Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα βαθιά ιμπεριαλιστικά νερά η Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα για την Αμυνα και την Οικονομία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Στα βαθιά νερά» της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης θέλει την Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, και φυσικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως οι προτεινόμενες δομικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις, την αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας εξυπηρετούν τα ληστρικά συμφέροντα των ΕυρωΝΑΤΟικών εταίρων και όχι τα συμφέροντα του λαού.

Μιλώντας στην ημερίδα για την Αμυνα και την Οικονομία, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε αμερικανικών συμφερόντων ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώθηκε από το Επιτελείο του ΥΕΑ και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της αμυντικής βιομηχανίας και της οικονομίας της χώρας στις απαιτήσεις του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Μπορεί λοιπόν το κόστος των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων (4,5 τρισ.) να είναι δυσβάσταχτο για την οικονομία μας, η Ελλάδα όμως πρέπει να υποστεί αυτό το κόστος για να μπορέσει να παίξει το νέο γεωπολιτικό της ρόλο στην «ανάπτυξη» του παρευξείνιου χώρου, σημείωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Επίσης σημείωσε ότι επίκεινται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις κρατικές αμυντικές επιχειρήσεις. Η πεμπτουσία των αλλαγών αυτών είναι η ιδιωτικοποίηση, με τη μορφή του «στρατηγικού επενδυτή» ή των συγχωνεύσεων με αντίστοιχες ευρωπαϊκές ή αμερικανικές πολυεθνικές.

Αιτιολογώντας τις αλλαγές αυτές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη δομή και το ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας ο Α. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι οι εθνικές αμυντικές βιομηχανίες των χωρών της ΕΕ πολύ σύντομα θα εξαφανιστούν και στη θέση τους θα αναπτυχθεί μια «ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», που θα αναλάβει να καλύπτει τις εξοπλιστικές ανάγκες όλων των χωρών της Συμμαχίας. Και τις ανάγκες φυσικά θα τις καθορίζει το Διευθυντήριο των ισχυρών.

Ισχυρίστηκε δε ότι με τις συγχωνεύσεις των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών με γνωστές πολυεθνικές, στην ουσία θα πρόκειται για εξαγορές, η Ελλάδα θα συμμετέχει σ' αυτή την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με τη διευρυμένη αγορά, ιδιαίτερα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που θα υποχρεωθούν και αυτές να «εκσυγχρονίσουν» τις ένοπλες δυνάμεις τους κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Στην ίδια ημερίδα ακούστηκαν πολύ αποκαλυπτικά πράγματα και από άλλους ομιλητές. Ο κ. Ι. Λουκάς, καθηγητής έδρας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, για παράδειγμα, παραδέχτηκε ότι παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας στο γεωοικονομικό χώρο των Βαλκανίων, «οι κύριοι παίχτες είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ» και ότι το «ενδιαφέρον» αυτό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οφείλεται στο ότι η περιοχή είναι πλούσια σε μεταλλεύματα και ορυκτά στρατηγικής σημασίας και φυσικά στη γεωγραφική της θέση.

Για την Ελλάδα όμως καθόρισε τον βοηθητικό ρόλο του μικρού εταίρου. «Η Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε, «θα αποτελέσει την πύλη εισόδου των διεθνών πολυεθνικών στην περιοχή των Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ