ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ

1869: Πεθαίνει ο Εκτωρ Μπερλιόζ. Γάλλος συνθέτης. Είναι από τους πρώτους συνθέτες που τιτλοφόρησε τις συνθέσεις του και πρόσθεσε και άλλες επεξηγήσεις, έτσι ώστε οι ακροατές να καταλαβαίνουν τι προσπαθεί να περιγράψει με τη μουσική του (προγραμματική μουσική). Εγραψε όπερες, συμφωνίες, ορατόρια, χορωδιακά έργα και εκκλησιαστική μουσική. Τα γνωστότερα έργα του είναι η Φανταστική Συμφωνία και το Ρέκβιεμ.

1904: Γεννήθηκε στη Χαλκίδα ο Νίκος Σκαλκώτας. Ελληνας συνθέτης. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών όπου πήρε δίπλωμα με χρυσό βραβείο και κατόπιν σπούδασε σύνθεση στο Βερολίνο. Πέθανε παραγνωρισμένος χωρίς να έχει ακούσει τα πιο πολλά από τα έργα του να παίζονται. Η αναγνώριση ήρθε μετά το θάνατό του και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους συνθέτες του αιώνα μας.

1907: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μετά το θάνατο του Παπάγου (1955) ο βασιλιάς Παύλος τού ανέθεσε την πρωθυπουργία, την οποία κράτησε για μια επταετία. Στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι για να επιστρέψει τον Ιούλη του 1974 και να κυβερνήσει μέχρι το 1980. Εξελέγη δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980 και το 1990.

1857: Ξεσηκώνονται οι εργάτριες της Νέας Υόρκης

Διεθνής Μέρα της Γυναίκας η του Μάρτη, όμως δεν είναι πλατιά γνωστή η ιστορία της καθιέρωσης αυτής της επετείου. Η μέρα αυτή έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Η Β` διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δυο βασικά συνθήματα: την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη. Γιατί όμως η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας;

Στις 8 του Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών. Ετσι στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Ομως εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.

Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν απ' τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς, αφού έβαζε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών.

Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και την κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Νότιο Αιγαίο βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 2-13, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 1-16, στο Αιγαίο από 5-14 και στη Θεσσαλονίκη από 0-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-16, αλλά στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ εκδηλώσεις αποφάσισαν φιλειρηνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του βρόμικου ΝΑΤΟικού πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία(σελίδα 4)

ΒΑΘΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ στα ιμπεριαλιστικά δεσμά θέλει την Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με όσα είπε στην ημερίδα για την Αμυνα και την Οικονομία (σελίδα 4)

ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ του ΚΚΕ καλούν προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του Πειραιά, ενώ συνεχίζεται η πολύμορφη προεκλογική δραστηριότητα του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα (σελίδες 8 - 9)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ... ασαφής ήταν χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων του ΣΥΝ, για το ασφαλιστικό, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεχίζουν να τσακώνονται για την πλατεία Συντάγματος... (σελίδες 10 - 11)

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στον Γιασέρ Αραφάτ προετοιμάζουν πυρετωδώς οι Αμερικανοί, αλλά οι οιωνοί κάθε άλλο παρά θετικοί είναι και οι εχθροπραξίες στο Νότιο Λίβανο συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση(σελίδα 17)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - πρόκληση, με την οποία η κυβέρνηση «χαρίζει» σε έναν ιδιωτικό οργανισμό, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) του Λ. Εφραίμογλου μια μεγάλη έκταση στον Ελαιώνα, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ολυμπιακό Χωριό (σελίδα 18)

ΣΕ ΔΙΩΡΗ στάση εργασίας, με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), ενώ τις στάσεις εργασίας συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (σελίδα 18)

ΚΑΤΩ από το «ψυχολογικό» φράγμα των 5.000 μονάδων έπεσε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που έκλεισε στις 4.941 μονάδες με απώλειες της τάξης του 3,12%. (σελίδα 26)

ΑΥΞΗΣΗ κατά 7% σημείωσαν τα είδη διατροφής, μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα - και αμφίβολης ποιότητας - στοιχεία της ΕΣΥΕ (σελίδα 27)

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους είναι οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, μετά από το ναυάγιο και της προχτεσινής συνάντησης του ΔΣ του ΣΕΗ με την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ (σελίδα 31)

8 ΜΑΡΤΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1917: (29 Φλεβάρη σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο) ξεσπούν στην Αγία Πετρούπολη απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πτώση του Τσάρου και στη δημιουργία της κυβέρνησης Κερένσκι.

1918: Υπογράφηκε η Συνθήκη Μπρεστ - Λιτόφσκ.

1921: Συνήλθε το 10ο Συνέδριο του ΡΚΚ (μπ). Αποφασίζει την εφαρμογή Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ).

1922: Αρχίζει στο Παρίσι διάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας και θέμα τον συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Στις 19 Μάρτη οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν στους εμπολέμους ένα σχέδιο ειρήνης. Προέβλεπε ειρηνική εκκένωση της Μικράς Ασίας από τους Ελληνες, ενώ η Ελλάδα θα έπαιρνε το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Θράκης με τη χερσόνησο της Καλλίπολης και τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο. Οι εκπρόσωποι του Σουλτάνου, αλλά και του Κεμάλ Ατατούρκ το δέχτηκαν. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Γούναρη το απέρριψαν. Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική ήττα του ελληνικού στρατού και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1924: Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.

1950: Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει ότι κατέχει την ατομική βόμβα.

1955: Απ' αφορμή το ενοικιοστάσιο κλείνουν σ' όλη την Ελλάδα τα καταστήματά τους οι επαγγελματίες και βιοτέχνες.

1970: Αποτυχαίνει απόπειρα της ΕΟΚΑ Β` να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο.

1997: Η ένοπλη εξέγερση στη Νότιο και Κεντρική Αλβανία συνεχίζεται. Οι εξεγερμένοι καταλαμβάνουν το Αργυρόκαστρο, ισχυρό πλήγμα στο καθεστώς του Σ. Μπερίσα.

Επιμέλεια:Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εργο του Τάσσου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ