Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Κλιμάκωση της σινοαμερικανικής κρίσης

Η πτώση κινέζικου μαχητικού και η αναγκαστική προσγείωση ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στη νήσο Χαϊνάν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε μεγάλη ένταση στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, κρίση που κλιμακώθηκε ραγδαία τις επόμενες μέρες. Το αμερικανικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση στον κινέζικο εναέριο χώρο και όταν η κινέζικη αεροπορία επιχείρησε να το αναχαιτίσει, ο Αμερικανός πιλότος με τους χειρισμούς του προκάλεσε την πτώση του κινέζικου μαχητικού.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε αμέσως την επιστροφή του αεροσκάφους και του 24μελούς πληρώματος, ενώ απαίτησε να μη γίνει καμιά έρευνα από τις κινεζικές αρχές στο αεροσκάφος, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τελευταίου τύπου κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. Η πρόκληση έγινε μεγαλύτερη όταν οι Αμερικανοί έστειλαν πολεμικά πλοία στα διεθνή ύδατα, κοντά στη νήσο Χαϊνάν, για να υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητά τους.

Το περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για να εκδηλωθεί πιο έντονα η κρίση που αναπτύχθηκε τους προηγούμενους μήνες στις σινοαμερικανικές σχέσεις, είτε με αφορμή το σχέδιο για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, είτε τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών.

Το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί και χαρακτηριστικό δείγμα του αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με ένταση της επιθετικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ