Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κι αυτός ο Μάρτης θα γράψει ιστορία... »

Μ' ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, προειδοποίησαν χτες τους ΝΑΤΟικούς και τα ντόπια φερέφωνά τους πως θα τους βρουν μπροστά τους στο νέο μακελειό που ετοιμάζουν στη Βαλκανική

Ενας από τους πολλούς πρωτότυπους τρόπους που βρήκαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν στο χτεσινό συλλαλητήριο τα αισθήματά τους

Avaton

Ενας από τους πολλούς πρωτότυπους τρόπους που βρήκαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν στο χτεσινό συλλαλητήριο τα αισθήματά τους
«Κι αυτός ο Μάρτης θα γράψει ιστορία, του ΝΑΤΟ θα σπάσει την τρομοκρατία». Με αυτό το σύνθημα-μήνυμα χιλιάδες κομμουνιστές, εργαζόμενοι, νεολαίοι, προειδοποίησαν την κυβέρνηση και όσους στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές, πως θα βρουν μπροστά τους το λαό, να αντιστέκεται αγωνιστικά στο νέο μακελειό που ετοιμάζουν στη Βαλκανική και στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο.

Εκεί μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, έστειλαν τελεσίγραφο αντίστασης και αγώνα στον νέο αρχιερέα των ιδιωνύμων, τον Ε. Γιαννόπουλο, όπως χαρακτηρίστηκε από τον κεντρικό ομιλητή της συγκέντρωσης, πως δε θα περάσει η τρομοκρατία ενάντια στο ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, που είναι ενταγμένη στο συνολικότερο σχέδιο αυταρχισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατ' επιταγή των Αμερικανών και άλλων ξένων κέντρων.

Η συγκέντρωση ενάντια στην επιχείρηση φίμωσης του «Ριζοσπάστη», που διοργάνωσε χτες βράδυ η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, μετατράπηκε σε λαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο ενόψει του νέου πιο αιματηρού γύρου που σχεδιάζουν οι ΝΑΤΟικοί για τα Βαλκάνια και καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού.

Σάλπισμα αντίστασης

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Θεσσαλονίκης, για να σαλπίσει το κάλεσμα αντίστασης απέναντι στο ΝΑΤΟ, που άρχισε πάλι να γυαλίζει τα κανόνια του. «Πρέπει να σταθούμε αντιμέτωποι σ' αυτήν τη διαδικασία, να δηλώσουμε πως δεν είμαστε και αυτή τη φορά διατεθειμένοι να αδρανοποιηθούμε, να σωπάσουμε και να ακολουθήσουμε την καθημερινή μας ζωή όπως έως τώρα την ακολουθούσαμε, αλλά θα σταθούμε όρθιοι, θα πούμε το λόγο μας, θα σταθούμε μπροστά και αυτή τη φορά πάλι επικεφαλής του αγώνα.

Εμείς θα ανοίξουμε και άλλους δρόμους, θα πούμε πως υπάρχουν και άλλες επιλογές, πέρα από αυτές που προβάλλουν ως μονόδρομο. Θα πούμε μαζί με όλους, έξω το ΝΑΤΟ, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία», σημείωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης και η τελευταία φράση του χάθηκε κάτω από τα συνθήματα των νεολαίων διαδηλωτών που κατευθύνονταν με πορεία προς το χώρο της συγκέντρωσης.

Για μας πάνω από το χρήμα είναι ο άνθρωπος

«Κοκκίνισε πάλι σήμερα (χτες) το χρηματιστήριο. Πολιτικοί, κονδυλοφόροι και ειδικοί εξηγούν, γράφουν σελίδες επί σελίδων. Κοκκινίζουν τα Βαλκάνια με το αίμα αθώων και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, πως δε συμβαίνει τίποτα. Για μας πάνω από το χρήμα είναι ο άνθρωπος», είπε ο Χρήστος Κόφας, γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους χιλιάδες διαδηλωτές. Και περιγράφοντας το τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης σημείωσε: «Μακάρι ο αυταρχισμός στη χώρα μας να εκδηλωνόταν μόνο με τις διώξεις, τις απολύσεις, τα "αγροτοδικεία", τα "μαθητοδικεία", τις μηνύσεις, τις αγωγές, τα εξώδικα σε βάρος του "Ριζοσπάστη" και άλλων εντύπων. Λίγο το κακό μπροστά στο ΝΑΤΟικό και ευρωπαϊκό διακρατικό αυταρχισμό, που ξετυλίγεται αυτές τις ώρες στη Βαλκανική και μας οδηγεί στην κόλαση του Δάντη.

Υπάρχει πρόβλημα αυταρχισμού. Ενας αυταρχισμός που ξεκινάει και αγκαλιάζει όλα τα επίπεδα της καθημερινής μας ζωής και δυστυχώς φτάνει μέχρι τη διακρατική βία, τον πόλεμο σε βάρος άλλων κυρίαρχων λαών. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κρύβουν την αλήθεια απ' το λαό. Η κυβέρνηση είναι υποταγμένη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Είναι ανίσχυρη να υπερασπίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια, τα εθνικά μας συμφέροντα. Το έδαφος, ο θαλάσσιος και εναέριος χώρος θα παραδοθούν από την κυβέρνηση στις νέες ορδές των Αμερικανών και Ευρωπαίων δολοφόνων. Η χώρα σύρεται πιο βαθιά στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς», είπε ο Χρ. Κόφας και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι καλής πίστης που να πιστεύουν ότι η ειρήνη μπορεί να επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως έγινε στη Βοσνία, στο Κόσσοβο;».

Προειδοποίησε πως τώρα κανένας δε δικαιούται να σιωπά και προπαντός οι πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες κάλεσε να τοποθετηθούν συγκεκριμένα. «Θα κλείσουμε τα σύνορα στους Αμερικανούς δολοφόνους; Θα παραχωρήσουμε διευκολύνσεις; Θα επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι; Θα αρνηθούμε κάθε είδους συμμετοχή νέων στρατευμάτων;».

Και αποκαλύπτοντας την επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Ποιος κινείται στα όρια της νομιμότητας, κ. Σημίτη; Εσείς, που παρά το Σύνταγμα τα δίνετε όλα ή εμείς που αρνούμαστε κάθε παραχώρηση;

Στις επόμενες μέρες ο λαός θα αγωνιστεί να μην περάσουν οι φάλαγγες του θανάτου. Θα μας εγκαλέσετε για παρακώλυση; Θα στείλετε τα ΜΑΤ να μας απωθήσουν;».

Ο λαός να γίνει το αντίπαλο δέος

Στην αναφορά του για την επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο «Ριζοσπάστη», ο Χρ. Κόφας κατήγγειλε πως «πρόκειται για συγκεκριμένο σχέδιο, που έχει στόχο να φιμώσει το "Ριζοσπάστη" και εκτελείται κατόπιν εντολής των υπερατλαντικών αφεντικών». «Ο "Ριζοσπάστης", το ΚΚΕ δε συκοφαντούν. Σαλπίζουν ότι υπάρχει διέξοδος στη βαρβαρότητα. Είναι η σοσιαλιστική προοπτική μέσα από το Μέτωπο. Ο "Ριζοσπάστης" δείχνει το δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της κοινωνικής προκοπής, σαλπίζει την ταξική πάλη. Δεν υποκύψαμε, δε θα υποκύψουμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», προειδοποίησε ο Χρ. Κόφας και εκεί ανάμεσα στα συνθήματα και τις κόκκινες σημαίες, στις υψωμένες γροθιές και τα αποφασιστικά βλέμματα, σάλπισε ξανά τη μόνη επιλογή: «Είναι μονόδρομος η λαϊκή συσπείρωση και πάλη. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί και τώρα και στην κάλπη και μετά τις εκλογές. Να ξεσηκωθούμε τώρα πριν είναι αργά. Να δώσουμε κάθε απόθεμα δύναμης, χρόνου, στην προσπάθεια να βγει ισχυρό το ΚΚΕ, ισχυρό το Λαϊκό Μέτωπο. Ο λαός μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην επέτειο της νόμιμης επανέκδοσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»(2012-09-26 00:00:00.0)
Πανηγυρίζουν για νέα επέλαση(2010-03-27 00:00:00.0)
Τριάντα χρόνια νόμιμης επανέκδοσης(2004-09-26 00:00:00.0)
Τραγουδούν για την Ειρήνη(2000-07-11 00:00:00.0)
Η αντιιμπεριαλιστική δράση στο σκαμνί(2000-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ