Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ

1869: Πεθαίνει ο Εκτωρ Μπερλιόζ. Γάλλος συνθέτης. Είναι από τους πρώτους συνθέτες που τιτλοφόρησε τις συνθέσεις του και πρόσθεσε και άλλες επεξηγήσεις, έτσι ώστε οι ακροατές να καταλαβαίνουν τι προσπαθεί να περιγράψει με τη μουσική του (προγραμματική μουσική). Εγραψε όπερες, συμφωνίες, ορατόρια, χορωδιακά έργα και εκκλησιαστική μουσική. Τα γνωστότερα έργα του είναι η Φανταστική Συμφωνία και το Ρέκβιεμ.

1904: Γεννήθηκε στη Χαλκίδα ο Νίκος Σκαλκώτας. Ελληνας συνθέτης. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών όπου πήρε δίπλωμα με χρυσό βραβείο και κατόπιν σπούδασε σύνθεση στο Βερολίνο. Πέθανε παραγνωρισμένος χωρίς να έχει ακούσει τα πιο πολλά από τα έργα του να παίζονται. Η αναγνώριση ήρθε μετά το θάνατό του και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους συνθέτες του αιώνα μας.

1907: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μετά το θάνατο του Παπάγου (1955) ο βασιλιάς Παύλος τού ανέθεσε την πρωθυπουργία, την οποία κράτησε για μια επταετία. Στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι για να επιστρέψει τον Ιούλη του 1974 και να κυβερνήσει μέχρι το 1980. Εξελέγη δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980 και το 1990.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ