ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
1966: Οι Αμερικανοί αρχίζουν τις επιθέσεις στο Βιετνάμ

Πάνω από 8.000 Αμερικανοί πεζοναύτες πήραν μέρος στην πρώτη ανοιχτή επίθεση κατά των απελευθερωτικών δυνάμεων στο Βιετνάμ
Πάνω από 8.000 Αμερικανοί πεζοναύτες πήραν μέρος στην πρώτη ανοιχτή επίθεση κατά των απελευθερωτικών δυνάμεων στο Βιετνάμ
Από τις πρώτες μέρες του 1966 ο πόλεμος του Βιετνάμ πήρε μια δραματικά νέα τροπή. Μέχρι τα τέλη του 1965 το στρατιωτικό δόγμα των Αμερικανών απέκλειε την ανάληψη επιθετικών ενεργειών, εκτός αν ζητούσαν κάτι τέτοιο οι αρχές του Ν. Βιετνάμ. Η στροφή επισημοποιείται στις 8 Γενάρη 1966, όταν ξεσπάει η μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση των Αμερικανών από την έναρξη του πολέμου στο λεγόμενο «Σιδηρούν Τρίγωνο», ένα προωθημένο οχυρό των απελευθερωτικών δυνάμεων, 37 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαϊγκόν, προστατευόμενο από την πυκνή ζούγκλα της Ινδοκίνας. Στη λυσσαλέα μάχη που ακολουθεί, οι Αμερικανοί ρίχνουν τρομερή δύναμη πυρός, που περιλαμβάνει βομβαρδιστικά «Β-52», μονάδες πυροβολικού και 8.000 πεζοναύτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η όλη επιχείρηση κρατήθηκε επιμελώς μυστική από τους νοτιοβιετναμέζους, καθώς οι Αμερικανοί υποπτευόταν ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής στις απελευθερωτικές δυνάμεις μέσε από τα ίδια τα στρατιωτικά επιτελεία της Σαϊγκόν. Οι Αμερικανοί είχαν σοβαρούς λόγους να μην εμπιστεύονται το στρατό των συμμάχων τους. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου που διέρρευσε στον Τύπο το Νοέμβρη, το 40% της αμερικανικής βοήθειας καταβροχθιζόταν από το απίστευτα διεφθαρμένο στρατιωτικό καθεστώς. Ο ισχυρός άνδρας του καθεστώτος, στρατηγός Κάο Κι, αρεσκόταν να επιδεικνύει το βαρύτιμο, ολόχρυσο αναπτήρα του, σχήματος (και μεγέθους) χειροβομβίδας, στις δημόσιες εμφανίσεις του. Το ούτως ή άλλως ελάχιστα αξιοζήλευτο «αξιόμαχο» των νοτιοβιετναμέζικων Ενόπλων Δυνάμεων φθάνει στο ναδίρ του την άνοιξη και το καλοκαίρι αυτού του χρόνου, καθώς η κυβέρνηση της Σαϊγκόν αναγκάστηκε να αποσύρει μια σειρά μονάδες από τα μέτωπα με τις απελευθερωτικές δυνάμεις προκειμένου να καταστείλει ένα νέο «εσωτερικό εχθρό». Αφορμή γι' αυτή τη μεγάλη πολιτική κρίση στάθηκε η καθαίρεση του στρατηγού Τσανχ Τι με την κατηγορία της ανυπακοής στην κεντρική διοίκηση. Η αναγγελία της καθαίρεσής του πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στις πόλεις Ντανάγκ και Χουέ, στις οποίες προσχώρησαν οι τοπικές στρατιωτικές φρουρές και η Ενωμένη Εκκλησία των Βουδιστών. Γρήγορα οι ταραχές επεκτάθηκαν στη Σαϊγκόν και απέκτησαν χαρακτήρα λαϊκής εξέγερσης κατά της στρατιωτικής χούντας με αιτήματα τη δημιουργία πολιτικής κυβέρνησης, την προκήρυξη ελεύθερων εκλογών και την κατάρτιση νέου Συντάγματος..


ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Τσου Εν Λάι
Ο Τσου Εν Λάι
1976 Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών στο Πεκίνο ο Τσου Εν Λάι. Γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, σε νεαρή ηλικία ασπάστηκε τα επαναστατικά ιδεώδη και στρατεύτηκε στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος και του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας. Υπήρξε από τους πιστότερους συντρόφους και συνεργάτες του Μάο Τσε Τουνγκ. Διακρίθηκε για τις πολιτικές, αλλά και τις οργανωτικές ικανότητες και αναδείχτηκε σε κορυφαία προσωπικότητα της μεγάλης κινεζικής επανάστασης. Το 1949 έγινε πρωθυπουργός της Λαϊκής Κίνας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και λίγα χρόνια πριν το θάνατό του. Στα τελευταία στάδια της ασθένειάς του, λίγο πριν πεθάνει, καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε ο Τενγκ Χσιάο Πινγκ. Το 1975 ο Τσου Εν Λάι είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα «των τεσσάρων εκσυγχρονισμών», όπως κωδικοποιούνταν, με στόχο τη δημιουργία «ανεξάρτητου και σχετικά πλήρους βιομηχανικού και οικονομικού συστήματος» με το γενικευμένο εκσυγχρονισμό «της γεωργίας, της βιομηχανίας, της εθνικής άμυνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας πριν από το τέλος του αιώνα, έτσι ώστε η εθνική οικονομία να φτάσει στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης».


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1961 Γενικό δημοψήφισμα για τη μελλοντική σχέση της Αλγερίας με τη Γαλλία. Το 75% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της μέχρι τότε γαλλικής αποικίας.

1967 125 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 120 τραυματίζονται όταν η αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει επίθεση με χημικά αέρια κατά πόλεων της Υεμένης.

1971 Αντάρτες Τουπαμάρος της Ουρουγουάης απάγουν τον Βρετανό πρεσβευτή Τζέφρι Τζάκσον, ζητώντας την απελευθέρωση φυλακισμένων συντρόφων τους.

1973 Υπογράφεται από τη χούντα και την αμερικανική κυβέρνηση συμφωνία για λιμενικές διευκολύνσεις προς τον 6ο Στόλο ΗΠΑ.

1979 Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδας το ποσοστό λευχαιμίας στον πληθυσμό είναι κατά 50% υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

1986 Τον έβδομο δορυφόρο του πλανήτη Ουρανού και τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου του πλανήτη ανακοινώνει ότι εντόπισε η ΝΑΣΑ χάρις στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 2».


Καιρός

Στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -14-7, στα κεντρικά από -8-9, στα υπόλοιπα από -3-10 και στη Θεσσαλονίκη από -4-6 βαθμούς.

Για την Αττική αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, από το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα στα βόρεια και ανατολικά να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1-8, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ