκ που να επιθυμεί να γίνουν πραγματικά οι επιθεωρήσεις...» (Τόμας Φρίντμαν - ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΝΕΑ).

Για τα προσχήματα: «Τα ευρήματα, όποια κι αν είναι αυτά, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να αλλάξουν την τύχη του Ιράκ. Εστω και αν δε βρουν κρυπτονίτη οι επιθεωρητές, αυτό θα αποτελεί απόδειξη πως ο Σαντάμ κάπου τον έχει κρύψει καλά. Οι επιθεωρητές βρίσκονται εκεί για τα προσχήματα. Γι' αυτό, αντί να χασομερούν, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο, όπως, ας πούμε, να ανακαλύψουν εκείνον το διεθνή κανόνα που λέει πως μια χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει να αλλάξει το καθεστώς μιας άλλης χώρας που βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά» (Ρούσος Βρανάς -ΝΕΑ).

Πόλεμος έτσι και αλλιώς: «Στο Ιράκ οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία για το καθεστώς όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αλλά Αμερικανοί και Βρετανοί προετοιμάζονται για τον πόλεμο. Στην υπηρεσία της επικείμενης σύρραξης, τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι προπαγανδιστικές μηχανές» (Σοφία Βούλτεψη - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ