Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται ο καυγάς για την πλατεία Συντάγματος

Συνεχίζεται ο καυγάς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το ποιο από τα δύο κόμματα θα στήσει το εκλογικό του κέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Αφού ξεμπέρδεψαν με τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα, επιβάλλοντας σημαντικούς περιορισμούς στην προβολή τους και αποδεικνύοντας έτσι τις... δημοκρατικές τους ευαισθησίες, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού διαξιφίζονται σχετικά με το ποιος δικαιούται την εν λόγω πλατεία - λόγω μετρό και κίνησης.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως λόγοι... ισοτιμίας επιβάλλουν να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ, που έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Από την πλευρά της ΝΔ, σημειώνεται πως πρέπει να γίνει αποδεκτή η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρεί την πλατεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση το εθιμικό δίκαιο. Μάλιστα, χτες η ΝΔ κατέθεσε στο ΣτΕ παρέμβαση υπέρ της απόφασης του δημάρχου.

Χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, καταφέρθηκε εναντίον της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, η οποία προχτές έδωσε στη δημοσιότητα υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η έκταση των χώρων που παραχωρούνται στα κόμματα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που έχουν στη Βουλή. Απόφαση που επιχειρεί να βάλει φρένο στην υλοποίηση της αντίστοιχης του Δήμου Αθηναίων.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση του αποφασίζουμε και διατάζουμε» και «διατάζει να υπάρξει υποταγή στο ΠΑΣΟΚ». Απαντώντας η αρμόδια υπουργός, κάλεσε τον Κ. Καραμανλή «να στρέψει την προσοχή του στη συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων της χώρας κι όχι να εξαντλείται σε εντυπωσιασμούς που αφορούν διαδικαστικά θέματα».

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο αφορά και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλιώς το ΠΑΣΟΚ δε θα έκανε τόση φασαρία πια... Πως τελικά αμφότερα τα κόμματα επιδίδονται σε εντυπωσιασμούς - γι' αυτό και επιθυμούν σφόδρα την πλατεία Συντάγματος - ευελπιστώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων για τις αντιλαϊκές πολιτικές που πρεσβεύουν.

Πάντως, η όλη υπόθεση της πλατείας αναμένεται να επιλυθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου πρέπει να προσέλθουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις 15 του Μάρτη, για να καταβάλουν τη σχετική αίτηση. Το αστυνομικό τμήμα θα δώσει τη σχετική άδεια ίδρυσης εκλογικού κέντρου.

  • Στην τροπολογία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης, προστίθεται διάταξη που υποχρεώνει τους υποψήφιους, πριν τις 14 του Μάρτη να αφαιρέσουν αφίσες, πανό ή αεροπανό και γενικά διαφημιστικό υλικό, που έχουν αναρτήσει η επικολλήσει σε εξωτερικούς χώρους. Αλλιώς τιμωρούνται με πρόστιμο που φτάνει μέχρι και το 100% της εκλογικής τους αποζημίωσης. Την προσθήκη καταψήφισε το ΚΚΕ, διά του βουλευτή Μπ. Αγγουράκη, ο οποίος σημείωσε ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ