ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η σύλληψη Μιλόσεβιτς και οι παρενέργειες της

Associated Press

Η σύλληψη του Σλ. Μιλόσεβιτς, την περασμένη Κυριακή, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη βαλκανική «περιπέτεια». Τη μέρα που έληγε το αμερικανικό τελεσίγραφο, η νέα πολιτική τάξη πραγμάτων στο Βελιγράδι προχώρησε στην επιχείρηση σύλληψης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, εξασφαλίζοντας έτσι τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν, μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς από την εξουσία, ότι η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Το θέμα, πλέον, για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πότε θα προσαχθεί ο Μιλόσεβιτς στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Για τους δολοφόνους του γιουγκοσλαβικού λαού αυτό που προέχει είναι να δημιουργήσουν το άλλοθι για το έγκλημα που διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν. Μια δίκη στη Χάγη θα τους δώσει το «φύλλο συκής».

Εξίσου ευχαριστημένος για την εξέλιξη ήταν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος δήλωσε ότι η τύχη του Μιλόσεβιτς είναι θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Βεβαίως, τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι ηγέτες της ευρω-ατλαντικής συμμορίας δεν αναγνώρισαν ποτέ στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας (όταν ήταν ο Μιλόσεβιτς στην εξουσία) το δικαίωμα να κανονίζει τα του οίκου της. Τώρα όμως, που η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει την έγκριση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα πράγματα αλλάζουν...

Associated Press

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να τάζει, ώστε να καταφέρει να μη γίνεται θόρυβος για τις τιμές της αγοράς, μπορεί παράλληλα να μην υπάρχουν τα φαινόμενα των υπέρογκων ανατιμήσεων στα διάφορα είδη, αλλά, όπως και να 'χουν τα πράγματα, οι οικογένειες των μισθοσυντήρητων και των άλλων εργαζομένων θα τραβήξουν το δικό τους Γολγοθά για να τα φέρουν βόλτα και φέτος και να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των ημερών. (σελίδα 11)

Οι στόχοι και οι προσανατολισμοί του «Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας (2001-2006)», της ΕΕ, αντανακλούν τη γενικότερη τάση για ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού στην οποία όλα θα πρέπει να υποταχθούν στους νόμους της αγοράς, της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα Υγείας. (σελίδα 12)

«Αυτή τη μάχη των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών προσπαθήσαμε και τη δώσαμε μέσα σε κλίμα συζήτησης για την ουσία των εξελίξεων, εντείνοντας την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις που συγκαλύπτουν την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση»... Από την ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. (σελίδα 13)

Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, θέμα που συζητείται στην ΕΕ εδώ και 40 χρόνια, ενώ πρόσφατα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη Συνθήκη της Νίκαιας (Δεκέμβρης 2000) ειδική δήλωση, που καθορίζει τον τρόπο χρηματοδότησής τους, για την κάλυψη των δαπανών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να «νομιμοποιηθεί» η λειτουργία τους. (σελίδες 14-15)

Μια περιπλάνηση στο διαδίκτυο σε θέματα σχετικά με την κατάσταση των γυναικών, με αριθμούς και στοιχεία που την αφορούν, αναδεικνύει τη ζοφερή πραγματικότητα, αντίθετα από τους μύθους που πλασάρονται από τα ΜΜΕ. (σελίδα 18)

Σύμφωνα με ένα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο μυστικό ντοκουμέντο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λατινοαμερικανοί αξιωματικοί, που μετείχαν στη λεγόμενη «Επιχείρηση Κόνδωρ», δηλαδή στην κοινή δράση δεξιών κυβερνήσεων της περιοχής αυτής για την εξόντωση αριστερών αντιπάλων τους, χρησιμοποιούσαν εγκατάσταση τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ στη Διώρυγα του Παναμά, για να ανταλλάσσουν μυστικές πληροφορίες.(σελίδα 30)

Κλιμάκωση της σινοαμερικανικής κρίσης

Η πτώση κινέζικου μαχητικού και η αναγκαστική προσγείωση ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στη νήσο Χαϊνάν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε μεγάλη ένταση στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, κρίση που κλιμακώθηκε ραγδαία τις επόμενες μέρες. Το αμερικανικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση στον κινέζικο εναέριο χώρο και όταν η κινέζικη αεροπορία επιχείρησε να το αναχαιτίσει, ο Αμερικανός πιλότος με τους χειρισμούς του προκάλεσε την πτώση του κινέζικου μαχητικού.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε αμέσως την επιστροφή του αεροσκάφους και του 24μελούς πληρώματος, ενώ απαίτησε να μη γίνει καμιά έρευνα από τις κινεζικές αρχές στο αεροσκάφος, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τελευταίου τύπου κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. Η πρόκληση έγινε μεγαλύτερη όταν οι Αμερικανοί έστειλαν πολεμικά πλοία στα διεθνή ύδατα, κοντά στη νήσο Χαϊνάν, για να υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητά τους.

Το περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για να εκδηλωθεί πιο έντονα η κρίση που αναπτύχθηκε τους προηγούμενους μήνες στις σινοαμερικανικές σχέσεις, είτε με αφορμή το σχέδιο για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, είτε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών.

Το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί και χαρακτηριστικό δείγμα του αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με ένταση της επιθετικότητας.

Στον αντικομμουνισμό καταφεύγει για να σωθεί η κυβέρνηση

Αν η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι τα «μέτρα κατά της φτώχειας» θα ήταν αντιπερισπασμός στα σχέδιά της για την κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, πρέπει να πούμε ότι απέτυχε παταγωδώς. Οι εργαζόμενοι με την κινητοποίηση τους, την περασμένη Πέμπτη, «έκλεψαν την παράσταση» και προειδοποίησαν για το τι θα ακολουθήσει, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην προώθηση των σχεδίων της. Η συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, η συγκέντρωση των απεργών οικοδόμων, το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, προκάλεσαν πανικό στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις κινητοποιήσεις σε «οργανωμένο σχέδιο» και έθεσε θέμα συνταγματικότητας. Ο υπουργός Εργασίας προχώρησε στην επίθεση κατά του ΚΚΕ, στο οποίο απέδωσε σκοπιμότητες. Την ίδια ώρα, τα ΜΑΤ χτυπούσαν τους εργαζόμενους στον Πειραιά και ο διευθυντής της Τροχαίας μιλούσε για τη «μάστιγα των διαδηλώσεων» και το σχέδιο για τη δημιουργία ειδικού δρόμου, στον οποίο μόνο θα επιτρέπονται οι πορείες..!

Η επίθεση των ΜΑΤ, η ένταση του αντικομμουνισμού, η επίκληση των ορίων του Συντάγματος, ο «τρομονόμος» και ο επί θύραις νόμος για την απαγόρευση, ουσιαστικά, των διαδηλώσεων, δείχνουν, όχι μόνο το πόσο υπολογίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά προδίδουν και το περιεχόμενο των μέτρων, που έχει κατά νου να προωθήσει για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η αντικομμουνιστική επίθεση συνεχίστηκε από τον πρωθυπουργό και την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της τελικής συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν, πάντως, ο κ. Σημίτης θέλει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, γνωρίζει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει ο ίδιος και η πολιτική της κυβέρνησής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ