ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και το ρεσιτάλ καταστολής

Μαζικές διαδηλώσεις και άλλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Τουρκία, παρά το εντεινόμενο όργιο κρατικής καταστολής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν οι καταγγελίες και για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις οποίες παραμένουν πολλοί συλληφθέντες.

Οπως αναφέρει το Sol, πολλοί κρατούμενοι μένουν με τα ίδια ρούχα για μέρες, στοιβαγμένοι κατά δεκάδες στο ίδιο κελί, με ελάχιστη τροφή, χωρίς να τους παραδίδονται όσα στέλνουν οι συγγενείς τους... στο όνομα των αργιών του Ραμαζανιού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να παραγγείλει 330.000 σπρέι πιπεριού και δεκάδες χιλιάδες δακρυγόνα...

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζεται η προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο λαός στην ενδοαστική αντιπαράθεση.

Να οργώσει την τουρκική επικράτεια για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών και την απελευθέρωση του Ε. Ιμάμογλου δεσμεύτηκε ο ηγέτης του CHP, Ο. Οζέλ, μέσα και από τη νέα μαζική διαμαρτυρία που οργάνωσε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια στιγμή, παρά τις καταγγελίες για την καταστολή, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι «θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε να βάλουμε στόχο την αστυνομία μας».

Την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών πάντως ανέδειξε και η απόφαση του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος DEM να συμμετάσχει στην κινητοποίηση, παρά το διαπραγματευτικό κλίμα που μέχρι πρόσφατα είχε διαμορφωθεί ανάμεσα στην ηγεσία του και την κυβέρνηση του ΑΚΡ, ύστερα και από την έκκληση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση του ΡΚΚ. «Ως εργατικές, ειρηνευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Κωνσταντινούπολης, συναντιόμαστε στη συγκέντρωση του Μαλτεπέ (...) Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και τη βούληση του λαού», ανέφερε το κάλεσμα του DEM.

Στο μεταξύ, ο προφυλακισμένος Ε. Ιμάμογλου, αρθρογραφώντας στους «New York Times» μέσα από τη φυλακή Σιλιβρί, υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι μιλούν και συνασπίζονται γύρω από εμένα, έναν υποψήφιο που υπόσχεται ένωση, δικαιοσύνη και την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος».

Επέκρινε δε τις «κυβερνήσεις του κόσμου» για «εκκωφαντική σιωπή», προσθέτοντας ότι «η Ουάσιγκτον εξέφρασε απλώς "ανησυχίες για τις τελευταίες συλλήψεις και τις διαδηλώσεις" στην Τουρκία. Με λίγες εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να αντιδράσουν με σθένος».

ΗΠΑ
Αύριο οι ανακοινώσεις για τους νέους δασμούς «σε όλες τις χώρες»

Νέα ώθηση σε ιμπεριαλιστικά παζάρια και ανταγωνισμούς αναμένεται από αύριο, με τους νέους «ανταποδοτικούς» δασμούς σε εισαγωγές που θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ, εκτός από αυτούς που έχουν ήδη επιβληθεί για τις εισαγωγές σε αυτοκίνητα και εξαρτήματά τους, σε χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ ήδη νέοι φέρονται να ετοιμάζονται και σε πρόσθετους τομείς, όπως η φαρμακοβιομηχανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει την 2η Απριλίου «Ημέρα της απελευθέρωσης», ενώ επανέλαβε ότι οι «ανταποδοτικοί» δασμοί θα αφορούν «όλες τις χώρες», αν και ακόμα μία φορά δεν παρέλειψε να παραπέμψει σε «νέες συμφωνίες» στις οποίες θα είναι ανοιχτός, αλλά μετά τις αυριανές ανακοινώσεις.

Στην Ευρώπη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για μία «σημαντική υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι αν ο Αμερικανός ηγέτης «το αποκαλεί αυτό "Ημέρα Απελευθέρωσης" για τις ΗΠΑ, εγώ από την πλευρά μου θεωρώ ότι είναι μία στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού να πάρουμε αποτελεσματικότερα την τύχη μας στα χέρια μας και πιστεύω ότι είναι μία πορεία προς την (δική μας) ανεξαρτησία».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι «στόχος της Ευρώπης παραμένει η συνεργασία. Αν όμως οι ΗΠΑ δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή, όπως με τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, εμείς ως ΕΕ θα αντιδράσουμε ενιαία».

Στο μεταξύ, ο Ντ. Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Μαρκ Κάρνει, την οποία περιέγραψε ως μια «εξαιρετικά εποικοδομητική επικοινωνία», υποστηρίζοντας ότι «συμφωνούμε σε πολλά πράγματα και θα συναντηθούμε αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές στον Καναδά για να εργαστούμε σε ζητήματα Πολιτικής, Επιχειρήσεων και όλων των άλλων ζητημάτων», αλλά και ότι η διμερής συνεργασία «θα καταλήξει να είναι εξαιρετική τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον Καναδά».

Με φόντο τους νέους δασμούς των ΗΠΑ σε βάρος του Καναδά, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Κάρνεϊ την περασμένη βδομάδα ότι «η παλιά σχέση που είχαμε με τις ΗΠΑ, βασισμένη στην ολοένα βαθύτερη ολοκλήρωση των οικονομιών μας και τη στενή συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, τέλειωσε».

«Συνεννόηση» Κίνας - Ιαπωνίας - Ν. Κορέας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ η Ουάσιγκτον εντείνει προσπάθειες για ενίσχυση και των στρατιωτικών της συνεργασιών στον Ινδο-Ειρηνικό, οι υπουργοί Εμπορίου της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν την Κυριακή στη Σεούλ και ανακοίνωσαν ότι θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να προσφέρουν «ένα προβλέψιμο περιβάλλον» στις επιχειρήσεις.

Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2020.

Οπως ανακοινώθηκε, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Βιομηχανίας Αν Ντουκ-γκεούν, ο Ιάπωνας ομόλογός του Γιότζι Μούτο και ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις συζητήσεις για επίσπευση των διαπραγματεύσεων προς μια πλήρη» και «ισόνομη» «τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».

Οι συζητήσεις για μια τέτοια συμφωνία ξεκίνησαν το 2013, ενώ το 2019 «ατόνησαν», για να επιστρέψουν στο προσκήνιο πέρσι, μετά από τριμερή συνάντηση κορυφής, μετά από αρκετά χρόνια.

Στην κοινή ανακοίνωση τόνισαν μεταξύ άλλων ότι συμφωνούν να «συνεργαστούν στενά» για μια μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και για να ενθαρρύνουν την ένταξη νέων μελών στην Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Σύμπραξη (RCEP) - διακρατικό σχήμα εμπορικής συνεργασίας όπου συμμετέχουν η Κίνα και άλλες 14 ασιατικές χώρες.

Η δε κινεζική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της επέλεξε να υπογραμμίσει και ότι «η μονομέρεια και ο προστατευτισμός εξαπλώνονται, ασκώντας ισχυρή πίεση στις παγκόσμιες ανταλλαγές και αυξάνοντας την αβεβαιότητα. Οι τρεις χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη (...) να διατηρήσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και να προωθήσουν την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC ανακοίνωσε ότι εντόπισε κοίτασμα αργού πετρελαίου σε ανατολικό τομέα της Νότιας Σινικής Θάλασσας - με «αποδεδειγμένα» κοιτάσματα κάπου 100 εκατομμυρίων τόνων - όπως τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο Σινχουά. Το κοίτασμα «Huizhou 19-6» βρίσκεται κάπου 170 χιλιόμετρα ανοικτά της παραθαλάσσιας πόλης Σεντζέν.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Συνεδρίασε η Συντακτική Επιτροπή στην Αθήνα

Το Σάββατο στην Αθήνα συνεδρίασε η Συντακτική Επιτροπή της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΔΚΕ) και εξέτασε την πορεία της έκδοσης του 14ου τεύχους της ΔΚΕ.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Κομμάτων της ΔΚΕ: Από το ΚΚ Βενεζουέλας ο σύντροφος Εκτορ Ροντρίγκες, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων. Από το ΚΚΕ οι σύντροφοι Γιώργος Μαρίνος και Μάκης Παπαδόπουλος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, καθώς και οι σύντροφοι Ελισαίος Βαγενάς και Κώστας Σκολαρίκος, μέλη της ΚΕ. Από το ΚΚ Μεξικού ο σύντροφος Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ. Από το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας ο σύντροφος Χαβιέρ Μαρτίν, μέλος του ΠΓ. Από την Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας η συντρόφισσα Βέρα Ιβανόβα. Από το ΚΚ Τουρκίας οι σύντροφοι Μουράτ Ακάντ, μέλος του Κομματικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Ανίλ Τσινάρ, μέλος του Κομματικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του θεωρητικού περιοδικού «Γκελενέκ».

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι Κομμάτων που κλήθηκαν να συμβάλουν στη συγγραφή του 14ου τεύχους της ΔΚΕ: Από το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας ο σύντροφος Τίμπορ Τσένκερ, πρόεδρος του Κόμματος. Και από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν ο σύντροφος Αϊνούρ Κουρμάνοφ, συμπρόεδρος του ΣΚΚ.

Στο περιθώριο των εργασιών οι εκπρόσωποι των Κομμάτων ενέκριναν ψήφισμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό και στο ΚΚ Τουρκίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Η Λεπέν καταδικάστηκε σε 5ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με άμεση ισχύ καταδικάστηκε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) Μαρίν Λεπέν, αφού δικαστήριο του Παρισιού την έκρινε ένοχη για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ. Οπως έγινε γνωστό, θα ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Λεπέν δεν θα μπορεί να εκλέγει και να εκλέγεται για την επόμενη πενταετία - η καταδίκη της για κατάχρηση δημόσιου χρήματος αφορά την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής, ενώ για το ίδιο αδίκημα καταδικάστηκαν 8 ευρωβουλευτές του κόμματός της.

Η δικαστική απόφαση καταγράφεται σε μια περίοδο έντονων διεργασιών στο γαλλικό αστικό πολιτικό σύστημα, και ενώ η Λεπέν εδώ και καιρό προηγείται σε δημοσκοπήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, με ποσοστό μέχρι και 34%-37% στην πρόθεση ψήφου.

Ο πρόεδρος της RN, Z. Μπαρντελά, μίλησε για «εκτέλεση της δημοκρατίας», ενώ ο προερχόμενος από τους «Ρεπουμπλικάνους», σύμμαχος σήμερα της RN, Ερίκ Σιοτί, μίλησε για «ανάξια δικαστική κλίκα» που κατέσχεσε το «δημοκρατικό πεπρωμένο του έθνους μας».

Δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού εκλογικού συνασπισμού του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP), όπως οι Οικολόγοι και το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, υποστήριξαν την απόφαση.

Αντίθετα, ο ηγέτης του οπορτουνιστικού μορφώματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν (που επίσης συμμετέχει στο NFP) είπε ότι «η απόφαση της καθαίρεσης ενός εκλεγμένου πρέπει να "επιστραφεί" στον λαό» και όχι σε δικαστήρια, λέγοντας ότι «σε αυτό θα εξυπηρετούσε ένα δημοψήφισμα ανάκλησης».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, εξέφρασε θλίψη μια «παραβίαση των δημοκρατικών προτύπων».

Αλλά και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, έσπευσε να δηλώσει: «Είμαι (κι εγώ) Μαρίν!» εκφράζοντας συμπαράσταση στην ομοϊδεάτισσά του. Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής της «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, σχολίασε ότι «κάποιος φοβάται την απόφαση των ψηφοφόρων», μιλώντας για προσπάθεια «αποκλεισμού της Λεπέν από την πολιτική ζωή» και για «κακή ταινία που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία» (καταδίκη του «φιλορώσου» υποψηφίου Προέδρου Γκεοργκέσκου).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αμέριστη η αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Τουρκίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε το Σάββατο με αντιπροσωπεία του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) αποτελούμενη από τον Μουράτ Ακάντ, μέλος του Κομματικού Συμβουλίου και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΤΚΡ και τον Ανίλ Τσινάρ, μέλος του Κομματικού Συμβουλίου και υπεύθυνο του Θεωρητικού Περιοδικού «Γκελενέκ», στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του TKP, εξέφρασε την καταδίκη του στη βάναυση καταστολή και τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών, δημοσιογράφων κ.ά., συμπεριλαμβανομένων μελών και στελεχών του ΚΚ Τουρκίας, που αντιτίθενται στις απαράδεκτες ενέργειες του τουρκικού κράτους, τονίζοντας ότι αυτές οι επιλογές εξυπηρετούν τα πολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης του ΑΚΡ και υπογραμμίζουν την κατάφωρη περιφρόνησή της για όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το ΚΚ Τουρκίας, τα μέλη και τα στελέχη του και τους άλλους συλληφθέντες, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους και την άρση όλων των κατηγοριών σε βάρος τους, όπως και την κατοχύρωση του δικαιώματος του τουρκικού λαού στην ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΤΚΡ ενημέρωσαν για τις εξελίξεις που αυτή τη στιγμή διαδραματίζονται στην Τουρκία, όπως επίσης και για το ότι συνεχίζουν να βρίσκονται φυλακισμένα 12 στελέχη του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ