Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οι δήμοι σε ρόλο αστυνόμευσης των πολιτών

Ρόλο επικεφαλής αστυνομικών δυνάμεων επιφυλάσσει για τους δήμους η κυβέρνηση, με σαφή στόχο να μετακυλίσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) τη δαπάνη της αστυνόμευσης, αλλά και να την αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό της ρόλο, ως εξουσίας που βρίσκεται κοντά στους πολίτες.

Με τροπολογία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο περί ίδρυσης εταιρίας για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, προβλέπεται η ίδρυση δημοτικής αστυνομίας, οι αρμοδιότητες της οποίας είναι πολλές από αυτές που ασκεί τώρα η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και η Αγροφυλακή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας θα μπορεί να προχωρεί και σε συλλήψεις, ενώ απομακρύνεται - προς το παρόν τουλάχιστον - το ενδεχόμενο να οπλοφορεί.

Χαρακτηριστικό πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει για τα καλά τους δήμους στο «παιχνίδι» της αστυνόμευσης των πολιτών και να αποφορτιστεί βέβαια από τις δικές της ευθύνες, είναι ότι δεν τους παρέχει καμία οικονομική συνδρομή ούτε καν για τα δημοτικά αστυνομικά κέντρα που προβλέπεται να δημιουργηθούν. Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις θα γίνονται από τους δήμους, με τοπικές προκηρύξεις. Ο κάθε δήμος θα προσλαμβάνει τόσους όσους αντέχει το ταμείο του, κάτι που δίνει σαφή... προβάδισμα σε δήμους φορομπήχτες. Ετσι, αναμένεται να δημιουργηθούν ουσιαστικά δήμοι δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό και αυτοί που θα προσπαθούν να την αποκτήσουν επιβάλλοντας αυξημένα τέλη και φόρους.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας θα είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, που θα έχουν τη δυνατότητα διενέργειας προανάκρισης, υπό την εποπτεία εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της δημοτικής αστυνομίας, ο τρόπος εκπαίδευσης και τα απαιτούμενα προσόντα των προσληφθέντων θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά τις εκλογές.

Αλλες ρυθμίσεις

Κατά τα άλλα, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζει θέματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με σαφή στόχο αυτοί να πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές απαιτήσεις για μείωση των δημοσιονομικών δαπανών. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, από φέτος, σε όλους τους δήμους με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, οι οποίοι υποχρεούνται ταυτόχρονα να συστήσουν δική τους ταμειακή υπηρεσία. Στους στόχους της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος - η κυβέρνηση, με σχετικές παλιότερες εγκυκλίους μελετούσε το ενδεχόμενο δήμοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν τη σχετική διαδικασία σε λογιστικά γραφεία - όπως έχει αποτυπωθεί σε εγκυκλίους και σε εισηγητικές εκθέσεις του κρατικού προϋπολογισμού, είναι η «ορθολογικότερη λογιστική και διαχειριστική οργάνωση και μείωση του σχετικού λειτουργικού κόστους».

Τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας των δήμων εξακολουθούν να έχουν οι ελεγκτές Εσόδων - Εξόδων της ΔΟΥ, οι οποίοι διορίζονται στους ΟΤΑ μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας. Αυτός, κυβερνητικός υπάλληλος, μπορεί να στέλνει κατά το δοκούν ελεγκτές στους δήμους που επιλέγει.

Παράλληλα, με την εν λόγω τροπολογία, υποχρεώνονται οι δήμαρχοι και νομάρχες να υποβάλλουν στους υπουργούς όλα τα ζητούμενα στοιχεία για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σε περίπτωση καθυστέρησης ή μη παροχής των στοιχείων, οι αιρετοί τιμωρούνται ποινικώς και πειθαρχικώς.

Τέλος, ικανοποιημένοι πρέπει να είναι οι νομάρχες, αφού μετά τη συνεχή αφαίρεση αρμοδιοτήτων τους, αναλαμβάνουν αυτή της χορήγησης άδειας λειτουργίας ερασιτεχνικών σχολών χορού...

Και ρουσφέτι

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας η κυβέρνηση ρυθμίζει προεκλογικά τα χρέη των καταστημάτων προς τους δήμους. (Τα καταστήματα αποδίδουν στους ΟΤΑ το 5% επί των ακαθάριστών εσόδων τους). Συγκεκριμένα, τους δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης του χρέους τους, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε τριάντα μηνιαίες δόσεις. Ρύθμιση που θα έχει συνέπειες στα ταμεία των δήμων, με τα λεφτά των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαγοράσει ψήφους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα ένα «ατύχημα» με απορριμματοφόρο(2023-03-29 00:00:00.0)
Παρέμβαση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής για τη Δημοτική Αστυνομία(2012-02-08 00:00:00.0)
Βοηθητικές δυνάμεις καταστολής(2004-04-04 00:00:00.0)
Συγκέντρωση των δημοτικών αστυνομικών(2000-06-08 00:00:00.0)
Μέσο εφαρμογής άνωθεν οικονομικών επιδιώξεων(1999-08-20 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση(1997-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ